Industry

Στη Γαλλία τα σινεμά λένε όχι στο...dailymotion

στα 10

Δυο ανεξάρτητες, καλλιτεχνικές ταινίες κάνουν στο video hosting site μια διαδικτυακή avant premiere, προκαλώντας την οργή των αιθουσαρχών.

Στη Γαλλία τα σινεμά λένε όχι στο...dailymotion
Paraisos Artificiais

Το dailymotion, ένα από τα ισχυρότερα και πιο δημοφιλή site για video, online προσπαθεί, όπως και το αντίπαλο δέος youtube, εδώ και καιρό να μεταμορφωθεί σε κάτι παραπάνω από, ενα μέρος στο οποίο μπορείς να δεις αστεία βίντεο, μουσικά κλιπ και τρέιλερ ταινιών.

Μέσα από την πρωτοβουλία του Eye on Films, δοκιμάζει να προσφέρει ολόκληρες κινηματογραφικές ταινίες για μια δωρεάν προβολή σε ολόκληρη την Γαλλία, πριν την έξοδό τους στις αίθουσες. Οχι στην επόμενη μεγάλη εμπορική επιτυχία, μα σε ανεξάρτητες, συχνά ξενόγλωσσες ταινίες που θα ωφεληθούν από την δημοσιότητα που θα αποκτήσουν και από το word of mouth που θα κερδίσουν.

Ετσι σήμερα, οι γάλλοι «internautes», θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι και δωρεάν το φιλμ της Καναδέζας Αν Εμόντ «Nuit #1» (δείτε το τρέιλερ στο βίντεο), πριν την εξοδό τους στις αίθουσες. Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι αν στη συνέχεια θα το δουν και οι θεατές στους κινηματογράφους.

Βλέπετε αυτή θα είναι η δεύτερη προβολή που διοργανώνει το site μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η προηγούμενη στις 26 Οκτωβρίου, (του Βραζιλιάνικου φιλμ του Μάρκος Πράντο «Paraisos Artificiais», δεν είχε τα ακριβώς αναμενόμενα αποτελέσματα. Μπορεί η διαδικτυακή του avant premiere να υπήρξε πετυχημένη, όμως δώδεκα από τους 15 αιθουσάρχες που είχαν προγραμματίσει να προβάλλουν το φιλμ αμέσως μετά, ακύρωσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας την προβολή του φιλμ.

Αντίθετα από τους διανομείς που συμμετέχουν στο πείραμα του dailymotion οι Γάλλοι αιθουσάρχες, προφανώς δεν βλέπουν τα οφέλη από την δωρεάν προβολή των ταινιών online, η οποία σύμφωνα με το dailymotion έχει σκοπό μόνο να δώσει σε μικρά φιλμ που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για μια διαφημιστική καμπάνια ή για μια σειρά από avant premiere σε αίθουσες στη χώρα, τη δυνατότητα να διαφημιστούν δωρεάν.

Πιθανότατα η αντίδραση των αιθουσών έχει λιγότερο να κάνει με το πόσοι θεατές μπορούν να δουν τις ταινίες τους στο site πριν αυτοί τις προβάλλουν στις αίθουσες τους, και περισσότερο με το ταμπού και τον φόβο που συνοδεύουν το διαδίκτυο στα μάτια των αιθουσαρχών.

Πάντως το dailymotion μοιάζει αποφασισμένο να συνεχίσει τις προβολές, το ερώτημα εν τούτοις παραμένει πόσο εύκολο θα είναι να βρει διανομείς και παραγωγούς πρόθυμους να συμμετάσχουν στο πείραμά του, αν αυτό πρακτικά σημαίνει, κάτι σαν ματαίωση της διανομής τους στην συνέχεια στις αίθουσες.