Buzz

Τι σημαίνει «The Favourite» / «Η Ευνοούμενη»;

στα 10

Δεν είναι μια τυχαία λέξη, ούτε ένα αυτονόητο ουσιαστικό: είναι ένας τίτλος ευγενείας με μεγάλο ιστορικό - και πικάντικο - βάρος!

Τι σημαίνει «The Favourite» / «Η Ευνοούμενη»;

Στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Η Ευνοούμενη», η Βασίλισσα Αννα της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας (Ολίβια Κόλμαν), μια γυναίκα ευάλωτη κάτω από το βάρος του στέμματός της και της ταλαιπωρημένης υγείας της, βρίσκει για χρόνια «αποκούμπι» στη Λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις): μαζί της μοιράζεται το κρεβάτι της, ως ερωμένη της, μαζί της και τις πολιτικές αποφάσεις της - για την ακρίβεια, η Λαίδη Σάρα κάνει την Αννα και τη χώρα ακριβώς ό,τι θέλει. Είναι η «ευνοούμενη» τής Μονάρχη. Γι' αυτό και το Παλάτι αρχίζει να σείεται, με την άφιξη τής νεαρής, δροσερής και φιλόδοξης Αμπιγκεϊλ (Εμα Στόουν), που διεκδικεί να γίνει ευνοούμενη στη θέση της ευνοούμενης.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος περίμενε ότι το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου θα γινόταν (και) εισπρακτική επιτυχία;

Ωστόσο, στη βρετανική και παγκόσμια ιστορία των γαλαζοαίματων, ο όρος «favourite», για άντρες και γυναίκες, δεν προσδιόριζε απλώς μια προσωπική σχέση προτίμησης, ήταν ένας επίσημος τίτλος τιμής. Ειδικά στην Ευρώπη του 16ου και 17ου αιώνα, στις κυρίαρχες χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, που κατατρώγονταν από διαδοχικούς επεκτατικούς κι εμφύλιους πολέμους, συχνά οι μονάρχες, με το κληρονομικό αξίωμα, δεν είχαν τις ικανότητες να διαχειριστούν στρατηγικές αποφάσεις. Γι' αυτό επέλεγαν έναν άντρα ή μια γυναίκα, που γινόταν «βασιλικός εραστής ή ερωμένη», κανόνιζε και την εξωτερική κι εσωτερική πολιτική κι είχε και το δικό του/της σύστημα διαδοχής.

The Favourite 607

Η έννοια και ο ρόλος των «ευνοούμενων» πέρασε και στη λογοτεχνία της εποχής - αυτός ήταν ο τίτλος που μάταια φιλοδοξούσε ν' αποκτήσει ο Φάλσταφ του Σέξπιρ. Ευνοούμενος ήταν, στις αρχές της πολιτικής καριέρας του, για ένα μικρό διάστημα κι ο ίδιος ο Φράνσις Μπέικον, που έγραψε σχετικά, στο δοκίμιό του, «Περί Φιλίας»: «Οι ηγεμόνες ανυψώνουν κάποιους ανθρώπους σε συντρόφους τους και συχνά σε αξίωμα τόσο υψηλό όσο, σχεδόν, το δικό τους, πράγμα που συχνά αποδεικνύεται ανάρμοστο. Και βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτό γίνεται, όχι μόνο από ηγεμόνες αδύναμους και ηδυπαθείς, αλλά από τους πιο σοφούς και τους πιο πολιτικούς που έχουν ποτέ βασιλέψει».

Διαβάστε ακόμη: Τα κοστούμια της Σάντι Πάουελ για το «The Favourite» έχουν τη δική τους έκθεση

the favourite 607

Ετσι, όχι μόνο η Λαίδη Σάρα (Τσέρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο), ήταν μια υπαρκτή προσωπικότητα κι από τις πιο καθοριστικές πολιτικές φιγούρες στη διάρκεια της Βασιλείας τής Αννας, αλλά και η Βασίλισσα Ελισάβετ η Πρώτη είχε τον δικό της «ευνοούμενο», τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, όπως αφηγείται και το «Mary, Queen of Scots» που βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Ντάντλεϊ ήταν εραστής και σύμβουλος της Ελισάβετ για 30 χρόνια, ερωτευμένος μαζί της όντως, τη ζήτησε επανειλημμένως σε γάμο, χωρίς οι προτάσεις του να γίνονται δεκτές: η Ελισάβετ, αντίθετα, τον πρότεινε ως σύζυγο στη Μαίρη Στιούαρτ, την εξαδέλφη της και διεκδικήτρια της διαδοχής του Αγγλικού στέμματος, αλλά ούτε κι αυτό το προξενιό λειτούργησε, κυρίως επειδή ο Ντάντλεϊ αρνήθηκε ν' αποχωριστεί τη Βασιλίσσά του. Οι «ευνοούμενοι» και οι «ευνοούμενες» διατρέχουν την ιστορία, από την εποχή του Σηϊανού (για τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο), ως τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν (για τον Τσάρο Νικόλαο) και την Πομπαντούρ (για τον Λουδοβίκο ΙΕ'), άρα και το σινεμά, ως την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου.

Διαβάστε ακόμη: Και η Τέιλορ Σουίφτ ψηφίζει «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου (και το προωθεί από το twitter της)