Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 - 17 Ιανουαρίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 - 17 Ιανουαρίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

αερλανάδη

Αεραλάνδη του Χάρη Ραφτογιάννη | Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 22.00 στο ΑΣΤΟΡ

Η «Αεραλάνδη» του Χάρη Ραφτογιάννη για τους Αέρα Πατέρα ξεκινά τις προβολές τις στο ΑΣΤΟΡ, ξεκινώντας από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν προβολές και στις 19 και 26 Ιανουαρίου. Στην πρεμιέρα της ταινίας στις 12/1 θα ακολουθήσει συναυλία των Αέρα Πατέρα στο Αστορ με ελεύθερη είσοδο.

«Η πραγματικότητα δεν υπάρχει»: αυτό είναι το σύνθημα της χαοτικής και ανοιχτής μουσικής μπάντας των Αέρα Πατέρα. Οταν κάποια μέλη, κουρασμένα από το διαρκές χάος, απαιτήσουν μια μορφή δομής, ο Τζίμης - ο άτυπος αρχηγός του γκρουπ - θα πρέπει είτε να συμβιβαστεί, είτε να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με την «πραγματικότητα που δεν υπάρχει».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της Weird Wave στο κανάλι της στο YouTube, στην επίσημη σελίδα της στο Facebook και στο λογαριασμό της στο Instagram.

highliander

Χαϊλάντερ, ο Αθάνατος (Highlander) του Ράσελ Μαλκάχι | Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στο Σινεάκ στις 23.15, στο πλαίσιο του Midnight Express

Η ιστορία του γεννημένου τον 16ο αιώνα αθάνατου Conner MacLeod και του μέντορά του Ramirez που αναλαμβάνει να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη μάχη των Αθανάτων στη Νέα Υόρκη του 20ού αιώνα. Η θρυλική ταινία του Ράσελ Μαλκάχι για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο χορταστικό της director's cut.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας

balcans beyond borders

14ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival | 12 έως και 14 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το 14ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους BBB - Athens Edition, με τη θεματική Edgetales, έρχεται στην Αθήνα από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Επειτα από τη διεξαγωγή του 14ου Balkans Beyond Borders Short Film Festival στο Νίκσιτς του Μαυροβουνίου, τον Οκτώβριο, το φεστιβάλ επιστρέφει στη γενέτειρά του την Αθήνα, στα πλαίσια της αδελφοποίησης πόλεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις 12 έως τις 14 Ιανουαρίου, το 14ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους BBB - Athens Edition θα επιχειρήσει να διερευνήσει την έννοια της «άκρης» μέσα από ποικίλες αφηγήσεις, παρουσιάζοντας το 14ο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, ειδικές προβολές, περφόρμανς, εκδήλωση δικτύωσης με την Πρεσβεία του Μαυροβουνίου στην Αθήνα, και ένα φωτογραφικό μαραθώνιο στη γειτονιά του Κεραμεικού.

Η φετινή θεματική με τίτλο Edgetales είναι εμπνευσμένη από «παραμύθια» που αφηγούνται ιστορίες που επιθυμούν να επαναδιατυπώσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις έννοιες των συνόρων, των άκρων και των περιορισμών, των προσωπικών εμπειριών που κάνουν ορατό αυτό που έχει παραμείνει ανείπωτο και αόρατο.

Παρασκευή 12/01

18:00 - 19:30 Έναρξη & Διαγωνιστικό: Tradition Revisited
20:00 - 21:30 Διαγωνιστικό: Dis-wanted
21:30 - 22:00 Περφόρμανς 12/36, από την ομάδα ANOMIA
22:00 - 23:30 Διαγωνιστικό: Marked Bodies

Σάββατο 13/01

11:30 - 16:00 Φωτογραφικός Μαραθώνιος: Urban Edgetales, Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Κεραμεικός
18:00 - 18:30 Περφόρμανς Απόπειρα επιβίωσης σε πλαίσια, από την ομάδα Άπλετοι Κήποι
18:45 - 20:00 Διαγωνιστικό: Contact-less
20:15 - 21:30 BBB & co - Young Creators-Fresh Ideas: «Νέοι Σκηνοθέτες από το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φωτίζουν τη σκοτεινή αίθουσα»
22:00 - 23:30 Διαγωνιστικό: Archived Memory

Κυριακή 14/01

18:00 - 19:30 Μαζί στο Σινεμά - BBB edition: προβολή We all come from somewhere & συζήτηση «προσβασιμότητα και κινηματογράφος», powered by ATLAS E.P | Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους και ακουστική περιγραφή για λόγους προσβασιμότητας, στη συζήτηση θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
20:00 - 21:30 ΒΒΒ twinning: Montenegro, σε συνεργασία με το Κέντρο Κινηματογράφου Μαυροβουνίου
21:30 - 22:00 Εκδήλωση δικτύωσης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μαυροβουνίου στην Αθήνα
22:15 - 00:00 Διαγωνιστικό: Not for granted

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 14ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival στο επίσημο site του, στην σελίδα του στο Facebook και στο Instagram.

audition

Fundamentals Midnight: Audition (1999) του Τακάσι Μίικε | Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 23.00 στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Η ενότητα προβολών Fundamentals Midnight, η οποία φιλοξενεί ταινίες που ξέφυγαν από τον μέσο όρο και τα στερεότυπα, απαγορεύτηκαν, λογοκρίθηκαν και προκάλεσαν αντιδράσεις στην εποχή τους, επιστρέφει δριμύτερη το 2024 με ένα ακατέργαστο διαμάντι του ιαπωνικού horror, το Audition (Ακρόαση, 1999) του Τακάσι Μίικε. Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Ιάπωνα συγγραφέα Ρίου Μουρακάμι και μία από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο, το Audition ήρθε να δώσει νέα πνοή και ύφος στο ιαπωνικό horror, ανανεώνοντας τις συμβάσεις του είδους και ξεδιπλώνοντας μια πλοκή που δεν θυμίζει σε τίποτα το καταστατικό των ταινιών τρόμου. O Τακάσι Μίικε, ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του ιαπωνικού ανεξάρτητου σινεμά, με περισσότερες από εκατό ταινίες στο ενεργητικό του, από γκανγκστερικά φιλμ και παιδικές ταινίες μέχρι μιούζικαλ και εφηβικές ταινίες ενηλικίωσης, ήταν από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να ξεφύγει από την πεπατημένη που είχαν ορίσει ταινίες όπως το Ring, που είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση την προηγούμενη μόλις χρονιά.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας εδώ.

kab;ani

Ο Θυρωρός της Νύχτας της Λιλιάνα Καβάνι | Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 στγις 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει για 16 η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο «Ακρότητες».

Η ταινία που προβάλλεται περιλαμβάνεται στις σημαντικότερες προκλήσεις της μεταπολεμικής κινηματογραφικής σκηνοθεσίας που ενσυνείδητα απευθύνεται στην ηθική, πολιτική και ψυχοσεξουαλική αντοχή του θεατή. Ο «Θυρωρός της Νύχτας» της Λιλιάνα Καβάνι συνεχίζει, παρά την αρχικώς για συνειδητούς και ασυνείδητους λόγους παρεμποδιζόμενη αναγνώριση του, να διεκδικεί την παρουσία του στη σύγχρονη τέχνη ως ένα αποκαλυπτικό αριστούργημα της ανθρώπινης φύσης και ιστορίας. Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του προκαλεί την ίδια φρίκη με την αδυσώπητη περιγραφή μιας σχέσης ανάμεσα σ’ ένα θύμα του ναζισμού με τον θύτη του. Πρόκειται για μία σαδομαζοχιστική αλληλοεξάρτηση έσχατης έντασης ερμηνευμένη εξαιρετικά από δύο σπουδαίους ηθοποιούς, που αρχικώςδιαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως για να συνεχιστεί ύστερα από χρόνια μετά από μία τυχαία συνάντηση στη Βιέννη. Το με την ταινία συνυφασμένο σκάνδαλο που διέγειρε την οργή κριτικών και θεατών σ’ όλες τις χώρες άργησε να κατανοηθεί ως η επιδιωκόμενη ανταπόκριση στις προσδοκίες μιας μοναδικήςδημιουργίας.

Συζητούν οι Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής ψυχιατρικής | Ψυχαναλυτής και Χρυσή Γιαννουλάκη, Ψυχίατρος | Ψυχαναλύτρια

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου

Tο Φωτογραφείο του Μπαμπά μου της Καλλιόπης Λεγάκη | Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 18.00 στο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις προβολές του μηνιαίου κύκλου, με τίτλο «Απογεύματα με ελληνικά ντοκιμαντέρ», στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο, με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 (ώρα 18:30) προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Το Φωτογραφείο του Μπαμπά μου» του 2022 σε σενάριο-σκηνοθεσία της Καλλιόπης Λεγάκη. Μετά την προβολή θα ακολουθήσεισυζήτηση με τη σκηνοθέτρια.

Η κούτα που ανακάλυψε η σκηνοθέτρια στο υπόγειο του φωτογράφου Τάκη Τλούπα, στη Λάρισα, ήταν ένας θησαυρός. Ένα σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από το 1950 ως το 1980, που είχε τραβήξει ο ίδιος με την super 8 κάμερα του, την παρακίνησε να αναζητήσει τον άνθρωπο και τη δουλειά του. Έχοντας αφήσει, μετά τον θάνατο του, ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, αποτέλεσμα των ταξιδιών του σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στη γενέτειρα του, τη Θεσσαλία, ο Τάκης Τλούπας δίκαια θεωρήθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του τόπου μας. Σήμερα η κόρη του Βάνια, δουλεύει και αυτή ως φωτογράφος και μάλιστα στο ίδιο studio. Μέσα από τις αφηγήσεις της ξετυλίγεται η ζωή του πατέρα της και η καλλιτεχνική του πορεία, ενώ, παράλληλα, αποτυπώνεται η ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλίας του περασμένου αιώνα.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στο 11o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs το 2023, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Bedford International Documentary Film Festival και στο Houston Greek Film Festival (2023).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051, (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-17:00) και να επισκεφθείτε το επίσημο site του.

fundamentals mullholland

Οδός Μαλχολαντ (Mullholand Dr.) του Ντέιβιντ Λιντς | Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στο Δαναό στις 20.00

Στο πλάισιο του Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο The Boy ξεκλειδώνει τα μυστήρια του αριστουργήματος του Ντέιβιντ Λιντς.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και τα εισιτήρια εδώ.

ανθρωποι την κυριακή

Ανθρωποι την Κυριακή του Ρόμπερτ Σιόντμακ | Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

H ταινία-ορόσημο του γερμανικού κινηματογράφου, ένα από τα πρώτα ανεξάρτητα φιλμ, πρόδρομος του μεταπολεμικού νεορεαλισμού, το βωβό φιλμ «Ανθρωποι την Κυριακή» (1929-1930), έρχεται αποκατεστημένο για μία μοναδική προβολή στις 15 Ιανουαρίου, με συνοδεία πιάνου από την Ανα Βαβίλκινα, σε άλλη μία συνεργασία της Ταινιοθήκης με το Babylon Cinema του Βερολίνου!

«Μια ταινία χωρίς ηθοποιούς» αναφέρεται στους τίτλους αρχής του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Ρόμπερτ Σιόντμακ και σεναριακού ντεμπούτου του Μπίλι Γουάιλντερ. Παραγωγός της ταινίας, που εντάσσεται στο λεγόμενο καλλιτεχνικό κίνημα της Νέας Αντικειμενικότητας (Neue Sachlichkeit),‎ ήταν ο Αμερικανό-αυστριακός σκηνοθέτης Εντγκαρ Ούλμερ, ο οποίος συνεργάστηκε και στη σκηνοθεσία, ενώ πίσω από την κάμερα βρίσκονταν ο Αυστριακός σκηνοθέτης Φρεντ Τσίνεμαν και ο Γερμανός Ούγκεν Σίφταν, γνωστός από τα ειδικά εφέ του «Μετρόπολις» μόλις δύο χρόνια πριν.

Μια χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγή μεγάλων αστέρων λίγο πριν αποδράσουν από τη χιτλερική Γερμανία για να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στο Χόλιγουντ.

Η ταινία καταγράφει μια ομάδα πέντε βερολινέζων αστών, με διαφορετικά καθημερινά επαγγέλματα, ερασιτέχνες ηθοποιοί όλοι τους, σε μια κυριακάτικη απόδραση στην πόλη (εκδρομή, πικ νικ στο δάσος, περισσότερος ύπνος): μια ανάλαφρη ματιά στη μεσοπολεμική καλοκαιρινή μητρόπολη με σκηνικό το Βερολίνο της Βαϊμάρης, σε μια ξέγνοιαστη στιγμή συλλογικής ευδαιμονίας πριν την άνοδο του Χίτλερ και την φοβερή καταιγίδα του Ναζισμού.

Αναζητήστε περισότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

never on sunday

Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν | Τρίτη 16 Ιανουαρίου στο Βακούρα στη Θεσσαλονίκη

Το Βακούρα στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει τις σπάνιες προοβολές από κόπιες 35mm, αυτή τη φορά με το θρυλικό «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

creeps

Return of the Creeps του Νίκου Χαντζή | Τρίτη 16 Ιανουαρίου στις 22.00 στην ΑΝΔΟΡΑ

Αθήνα, 1982. Κάπου ανάμεσα σε Κυψέλη, Πατήσια και Εξάρχεια, γεννιέται η Creep Records. Στον βραχύχρονο αλλά πλούσιο κατάλογό της, έκαναν το δισκογραφικό τους πέρασμα μερικές από τις σημαντικότερες μπάντες της εγχώριας new wave, post punk και dark wave σκηνής. Σε διάστημα τεσσάρων μόλις χρόνων, η Creep κυκλοφόρησε μια σειρά από εμβληματικούς δίσκους, οι οποίοι έως σήμερα αποτελούν έργα ανεκτίμητης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις του ιδρυτή της, Μπάμπη Δαλίδη, αναδύεται ένα ντοκιμαντέρ για μια από τις πρώτες και επιδραστικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα. Το έργο πλαισιώνουν μέλη των συγκροτημάτων που δισκογράφησαν στην Creep, όπως οι Angelo & His Egos, Art of Parties, Clown, Cpt Nefos, Headleaders, Metro Decay, Rehearsed Dreams, The Reporters, South of No North, Villa 21 και The Vyllies.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή εδώ.

metropolis

Metropolis του Φριτς Λανγκ (σε αποκατεστημένη κόπια) | Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 στις 20.30 στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

O Δήμος Αθηναίων, μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Babylon Orchester Berlin, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 (20:30), παρουσιάζουν την εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Μetropolis, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Η εμβληματική ταινία του Φριτς Λανγκ θα προβληθεί αποκατεστημένο στην ολοκληρωμένη του, μη λογοκριμένη εκδοχή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τη Babylon Orchester Berlin, υπό τη μπαγκέτα του γνωστού αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Την πρωτότυπη μουσική της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Γερμανία το 1927, συνέθεσε ο Γκότφριντ Χούπερτζ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την προβολή.

murder by

Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο (Murder by Death) του Ρόμπερτ Μουρ | Ελληνοαμερικάνικη Ενωση, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Mooviereel εγκαινιάζουν τη νέα κινηματογραφική τους δράση «HAU Movie Club» και κάνουν ποδαρικό με την αριστουργηματική κλασική αμερικανική κωμωδία μυστηρίου του Robert Moore «Πρόσκληση σε Γεύμα από έναν Υποψήφιο Δολοφόνο» (Murder By Death). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 19:15 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Moore, σε σενάριο του γνωστού βραβευμένου συγγραφέα Neil Simon, είναι μια παρωδία των ταινιών και βιβλίων μυστηρίου με ρόλους βασισμένους σε γνωστούς ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως οι: Ηρακλής Πουαρό, Μις Μαρπλ, Τσάρλι Τσαν, Νικ και Νόρα Τσαρλς και Σαμ Σπέιντ. Ο Neil Simon έχει γράψει μεταξύ άλλων τα θεατρικά «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» (Barefoot in the Park), «Ένα Παράξενο Ζευγάρι» (The Odd Couple), «Σουίτα για Δύο» (Plaza Suite), τα οποία μεταφέρθηκαν με μεγάλη επιτυχία και στην κινηματογραφική οθόνη.

Ημερομηνία και ώρα: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στις 19:15
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την προβολή.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή και εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας εδώ.