Buzz

Δυστυχώς δεν είναι «Spam! Spam! Spam!»: Πέθανε ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python

στα 10

Σε ηλικία 77 ετών και μετά από μεγάλη, κι άνιση, μάχη με μία σπάνια μορφή εκφυλιστικής άνοιας.

Flix Team
Δυστυχώς δεν είναι «Spam! Spam! Spam!»: Πέθανε ο Τέρι Τζόουνς των Monty Python

«Ηταν ευγενικός, γενναιόδωρος και είχε πάθος για τη ζωή. Ηταν πολλά περισσότερα από ένας από τους πιο αστείους συγγραφείς-ερμηνευτές της γενιάς του, ήταν ο απόλυτα ολοκληρωμένος αναγεννησιακός κωμικός - συγγραφέας, σκηνοθέτης, παρουσιαστής, ιστορικός, ευφυής συγγραφέας παιδικών ιστοριών και ο πιο ζεστή, η πιο όμορφη παρέα που θα ευχόσουν ποτέ να είχες.» - Ο Μάικλ Πάλιν για τον Τέρι Τζόουνς

Εχουμε έναν λιγότερο λόγο να γελάμε πια. Ο Τέρι Τζόουνς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Monty Python, σκηνοθέτης του αξεπέραστου «Life of Brian» και του εμβληματικού «The Meaning of Life», έφυγε πριν κλείσει τα 78 του χρόνια - δεν πρόλαβε τα γενέθλιά του (1η Φεβρουαρίου) για λίγες μόνο μέρες.

Η επίσημη δήλωση του ατζέντη και της οικογένειάς του αναφέρει ότι ο Τζόουνς πέθανε αργά χθες το βράδυ (21 Ιανουαρίου) στο σπίτι του.

terry

«Ο Τέρι πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 77 χρονών, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Αννα Σόντερστρομ. Ο θάνατός του επήλθε μετά από μία πολύ μεγάλη μάχη με μία σπάνια μορφή άνισης, την οποία πάλεψε με πολύ θάρρος και, όπως πάντα, με πολύ χιούμορ.»

«Ολες αυτές τις τελευταίες μέρες, η γυναίκα του, τα παιδιά του, μέλη της οικογένειάς του αλλά και οι στενοί του φίλοι ήταν συνεχώς στο πλευρό του, στο σπίτι του στο Β. Λονδίνο, όσο εκείνος λίγο λίγο έχανε την επαφή του με την πραγματικότητα.»

Θυμηθείτε κι αυτό: Δείτε την τελευταία υπόκλιση των Monty Python!

τερρυ Με τους υπόλοιπους Μόντι Πάιθον το 2014

«Χάσαμε έναν στοργικό, αστείο, ζεστό, δημιουργικό και πραγματικά αγαπημένο κι αγαπητό άνθρωπο, του οποίου η μοναδικότητα, η ευφυία και το συγκλονιστικό του χιούμορ έδινε χαρά κι απόλαυση σε εκατομμύρια κόσμο για πάνω από 6 δεκαετίες.»

«Η δουλειά του με τους Monty Python, οι ταινίες, τα βιβλία, τα τηλεοπτικά προγράμματα, τα ποιήματα - όλο του το έργο θα ζήσει για πάντα, ως κληρονομιά ενός πολυπράγμονα καλλιτέχνη...»

«Εμείς, η γυναίκα του Αννα, τα παιδιά του Μπιλ, Σάλι και Σίρι και όλη του η ευρύτερη οικογένεια, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και τους νοσοκόμους του, ο οποίοι δεν πρόσφεραν απλώς ανακούφιση αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά και χαρά.»

«Ελπίζουμε ότι κάποια μέρα αυτή η ασθένεια θα θεραπεύεται. Σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική αυτή στιγμή. Ας χαιρόμαστε που ζήσαμε την ίδια εποχή με αυτό τον ταλαντούχο, παιχνιδιάρη, γελαστό άντρα, ο οποίος έζησε τη ζωή του με αυθεντικότητα και σύμφωνα με το μότο του: «Lovingly frosted with glucose!»

Να θυμίσουμε ότι η διάγνωση άνοιας έγινε το 2015, όταν ο Τζόουνς άρχισε να ξεχνάει τα λόγια του στις παραστάσεις του Flying Circus των Monty Python το 2014 στο Ο2 του Λονδίνου.

terry

Ο Τέρι Τζόουνς γεννήθηκε το 1942 στο Κόλγουιν Μπέι της Ουαλίας, μεγάλωσε στο Σάρεϊ της Αγγλίας και κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Οξφόρδη γνώρισε τον Μάικλ Πάλιν με τον οποίο και συνεργάστηκε - όπως και με την αφρόκρεμα των τότε ανερχόμενων κωμικών - σε σειρά σατιρικών εκπομπών των τελών της δεκαετίας του '60 όπως το «The Frost Report», το «Do Not Adjust Your Set» και το «The Complete and Utter History of Britain». Αποφασισμένος να φτιάξει το δικό του σόου, γράφοντας και σκηνοθετώντας μαζί με τους Τζον Κλιζ, Γκρέιαμ Τσάπμαν, Μάικλ Πάλιν και τον Τέρι Γκίλιαμ (τότε διάσημο για τα animation του), η πιο διάσημη ομάδα κωμικών που πέρασε ποτέ από την (βρετανική) ιστορία συναντήθηκε για πρώτη φορά στο «Monty Python's Flying Circus» που μεσουράνησε από το 1969 μέχρι και το 1974.

«Ενα από τα πράγματα που προσπαθήσαμε να κάνουμε με το σόου ήταν να αποπειραθούμε να κάνουμε κάτι που ήταν τόσο απρόβλεπτο που δεν είχε συγκεκριμένο σχήμα και δεν μπορούσε ποτέ να πεις τι είδους χιούμορ διαθέτει. Νομίζω πως το γεγονός ότι στο Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας της Οξφόρδης το "Pythonesque" είναι πλέον ένα λήμμα, δείχνει την έκταση της αποτυχίας μας...»

Terry Ο Τέρι Τζόουνς (πρώτος αριστερά) και οι υπόλοιποι Μόντι Πάιθον, στα γυρίσματα του «Monty Python and the Holy Grail» (1975)

To 1971 κυκλοφόρησε στις αίθουσες το σπονδυλωτό «And Now for Something Completely Different» και το 1975 ο Τέρι Τζόουνς μαζί με τον Τέρι Γκίλιαμ θα έκαναν το μεγάλο βήμα της σκηνοθεσίας σε ένα πρωτότυπο φιλμ που θα έγραφαν οι ίδιοι οι Monty Python. Αυτό θα ήταν το «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (πρωτότυπος τίτλος: «Monty Python and the Holy Grail»), μια τεράστια επιτυχία και ένα εξαίρετο δείγμα του βέβηλου χιούμορ της ομάδας που πλέον σάρωνε τα πάντα.

«Αν γελάγαμε και οι έξι με κάτι, τότε όλοι νιώθαμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Και για μένα, το ζητούμενο ήταν να φέρω αυτήν την αίσθηση στη μεγάλη οθόνη, να φέρω αυτή τη στιγμή που καθόμαστε όλοι και διαβάζουμε τα αστεία, τη στιγμή αυτή που γελάμε όλοι μαζί.»

terry Ο Τέρι Τζόουνς στο «Jabberwocky» του Τέρι Γκίλιαμ (1977)

terry Ο Τέρι Τζόουνς στα γυρίσματα του «The Life of Brian»

terry Ο Τέρι Τζόουνς σε έναν από τους ρόλους του στο «Life of Brian»

Εχοντας ισοπεδώσει την Ιστορία, θα ερχόταν σύντομα και η σειρά της Θρησκείας, με το «Life of Brian» (την για πολλούς σπουδαιότερη ταινία της ομάδας) να υπογράφεται σκηνοθετικά μόνο από τον Τέρι Τζόουνς, ο οποίος στην ταινία υποδυόταν (και) τη μητέρα του Μπράιαν σε μια από τις πιο αστείες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά. Μόνος του θα υπέγραφε και το «The Meaning of Life» του 1983, με τον ίδιο να υποδύεται τον κύριο που εκρήγνυται από το φαγητό στη διάσημη σκηνή του εστιατορίου.

Εκτός των Μόντι Πάιθον, ο Τέρι Τζόουνς θα σκηνοθετούσε ακόμη το «Personal Services» το 1989, το «Erik the Viking» με τον Τιμ Ρόμπινς το 1989, το «Mr. Toad's Wild Ride» το 1996 και το «Absolutely Anything» του 2015, που ήταν και η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση.

terry Με τον Τιμ Ρόμπινς στο «Erik the Viking»

«Η κωμωδία είναι μια επικίνδυνη δουλειά. Αν ο κόσμος βρει κάτι από αυτά που κάνεις αστείο, τότε είσαι οκ. Αλλά τη στιγμή που κάνεις κάτι που υποτίθεται ότι είναι αστείο και κάποιος δεν το βρίσκει αστείο, θυμώνει. Είναι σχεδόν σαν να θέλουν να σε εκδικηθούν επειδή προσπάθησες να τους κάνεις να γελάσουν και απέτυχες. Κανείς δεν βγαίνει έξω από μια μέτρια ερμηνεία του Αμλετ με οργή επειδή δεν τους έκανε να κλάψουν. Αλλά ακούστε το κοινό που βγαίνει από μια κωμωδία που δεν το έκανε να γελάσει.»

terry Με τα δυο του παιδιά το 1981

Διαβάστε περισσότερα για τους Monty Python:

«Always Look on the Bright Side of Life» Δείτε την τελευταία υπόκλιση του Τζόουνς με τους φίλους του και τραγουδήστε μαζί τους!


Δείτε εδώ τη διάσημη σκηνή από το «The Meaning of Life»:


Δείτε εδώ μερικά στιγμιότυπα από την καριέρα του Τέρι Τζόουνς


Tags: RIP