Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ (κουράστηκε να) απαντά γιατί έδωσε τον Χρυσό Λέοντα σε μια γυναίκα

στα 10

Με σαρκασμό, χιούμορ και απόλυτη ειλικρίνεια η Μάγκι Τζίλενχαλ απαντάει για την εύκολη επίθεση ότι έδωσε το Χρυσό Φοίνικα στο «Woman Unknown» της Μάι ελ-Τούχι επειδή απλά ήταν ταινία γυναίκας σκηνοθέτη.

Flix Team
Βενετία 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ (κουράστηκε να) απαντά γιατί έδωσε τον Χρυσό Λέοντα σε μια γυναίκα

«Στην πραγματικότητα, δεν είδα το "Woman Unknown". Απλώς σκέφτηκα: “Το έχει σκηνοθετήσει μια γυναίκα, άρα… Χρυσός Λέοντας”».

Η Μάγκι Τζίλενχαλ, από τη θέση της Προέδρου της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού Προγράμματος του 83ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, είναι σαρκαστική και απαντάει με χιούμορ στην ερώτηση που περίμενε - και όλοι περιμέναμε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ.

Διαβάστε αναλυτικά: Βενετία 2026: Η Μάγκι Τζίλενχαλ στέλνει σαφές μήνυμα για τις Women Unknown δημιουργούς!

woman unknown

Γιατί πήρε το Χρυσό Λέοντα η μόνη γυναίκα σκηνοθέτης του Διαγωνιστικού Προγράμματος; Και πόσο αυτό ήταν κάτι προσχεδιασμένο, ειδικά όταν η Μάγκι Τζίλενχαλ είχε μιλήσει επικριτικά στην αρχή του Φεστιβάλ για την απουσία γυναικών από τη διεκδίκηση του Χρυσού Λέοντα;

«Θα πω ότι, φυσικά, περίμενα αυτή την ερώτηση», απάντησε με αφοπλιστικότητα και ειλικρίνεια.

«Υπάρχουν πολλές ταινίες που έχουν γυρίσει γυναίκες και δεν μου αρέσουν, και κάποιες που πραγματικά, έντονα, δεν μου αρέσουν - όπως ακριβώς συμβαίνει και με ταινίες που έχουν γυρίσει άνδρες. Εχω μία ψήφο, όπως και κάθε μέλος αυτής της κριτικής επιτροπής, και επομένως όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι πάντα περίπλοκες και απαιτούν πάντα πολλή συζήτηση».

Η Τζίλενχαλ εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι καλείται επανειλημμένα να τοποθετείται σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο.

«Νομίζω ότι έχω κουραστεί να μιλάω ξανά και ξανά για το ίδιο θέμα. Θα συνεχίσω να το κάνω, αλλά για ένα λεπτό, εδώ, σε αυτόν τον απίστευτο χώρο, θέλω απλώς να γιορτάσω μια υπέροχα γυρισμένη ταινία, η οποία ένιωσα να με χτυπάει σαν μια ακτίνα λέιζερ - αποκλειστικά και μόνο για την εξαιρετική ταινία που είναι. Και για τίποτα άλλο».

Το 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξήχθη φέτος από τις 2 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρέθηκε στο Λίντο για να σας μεταφέρει, ζωντανά, όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Συντονιστείτε στο ειδικό stream του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.