Φεστιβάλ / Βραβεία

O Σπάικ Λι θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών

στα 10

«Είναι τιμή μου να είμαι το πρώτο μέλος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών» είπε σε μια δήλωσή του.

O  Σπάικ Λι θα είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών

«Για μένα το Φεστιβάλ των Καννών (εκτός του ότι είναι το σημαντικότερο του κόσμου -δίχως να θέλω να προσβάλω κανέναν) είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στη καριέρα μου. Εύκολα θα μπορούσες να πεις πως οι Κάννες άλλαξαν την τροχιά του ποιος έγινα στον κόσμο του σινεμά» είπε ακόμη ο Λι.

Δείτε ακόμη: Ο Σπάικ Λι προτρέπει τους Αμερικανούς: «Do the right thing»

Η ταν το 1986 όταν η πρώτη του ταινία, το «Από Κάποιον Θα το Βρει» κέρδισε το Prix de la Jeunesse στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και τρία χρόνια αργότερα, το «Κάνε το Σωστό» βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα, αν κι ακόμη θεωρεί ότι η βράβευση του «Σεξ Ψέματα και Βιντεοκασέτες» του Στίβεν Σόντερμπεργκ από την επιτροπή του Βιμ Βέντερς ήταν άδικη και πως η δική του ταινία άξιζε το βραβείο. «Στο βάθος της ντουλάπας μου υπάρχει ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ με το όνομα του Βιμ Βέντερς γραμμένο πάνω» είχε δηλώσει τότε, κάτι που αργότερα ανακάλεσε ως «ένα ανόητο, πολύ ανώριμο σχόλιο».

spike lee cannes do the right thing 1989 607 Στις Κάννες το 1989 για το «Κάνε το Σωστό» με τους ηθοποιούς της ταινίας

Συνολικά ο Σπάικ Λι έχει βρεθεί στο φεστιβάλ με εφτά ταινίες στην διάρκεια των χρόνων, η τελευταία φορά ήταν το 2018 με το «BlacKkKlansman», το οποίο κέρδισε και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Δείτε ακόμη: Οταν μπορούσες να βρεις στον τηλεφωνικό κατάλογο τον Σπάικ Λι και να τον πάρεις (και να απαντήσει)