Buzz

Τεχνητή νοημοσύνη έκλεψε τη φωνή του Στίβεν Φράι και εκείνος δηλώνει σοκαρισμένος

στα 10

Ο Φράι λέει πως όταν ανακάλυψε ότι ΑΙ έκλεψε τη φωνή του από τα ηχητικά βιβλία του «Χάρι Πότερ» για να αφηγηθεί ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ τον σόκαρε σε μεγάλο βαθμό.

Τεχνητή νοημοσύνη έκλεψε τη φωνή του Στίβεν Φράι και εκείνος δηλώνει σοκαρισμένος

Τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναφερθεί στους κινδύνους όσο αφορά τη χρήση του ΑΙ στην κινηματογραφική βιομηχανία. Κάποιοι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει μάλιστα την δυσαρέσκεια και τον αποτροπιασμό τους όταν είδαν την τεχνητή νοημοσύνη να κλέβει τη δουλειά τους για να φτιάξει κάτι άλλο. Ενας από αυτούς είναι και ο Στίβεν Φράι, ο οποίος ανακάλυψε όλο αυτό με τον πιο σοκαριστικό για εκείνον τρόπο.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Φράι αποκάλυψε ότι ένα λογισμικό ΑΙ έκλεψε τη φωνή του από τα ηχητικά βιβλία του «Χάρι Πότερ» στη Μεγάλη Βρετανία και αναπαράχθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή του, προς μεγάλο σοκ τόσο του ίδιου όσο και του ατζέντη του. «Είμαι περήφανο μέλος του σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA. Οπως γνωρίζετε, έχουμε απεργία εδώ και τρεις μήνες. Και ένα από τα φλέγοντα ζητήματα είναι η τεχνητή νοημοσύνη», είπε ο Φράι πριν παίξει ένα κλιπ της φωνής του που αφηγείται σε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ. Μόνο που δεν ήταν η φωνή του Φράι αλλά μια αντιγραφή της φωνής του από ΑΙ.

Διαβάστε ακόμα: «Nιώθεις ότι ένα ρομπότ κλέβει το πνεύμα σου»: ο Τιμ Μπάρτον για το ΑΙ

Stephen Fry Bafta 2017

«Δεν είπα ούτε μια λέξη από αυτά - ήταν μια μηχανή. Ναι, με συγκλόνισε. Χρησιμοποίησαν την ανάγνωση των επτά τόμων των βιβλίων “Χάρι Πότερ” και από αυτό το σύνολο δεδομένων δημιουργήθηκε μια τεχνητή νοημοσύνη της φωνής μου και έκανε αυτή τη νέα αφήγηση. Αυτό που ακούσατε δεν ήταν το αποτέλεσμα κάποιας τυχαίας σύνδεση λέξεων και προτάσεων. Αυτό προέρχεται από μια ευέλικτη τεχνητή φωνή, όπου οι λέξεις διαμορφώνονται ώστε να ταιριάζουν με το νόημα κάθε πρότασης. Επομένως, θα μπορούσε να με κάνει να διαβάσω οτιδήποτε, από έκκληση για εισβολή στο Κοινοβούλιο μέχρι σκληρό πορνό, όλα χωρίς τη γνώση μου και χωρίς την άδειά μου. Και αυτό, αυτό που μόλις ακούσατε, έγινε εν αγνοία μου.»

Είπε ότι η ανακάλυψη της τεχνητής νοημοσύνης που μιμείται τη φωνή του τον οδήγησε να προειδοποιήσει τον ατζέντη του στη Βρετανία και στην Αμερική: «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Αυτό είναι απλά ηχητικό. Δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι τα ολοκληρωμένα deepfake βίντεο να είναι εξίσου πειστικά».

Ενα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που οδήγησαν τους ηθοποιούς στην απεργία ήταν ένα ανησυχητικό σχέδιο που αφορά το σκανάρισμα των προσώπων ηθοποιών βοηθητικών ή κομπάρσων και την αποζημίωσή τους για μόνο μία εργατοημέρα. Οι εταιρείες παραγωγής έπειτα θα αποκτούν τα σκαν αυτά, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου των ηθοποιών, με τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν απεριόριστα σε οποιοδήποτε έργο, χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση του σκαναρισμένου. Αυτή η ιδέα καθαρής εκμετάλλευσης όχι μόνο αποδυναμώνει τους ηθοποιούς και τη βιομηχανία του κινηματογράφου, αλλά καταδεικνύει επίσης την αδιαφορία απέναντι στους καλλιτέχνες.