Φεστιβάλ / Βραβεία

Οσκαρ στο «Πράσινο Βιβλίο». Ο Σπάικ Λι είναι έξαλλος -και τον καταλαβαίνουμε

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «BlackKklansman» προσπάθησε να εγκαταλείψει την αίθουσα, όταν ανακοινώθηκε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Οσκαρ στο «Πράσινο Βιβλίο». Ο Σπάικ Λι είναι έξαλλος -και τον καταλαβαίνουμε

«Είναι σαν κατάρα. Κάθε φορά που κάποιος είναι σωφέρ κάποιου άλλου σε μια ταινία, ξέρω ότι θα χάσω», έλεγε ο Σπάικ Λι στα παρασκήνια των Οσκαρ μετά την νίκη του «Πράσινου Βιβλίου» του Πίτερ Φαρέλι στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας στην οποία και η δική του ταινία ήταν υποψήφια, αναφερόμενος φυσικά στο «Ο Σοφέρ της Κυρίας Νταίζη» που στα Οσκαρ το 1990 είχε κερδίσει το βραβείο σεναριου όταν εκείνος ήταν υποψήφιος με το «Κάνε το Σωστό». Κι ακόμη κι αν ο Λι κέρδισε το δικό του Οσκαρ, αυτό του Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του, η βραδιά εξακολουθεί να έχει γι αυτόν πικρή γεύση.

«Ηταν σαν να βρίσκομαι στις καλές θέσεις στο γήπεδο του μπάσκετ και να βλέπω τους διαιτητές να δίνουν το λάθος σφύριγμα» συνέχισε ο Λι περιγράφοντας το συναίσθημα μιας μεγάλης μερίδας των θεατών των φετινών Οσκαρ που ήταν μπορεί μεν να βράβευσαν μια σειρά από αφροαμερικάνους -κι όχι μόνο στις κατηγορίες των ερμηνειων- μα κράτησαν το μεγάλο βραβείο για μια ταινία που αναπαράγει φυλετικά κλισέ και στερεότυπα.

spike lee oscar backstage 607

Δείτε αναλυτικά τους νικητές της 91ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ

Το φιλμ του Πίτερ Φαρέλι εκτός του ότι κατηγορήθηκε από την οικογένεια του ανθρώπου πάνω στην ιστορία του οποίου βασίστηκε ως «μια συμφωνία από ψέματα», δέχθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που κοιτάζει την σχέση των δυο βασικών χαρακτήρων του, του Αφροαμερικάνου ήρωα και του λευκού οδηγού και σωματοφύλακά του, καθώς επαναλαμβάνει με διαφορετικό τρόπο το γνώριμο αφήγημα του «λευκού σωτήρα».

Κι έτσι ο Σπάικ Λι, πετάχτηκε από την θέση του κουνώντας έντονα τα χέρια του όταν η Τζούλια Ρόμπερτς ανακοίνωσε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας κι έφυγε προς την έξοδο, μόνο και μόνο για να αναγκαστεί να γυρίσει στη θέση του μέχρις ότου ο ευχαριστήριος λόγος ολοκληρωθεί.

Εν τούτοις, φυσικά δεν χειροκρότησε, όπως δεν χειροκρότησε κι ο Τζόρνταν Πιλ που καθόταν κοντά του, αλλά και μια σειρά ακόμη από ανθρώπους στην αίθουσα που θεώρησαν δικαίως ότι το Οσκαρ καλύτερης ταινίας άξιζε φέτος καλύτερης τύχης.


Για να ζήσετε τα Οσκαρ 2019 λεπτό προς λεπτό - από τους πρώτους που πάτησαν το κόκκινο χαλί μέχρι και τον νικητή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δείτε εδώ: το Flix μετέδωσε, με φωτογραφίες, videos, tweets και άμεση ανταπόκριση ολόκληρη την τελετή με λεπτομέρειες.

Στη σελίδα του Flix στο Facebook και από τους λογαριασμούς μας στο Twitter και το Instagram παρακολουθήσαμε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Dolby Theatre του Χόλιγουντ, μέχρι τις πρωινές ώρες.

Δείτε εδώ τις εμφανίσεις των σταρ στο κόκκινο χαλί των Οσκαρ, κοπιάρετε ή... αποφύγετε!

Διαβάστε και δείτε στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς όλα όσα συνέβησαν μέσα και έξω από το Dolby Theatre στην 91η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, λεπτό προς λεπτό, από τους πρώτους που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί μέχρι και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας.


Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ μεταδόθηκε ζωντανά και αποκλειστικά από την COSMOTE TV. Μείνετε συντονισμένοι στην COSMOTE TV και τις επόμενες μέρες θα έχετε πολλές ακόμα ευκαιρίες να απολαύσετε την 91η τελετή των βραβείων Οσκαρ. Την Δευτερα 25/02 στο COSMOTE CINEMA 1HD στις 21:00 η μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου κάνει ανκόρ! Στις 21:00 παρακολουθήστε αξιοσημείωτες στιγμές στο κόκκινο χαλί! Και αμέσως μετά στις 22:00 δείτε την λαμπερή τελετή! Την Παρασκευή 1η Μαρτίου μπορείτε να δείτε την μονταρισμένη τελετή διάρκειας 90 λεπτών στις 18.45 στο COSMOTE CINEMA 1HD.