Buzz

Τι ενώνει τον Κέβιν Μπέικον με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

στα 10

H μηχανή αναζήτησης της Google αποφάσισε να κάνει πιο εύκολο το διαχρονικό «Six Degrees of Kevin Bacon», το διάσημο παιχνίδι που ενώνει τον Κέβιν Μπέικον με οποιονδήποτε ηθοποιό του πλανήτη. Και όταν λέμε οποιονδήποτε εννοούμε οποιονδήποτε...

Τι ενώνει τον Κέβιν Μπέικον με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

Δεν έχεις τίποτα να κάνεις ή θέλεις να περάσεις λίγη ώρα χαζεύοντας τα πιο απίθανα αποτελέσματα που σου έβγαλε ποτέ μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνετ; Βάλε στο Google το «Bacon number ... » συμπληρώνοντας το όνομα οποιουδήποτε ηθοποιού σου έρχεται στο μυαλό και εκτός από το γεγονός πως μπορείς να γελάσεις πολύ, θα ανακαλύψεις πως ο κόσμος είναι πιο μικρός και από την απόσταση από το σαλόνι στο υπνοδωμάτιο σου.

Επικυρώνοντας ένα παιχνίδι που εδώ και χρόνια υπήρξε από τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στους σινεφίλ («πως συνδέεται ο Τσάρλι Τσάπλιν με τον Κέβιν Μπέικον;») και απλά επιβεβαίωσε πως το Χόλιγουντ - μια μικρογραφία του κόσμου - είναι ένα μεγάλο κρεβάτι, το «Six Degrees of Kevin Bacon» έγινε επίσημο μέρος της Google και ήδη ένα από τα trends στο Δίκτυο παγκοσμίως.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή.

Τον Ιανουάριο του 1994, το περιοδικό Premiere δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Κέβιν Μπέικον για την ταινία «The River Wild», στην οποία ο Μπέικον σχολίασε πως έχει δουλέψει με όλους στο Χόλιγουντ ή με κάποιον που έχει δουλέψει μαζί τους. Την ίδια χρονιά, τρεις σπουδαστές του Κολέγιου του Ολμπράιτ έφτιαξαν το παιχνίδι που θα γινόταν γνωστό ως «Six Degrees of Kevin Bacon» (βασισμένο στην ιδέα του «Six Degrees of Separation» που υποστηρίζει πως όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται έξι βήματα μακριά από οποιονδήποτε στη Γη), όταν είδαν το «Footloose» και άρχισαν να αναρωτιούνται σε πόσες ταινίες έχει παίξει ο Κέβιν Μπέικον και ποιοι ήταν οι συμπρωταγωνιστές του. Οπως δήλωσαν και οι ίδιοι «Μας έλεγαν ένα όνομα και προσπαθούσαμε να το συνδέσουμε με τον Κέβιν Μπέικον.»

Ο Κέβιν Μπέικον στην αρχή δεν είδε με καλό μάτι το παιχνίδι, παρόλο που η ταμπέλα που του κόλλησαν ήταν «το κέντρο του σύμπαντος του entertainment». Στην συνέχεια, όμως άρχισε να διασκεδάζει με τη δημοσιότητα, έγραψε τον πρόλογο για το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσαν οι τρεις φοιτητές, έπαιξε σε ένα διαφημιστικό που παρωδούσε το παιχνίδι (το οποίο εντωμεταξύ είχε κυκλοφορήσει και σε μορφή επιτραπέζιου) και τελικά αφέθηκε ολοκληρωτικά στο γεγονός πως το «Six Degrees of Kevin Bacon» αποτελεί εδώ και δεκαετίες μια από τις πιο διασκεδαστικές εμμονές της ποπ κουλτούρας.

Το παιχνίδι είναι εύκολο και βασίζεται στους αριθμούς. Ο Κέβιν Μπέικον έχει τον αριθμό μηδέν. Οι ηθοποιοί που έχουν δουλέψει με τον Μπέικον σε μια ταινία έχουν τον αριθμο 1 και όσο πιο μακρινή είναι η σύνδεση τους με τον Μπέικον τα νούμερα ανεβαίνουν.

Παράδειγμα: Ο Κέβιν Μπέικον συνδέεται με τον Τιμ Ρόμπινς σε ένα βαθμο, αφού έπαιξαν μαζί στο «Σκοτεινό Ποτάμι του Κλιντ Ιστγουντ. Οπότε ο Τιμ Ρόμπινς έχει «αριθμό Μπέικον 1». Αντίθετα, ο Κέβιν Μπέικον συνδέεται με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ σε τρεις βαθμούς (ο Μπόγκαρτ έπαιξε με τον Πίτερ Λόρε στη «Casablanca», ο Πίτερ Λόρε έπαιξε με τον Τζακ Νίκολσον στο «The Raven», ο Τζακ Νίκολσον έπαιξε με τον Κεβιν Μπέικον στο «Ζήτημα Τιμής». Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, δηλαδή, έχει «αριθμό Μπέικον 3», παρόλο που δεν έπαιξε ποτέ σε κάποια ταινία μαζί με τον Κέβιν Μπέικον.

Καταλύτης του παιχνιδιού είναι οι ταινίες με πολυπληθές καστ (π.χ. «Η Δίκη της Νυρεμβέργης» είναι μια από αυτές που θα συναντήσετε συχνότερα σαν συνδετικό ιστό του παλιού Χόλιγουντ με τον Κέβιν Μπέικον), το γεγονός πως ο Κρις Πεν, συμπρωταγωνιστής του Μπέικον στο «Footloose» πρέπει να έχει παίξει - αυτός κυριολεκτικά - με όλο το Χόλιγουντ, καθώς και οι διεθνείς συμπαραγωγές που ενώνουν ηθοποιούς διαφορετικών εθνικοτήτων (ο Μιχάλης Γιαννάτος έχει κάνει τη ζημία!), κάνοντας πιθανή σε ελάχιστους μόλις βαθμούς τη σύνδεση του Κέβιν Μπέικον με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Aλέκο Αλεξανδράκη και τον... Στάθη Ψάλτη!

Ας παίξουμε λοιπόν, ενδεικτικά, διαλέγοντας από ό,τι πιο συμβατικό μέχρι ό,τι πιο απίθανο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε:

  • Ti σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ;

mc

  • Τι σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με τον Ορσον Γουελς;

welles

  • Ti σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με την Μπέτι Ντέιβις;

davis

  • Τι σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με την Μόνικα Βίτι;

vitti

  • Τι σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με την Μελίνα Μερκούρη;

mercouri

  • Ti σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;

aliki

  • Tι σχέση έχει ο Κέβιν Μπέικον με τον Στάθη Ψάλτη;

psaltis

Περιμένουμε τις πιο «περίεργες» συνδέσεις που μπορείτε να σκεφτείτε και τα αποτελέσματά τους στα σχόλια παρακάτω...