Buzz

To Flix στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου!

στα 10

Με μία λιτή και σύντομη τελετή, δόθηκαν τα φετινά βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με τον «Αδικο Κόσμο» του Φίλιππου Τσίτου να κερδίζει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

Flix Team
To Flix στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου!

22.57 Η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012 λήγει, σύντομη, ακριβής, απλή και... συμφιλιωτική, με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στον «Αδικο Κόσμο»

22.54 Ο ενεργός μαραθωνοδρόμος, Λευτέρης Μαυρόπουλος, έρχεται στη σκηνή για ν' απονείμει το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας. Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς και της φετινής απονομής, κερδίζει η ταινία «Αδικος Κόσμος» των παραγωγών Αλεξάνδρας Μπουσίου και Φίλιππου Τσίτου. Η Μπουσίου δηλώνει ότι ελπίζει ο κόσμος πραγματικά να γίνει δικαιότερος, ένας κόσμος όπου οι πόρνες τουλάχιστον θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο Τσίτος αφιερώνει το βραβείο στο πιο πολύτιμο στήριγμα που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης, στη γυναίκα του, Εύα.

01

22.48 Η Πέπη Ορφανάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, απονέμει το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης. Χειροκροτείται όταν εύχεται μεγαλόφωνα να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία στις φυλακές της Ελλάδας. Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Πρώτη Υλη» σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρακέπελη και παραγωγή Κώστα Λαμπρόπουλου και Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου

18

22.47 Η Κατερίνα Κασκανιώτη της Nova παρουσιάζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας, με την αυτοπεποίθηση του καναλιού που πράγματι έχει υποστηρίξει το ελληνικό σινεμά πρακτικά και αποδεδειγμένα. "Ασυμβίβαστο όραμα και το κεφάλι ψηλά" προτρέπει η κ. Κασκανιώτη, και υπόσχεται τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Nova. Το Βραβείο απονέμεται στον Φίλιππο Τσίτο για την ταινία «Αδικος Κόσμος». Ο Τσίτος τονίζει ότι η ταινία έγινε χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση κι ότι οι συνεργάτες του δούλεψαν με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα, γι' αυτό και τους ευχαριστεί ειλικρινά.

17

22.40 H Ζυράνα Ζατέλη τιμά τη βραδιά, απονέμοντας το Βραβείο Σεναρίου. Μοιράζεται με το κοινό ότι το παιδικό της παρατσούκλι ήταν "σινεματζού", μια και ο πατέρας της είχε κινηματογράφο - και αυτό και παραμένει! Απολαυστική, εξομολογείται ότι, αν ξαναγεννηθεί άλλη μια φορά, θα θελήσει να κάνει σινεμά... Το Βραβείο στον Γιώργο Γκικαπέππα, για την ταινία «Η Πόλη των Παιδιών», τρίτο βραβείο για την ταινία μέχρι στιγμής.

15

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου απονέμει ειδικό, τιμητικό βραβείο στον Κινηματογράφο Αττικόν. Οχι μόνο για την παλαιότητα του κτιρίου, ούτε επειδή ήταν ο πρώτος ομιλών κινηματογράφος, αλλά κυρίως επειδή μέχρι τα επεισόδια του Φεβρουαρίου ήταν ένα ολοζώντανο σινεμά. Το βραβείο παραλαμβάνει η Λίλα Τσακαλάκη, από την οικογένεια των ιδιοκτητών του Αττικόν και του Απόλλωνα Cinemax Class. Συγκινημένη, εκφράζει την αγάπη και τον θαυμασμό της στον πατέρα της και στην ομάδα της αίθουσας, που απέδειξε ότι "η τέχνη δεν καίγεται"!

14

22.32 Ο Παντελής Βούλγαρης στη σκηνή, για να ανακοινώσει το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη. Παρομοιάζει τους νέους σκηνοθέτες με τα νεογέννητα γατιά στο μπαλκόνι του, που αναγνωρίζουν πρώτη φορά τον κόσμο και αισθάνεται χαρά που παρευρίσκεται στη γιορτή "σας", όπως λέει ελαφρώς συγκαταβατικά. Το Βραβείο στον Ηλία Δημητρίου για την ταινία «Fish n' Chips». Ο Δημητρίου ευχαριστεί τα μέλη της Ακαδημίας, αλλά κυρίως τους Κωνσταντίνο Μωριάτη, Μόνικα Νικολαΐδου και Γιώργο Πάντζη, που πίστεψαν στην ταινία και τον υποστήριξαν ώστε να γίνει πραγματικότητα.

13

22.26 Ο Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη σκηνή για ν' απονείμει το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας. Το Βραβείο στην ταινία «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη. Η σκηνοθέτης παραλαμβάνει και ευχαριστεί τους συνεργάτες της. Μαζί της η Ελίνα Ψύκου, ως παραγωγός της ταινίας, ευχαριστεί εκείνους που βοήθησαν και εκείνους που θα βοηθήσουν στο μέλλον και εύχεται προσεχώς να υπάρξει λιγότερη υποκρισία!

12

22.25 Οι οικοδεσπότες απονέμουν το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου στην Κίκα Γεωργίου για την ταινία «Η Πόλη των Παιδιών». Πανέμορφη και συγκινημένη, δηλώνει τυχερή που βρέθηκε στο δρόμο του Γιώργου Γκικαπέππα, που με την αγάπη του μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο! Ευχαριστεί τους μετανάστες που τη βοήθησαν και την καθοδήγησαν, στην οικογένεια και τους φίλους της στην Ελλάδα και στην Κύπρο που τη στηρίζουν σε όποια τρέλλα αποφασίσει να δοκιμάσει!

16

22.21 Στη σκηνή, η Σμαράγδα Καρύδη για να παρουσιάσει το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου. Το βραβείο απονέμεται στον Αντώνη Καφετζόπουλο για την ταινία «Αδικος Κόσμος». Ο Καφετζόπουλος παραλαμβάνει κι ευχαριστεί τα μέλη της Ακαδημίας για την προσωπική ικανοποίηση που του προσφέρουν για δεύτερη φορά (μετά την Ακαδημία Πλάτωνος). Το μοιράζεται με τον Φίλιππο Τσίτο, σκηνοθέτη της ταινίας. Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι της πολιτείας στους οποίους στηρίχτηκαν τα τελευταία χρόνια, αποδείχθηκαν αδιάφοροι και ανίκανοι.

11

22.19 Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στη σκηνή για να απονείμει το Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου, η οποία ομολογεί ότι ζηλεύει τη ζεστή και ουσιαστική γιορτή του κινηματογράφου και τ'αποτελέσματα του ελληνικού σινεμά που δίνουν φως στις γκρίζες μέρες και μας κάνουν περήφανους. Το βραβείο απονέμεται στον Χρήστο Στέργιογλου για την ταινία «Αδικος Κόσμος». Παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης, Φίλιππος Τσίτος, μαι και ο Χρήστος Στέργιογλου έχει παράσταση.

10

22.17 Στη σκηνή ο Νίκος Πορτοκάλογλου, δηλώνει ότι νιώθει μέλος της κοινότητας του ελληνικού κινηματογράφου. Απονέμει το Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου στην Ολια Λαζαρίδου για την ταινία «Παράδεισος», δεύτερο Βραβείο για την ταινία. Παραλαμβάνει η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη από την Pan Entertainment.

09

Μικρό αφιέρωμα στις ταινίες που γυρίστηκαν σε μια άλλη, εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην ιστορία της Ελλάδας, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Και να φανταστείτε, ότι οι οργανωτές της απονομής προετοίμασαν το αφιέρωμα και πριν τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

22.10 Η Λίνα Νικολακοπούλου στη σκηνή για ν' απονείμει το Βραβείο Μουσικής, απαγγέλλει τους στίχους της από το τραγούδι "Το Καλοκαίρι Θαρθεί". Το Βραβείο στον Γιάννο Αιόλου για «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» που συγκεντρώνει 3 βραβεία μέχρι στιγμής. Ο Αιόλου ευχαριστεί τον Κουτελιδάκη, τον παραγωγό Εξηντάρη, τη Village και το κοινό που αγάπησε την ταινία.

08

22.02 Το Βραβείο Φωτογραφίας απονέμει ο Νίκος Καβουκίδης, νοσταλγικός για τους φίλους και συνεργάτες του που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα, με τους οποίους μοιράζονται μια δύσκολη εποχή, ενώ αγαπημένα πρόσωπα απουσιάζουν για πάντα. Μετά από 58 χρόνια στον κινηματογράφο, λέει ο Καβουκίδης, ονειρεύεσαι κάποια πράγματα να είχαν αλλάξει, αλλά η πολιτεία είναι ανίκανη ν' ανταποκριθεί, γι' αυτό και προτρέπει στην ανεξάρτητη δημιουργία. Το βραβείο απονέμεται στους Αγγελο Βισκαδουράκη και Γιώργο Αργυροηλιόπουλο για το«Man at Sea». Στο κλιπ της ταινίας, βέβαια, που προβάλλεται στην αίθουσα, για κάποιο λόγο ακούγεται η μουσική του "Μπραζιλέρο". Η αίθουσα χειροκροτά ζεστά περαστικά για τον Αγγελο Βισκαδουράκη που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο Καβουκίδης προσφέρει παροχές στον Γιώργο Αργυροηλιόπουλο για μια επόμενη ταινία του, τα ποσοστά τουα πό την οποία θα προσφερθούν στον Αγγελο Βισκαδουράκη.

07

21.58 Οι παρουσιαστές απονέμουν το Βραβείο Μοντάζ στον Γιάννη Χαλκιαδάκη για το «Wasted Youth». Το παραλαμβάνει ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, μια και ο Χαλκιαδάκης "δεν ήθελε να έρθει, έχει τους λόγους του. Γιάννης Χαλκιαδάκης, never on time, always on point"!

06

21.56 Η Πέπη Βλάχου, πρωτοπόρος εκτροφέας σαλιγγαριών, παρουσιάζει το Βραβείο Σκηνογραφίας. Οταν πηγαίνεις αργά και σταθερά, σαν το σαλιγγάρι, λέει η κ. Βλάχου, μπορείς ν' αλλάζεις τα σκηνικά της ζωής σου. Το Βραβείο απονέμεται στον Γιώργο Γεωργίου για «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», δεύτερο βραβείο της βραδιάς για τον ίδιο και για την ταινία.

05

21.52 Ο διευθύνων σύμβουλος της Attrattivo, Παντελής Αβραμίδης, παρουσιάζει το Βραβείο Ενδυματολογίας. Το Βραβείο απονέμεται στην ταινία «Το Τανγκό των Χριστουγέννων» - o Γιώργος Γεωργίου ήταν και ο περσινός νικητής για το "Ταξίδι στη Μυτιλήνη".

21.50 Ο Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας Απογευματινή στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει το Βραβείο Ηχου. Μιλά για τους Κωνσταντινουπολίτες και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ζωντανό το δεσμό με την ελληνική ρίζα τους και προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες, όπως και οι Ελληνες κινηματογραφιστές. Το Βραβείο στην ταινία «Παράδεισος» - Δημήτρης Κανελλόπουλος, Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Πάνος Βουτσαράς

04

21.45 Ο Στάθης Γκώνος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζει το Βραβείο Μακιγιάζ, καθώς κι ίδιος προσπαθεί ν' ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας νεότητας, παρότι μας παροτρύνει αντί για το φαίνεσθαι να συγκεντρωθούμε στο αισθάνεσθαι! Το βραβείο στο «Το Γάλα» - Κατερίνα Βαρθαλίτου

03

21.42 Η "καινοτόμος" Μαντελένα Ανηψητάκη παρουσιάζει το βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας. Το βραβείο κερδίζει η ταινία «Η Πόλη των Παιδιών» - Γιώργος Αλαχούζος, Αργύρης Αλαχούζος. Το βραβείο παραλαμβάνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκικαπέππας, μια και οι αδελφοί Αλαχούζου είναι χαμένοι μέσα στην αίθουσα!

02

21.40 Αντοχή, Αντίσταση και Αλληλεγγύη, λένε οι οικοδέσποινες της βραδιάς, είναι οι τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

21.37 Στη σκηνή ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, άνετος και εύθυμος όπως πάντα, προκαλεί τον εαυτό του να αγνοήσει το οτο-κιου! Προσκαλέι στη σκηνή τη Μαρία Ναυπλιώτου και τη Φαίη Ξυλά, οι οποίες εμφανίζονται... αγαλματώδεις και ανοιξιάτικες, με τουαλέτες κοραλί και κόκκινη αντίστοιχα! Ο Χαραλαμπόπουλος, αλά Μπίλι Κρίσταλ χωρίς το... βίντεο, φτιάχνει "κείμενο" από τους τίτλους των διαγωνιζόμενων ταινιών.

21.34 Η Κατερίνα Ευαγγελάκου στη σκηνή, θυμίζει ότι στην πιο μαύρη εποχή της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, οι ταινίες εξακολουθούν να γίνονται, από δημιουργούς έτοιμους να μπουν στην κινηματογραφική περιπέτεια, ενώ η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τον πολιτισμό, δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον, όπως και η τηλεόραση, δημόσια και ιδιωτική (με εξαίρεση τη Nova). Ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος κάνει την παρουσία του έντονα αισθητή στο εξωτερικό κι ενώ αυτή τη στιγμή, αυτές τις μέρες, γυρίζονται στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα νέες ταινίες, η πολιτεία εξακολουθεί να μη δίνει σημασία. "Ο ελληνικός κινηματογράφος χτυπήθηκε από την κρίση στην καλύτερη στιγμή του. Ευτυχώς, βρίσκει δύναμη από μέσα, από τοςυ ανθρώπους του, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον. Η πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει τον κινηματογράφο και να δικαιολογήσει τα χρήματα που δίνουν γι' αυτόν το λόγο οι πολίτες με τη φορολογία που τους επιβάλλεται! Δεν κλέψαμε, δε φάγαμε, δε βγάλαμε έξω λεφτά. Ταινίες βγάλαμε έξω και κάναμε μεγάλες επιτυχίες!

21.26 Ξεκινάμε! Σκηνές από ελληνικές ταινίες, σκηνές χορευτικές, χαρούμενες, ατμοσφαιρικές, των σκηνοθετών που μέσα στη χρονιά που πέρασε έφυγαν από τη ζωή!

21.18 Κι όταν λέμε 21.00... εννοούμε ότι τώρα, σιγά σιγά, οι προσκεκλημένοι μπαίνουν στην αίθουσα για να καθίσουν και να ξεκινήσει η απονομή. Περιμένουμε, όπως κι εσείς! Εν τω μεταξύ, στην οθόνη της σκηνής, ένας συννεφιασμένος ασπρόμαυρος ουρανός που μετακινείται αργά. Να είναι προφητικός;

Διαβάστε εδώ όλες τις υποψηφιότητες των φετινών βραβείων

Δείτε παρακάτω τους υποψηφίους των φετινών βραβείων να συστήνονται στην κάμερα του Flix