Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο 8 Νοεμβρίου

στα 10

Το Flix προτείνει καθημερινά τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τρέξτε για εισιτήρια...

Flix Team
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2014: Το Flix προτείνει τα #axasta για το Σάββατο 8 Νοεμβρίου

«Εδέμ» («Eden») της Μία Χάνσεν-Λαβ - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Τζον Κασαβέτης στις 22.30 Στη δεκαετία του ’90, η γαλλική ηλεκτρονική μουσική εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Αυτή τη συναρπαστική περίοδο, ο Πωλ κάνει τα πρώτα του βήματα ως ντι τζέι. Με τον καλύτερό του φίλο, κάνουν ένα ντουέτο, τους «Cheers», και δεν αργούν να βρουν το κοινό τους. Σύντομα θα βρεθούν σε μια ευφορική και βραχύβια άνοδο και πτώση. Τυφλωμένος από το πάθος του, ο Πωλ θα ξεχάσει να φτιάξει τη ζωή του καθώς η Μία Χάνσεν Λαβ εξιστορεί με beats ρεαλισμού την ιστορία της γενιάς της γαλλικής μουσικής house από το 1992 έως και σήμερα.

Love is Strange 607

H Αγάπη είναι Παράξενη» («Love is Strange») του Αϊρα Σακς - Ανοιχτοί Ορίζοντες - Φρίντα Λιάππα στις 23.00 / Μετά από σχέση σαράντα χρόνων, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ επιτέλους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου σε μια ειδυλλιακή τελετή στο νότιο Μανχάταν. Ωστόσο, ο Τζωρτζ σύντομα θα χάσει τη δουλειά του, κι έτσι το ζευγάρι θα πρέπει να πουλήσει το διαμέρισμά τους και, ως θύματα της αμείλικτης αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να ζήσουν προσωρινά χώρια, μέχρι να βρουν ένα πιο οικονομικό νέο σπίτι. O Τζωρτζ μετακομίζει με δύο αστυνομικούς που ζουν στον κάτω όροφο κι ο Μπεν μετακομίζει στο Μπρούκλιν με τον ανιψιό του, τη γυναίκα του και τον οξύθυμο έφηβο γιο τους, με τον οποίο ο Μπεν μοιράζεται μια κουκέτα. Κι ενώ υποφέρουν απ’ τον πόνο του αποχωρισμού, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ βάλλονται και από τις εντάσεις ανάμεσα στις γενιές και την ιδιόρρυθμη δυναμική των οικογενειών στα νέα τους περιβάλλοντα. Το love story ανάμεσα στον Τζον Λίθγκοου και τον Αλφρεντ Μολίνα από τον σκηνοθέτη του «Keep the Lights On», ένα τρυφερό μανιφέστο για την αγάπη που δεν γνωρίζει ηλικία, συμβάσεις,

Amnesia 607

Αμνησία («Amnesia») της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 17.35 / Μεταμφιεσμένο σ’ ένα ψυχολογικό (και όχι μόνο) θρίλερ, το φιλμ της Νίνι Μπουλ Ρόμπσαμ παίρνει την αφορμή του από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, για να αναπτύξει, παράλληλα με την αγωνία του, μια σειρά από πιο ουσιαστικές θεματικές. Με επίκεντρο την ιστορία ενός ζευγαριού σε κρίση, η ταινία διατυπώνει ερωτήματα για την ίδια τη ζωή: Τι είναι αυτό που μας ορίζει; Ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν την προσωπικότητά μας; Πώς οικοδομείται μια ερωτική –ή οποιαδήποτε άλλη– σχέση; Η «Αμνησία» κρατά όλες αυτές τις ερωτήσεις πάντα στο πλάνο, όσο η φόρμα του εκμεταλλεύεται και ανανεώνει τους κώδικες μιας ταινίας είδους για να παραδώσει ένα ερεθιστικό, φρέσκο κινηματογραφικό αμάλγαμα.

Flugparken 607

«To Πάρκο με τις Μύγες» («Flugparken») του Γιένς Όστμπεργκ - Διεθνές Διαγωνιστικό - Φρίντα Λιάππα στις 14.30 Το μυστικό μιας εξαφάνισης εξωθεί έναν νεαρό άντρα στα άκρα. Αρχικά πράος και συνεσταλμένος, στη συνέχεια χάνεται μέσα σε μια δίνη βιαιότητας που δεν γνωρίζει τέλος. Με φόντο τον παγωμένο σουηδικό βορρά, το Πάρκο με τις μύγες βαδίζει στα μονοπάτια του ψυχολογικού θρίλερ και ανατέμνει με υποδειγματικό μινιμαλισμό, χωρίς εξάρσεις, τη –χειρότερη ίσως– μορφή βίας. Κάνοντας ένα καίριο σχόλιο για το φαινόμενο του κοινωνικού εκφοβισμού, η ταινία εστιάζει στη βία που ταπεινώνει, καταπιέζει, τρομοκρατεί και δεν γνωρίζει ηλικία, φύλο ή μορφωτικό επίπεδο.

listen up phillip 607

Listen Up Philip του Αλεξ Ρος Πέρι – Ανοιχτοί Ορίζοντες, Τζον Κασαβέτης στις 17:30 Η τρίτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη του (άξιου να ανακαλυφθεί) «The Color Wheel», Αλεξ Ρος Πέρι, έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο φεστιβάλ του Sundance κερδίζοντας θερμή υποδοχή και διθυραμβικές κριτικές που μιλούσαν για μια από τις καλύτερες αμερικάνικες ταινίες της χρονιάς. Μερικούς μήνες αργότερα στην ευρωπαϊκή της πρώτη προβολή στο φεστιβάλ του Λοκάρνο, η ταινία ενθουσίασε εξίσου και κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής. Στο «Listen Up Philip», πρωταγωνιστεί ο Τζέισον Σουόρτσμαν στον ρόλο ενός συγγραφέα που έχει μόλις εκδώσει ένα πολύ πετυχημένο βιβλίο και που μπορείς να τον περιγράψεις με πολλές λέξεις, αλλά πιθανότατα καμία από αυτές δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, «αξιαγάπητος». Οταν ο ινδαλμά του, ένας μεγαλύτερος πιο πετυχημενος συγγραφέας που υποδύεται ο Τζόναθαν Πράις θα τον καλέσει στο εξοχικό του για να δουλέψει δίπλα του, ο Φίλιπ δεν θα έχει κανέναν δισταγμό να εγκαταλείψει την φίλη του (Ελίζμαπεθ Μος) προκείμενου να κυνηγήσει την φιλοδοξία του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

lamb 607

«Ο Αμνός» («Kuzu») του Κουτλούγ Αταμάν - Ματιές στα Βαλκάνια - Σταύρος Τορνές στις 20.30 Σύμφωνα με την παράδοση στα χωριά της Ανατολικής Ανατολίας, η 27χρονη Μεντινέ πρέπει να σερβίρει αρνάκι στο φούρνο στην τελετή περιτομής του πεντάχρονου γιου της, Μερτ. Φτωχή αλλά αποφασισμένη, η Μεντινέ βάζει την οικογένειά της να κόβει κλαδιά, προκειμένου να βγάλουν τα χρήματα για ν’ αγοράσουν το αρνί. Ο Ισμαήλ, ο άνεργος σύζυγος της Μεντινέ, ανησυχεί για τη δυναμική συμπεριφορά της γυναίκας του. Στο μεταξύ, ζηλεύοντας την προσοχή που τραβάει ο Μερτ, η μεγάλη του αδελφή Βιτζντάν τον πείθει πως αν δεν βρεθεί αρνί, θα πρέπει να σφάξουν τον ίδιον. Μια ντιζέζ ιερόδουλη φτάνει στην πόλη. Ο αρχηγός του χωριού βρίσκει στον Ισμαήλ δουλειά στα σφαγεία. Εκεί οι φίλοι του οδηγούν τον Ισμαήλ στον κακό δρόμο, και η αδυναμία του θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αγορά του αρνιού. Η Μεντινέ επιμένει. Ο Μερτ έχει τους δικούς του λόγους να θέλει να βρεθεί ένα ζώο, κι η αποφασιστικότητά του συναγωνίζεται αυτήν της μητέρας του. Αρνούμενη την υποστήριξη της γιαγιάς, η Μεντινέ θα δεχτεί βοήθεια από ένα απρόσμενο πρόσωπο... Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για τον «Αμνό».

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς