Buzz

H Σαρλότ Ράμπλινγκ κι ο Γουίλεμ Νταφό πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που μπορεί να βλέπει μόνο ένας θεατής κάθε φορά

στα 10

Το «Sculpt» του Γάλλου εικαστικού Λορί Γκρεό προβάλλεται ήδη στο LACMA του Λος Αντζελες, για έναν θεατή σε κάθε προβολή.

H Σαρλότ Ράμπλινγκ κι ο Γουίλεμ Νταφό πρωταγωνιστούν σε μια ταινία που μπορεί να βλέπει μόνο ένας θεατής κάθε φορά

Μπορεί η αίθουσα προβολών του Los Angeles County Museum of Art να έχει εξακόσιες θέσεις, αλλά στις καθημερινές προβολές της μεγάλου μήκους ταινίας του Λορίς Γκρεό, «Sculpt», μόνο μία από αυτές είναι κατειλημμένη.

Αυτός ο τρόπος να δεις το φιλμ που γυρίστηκε στη διάρκεια τριάντα μηνών σε μια σειρά από τοποθεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι το Βιετνάμ, και φιλοξενεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του τη Ράμπλινγκ, τον Νταφό, αλλά και τον Εϊμπελ Φεράρα, τον Μάικλ Λοντσντέιλ και τους Residents, οι οποίοι έχουν γράψει και τη μουσική του φιλμ, έχει μια συγκεκριμένη λογική στο μυαλό του δημιουργού του.

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζον Μάλκοβιτς και ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ γύρισαν μια ταινία που (δεν) θα δούμε το 2115!

sculpt 607

Οπως λέει ο ίδιος, «ήθελα η εμπειρία να είναι ένα tête-à-tête, μια αληθινή συνάντηση ενός θεατή με μια ταινία. Υπάρχουν σκηνές όπου οι ηθοποιοί κοιτάζουν την κάμερα, σκηνές που παραδοσιακά δεν θα συναντήσεις στο σινεμά, και ήθελα εκείνη τη στιγμή ο θεατής του φιλμ να νιώθει ότι η ηθοποιοί κοιτάζουν εκείνον, αφού μόνο εκείνος βρίσκεται στην αίθουσα».

sculpt 607

Η προβολή του «Sculpt» ξεκίνησε δίχως επίσημη έναρξη και δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, αφού η μόνη που μπορεί να διακόψει την προβολή της ταινίας είναι μια ιέρεια του Βουντού από τη Νέα Ορλεάνη στην οποία ο Γκρεό έχει δώσει το αποκλειστικό δικαίωμα να ορίσει τη λήξη των προβολών.

Δείτε ακόμη: «My Mutant Brain»: Δείτε το ντελιριακό μικρού μήκους του Σπάικ Τζόουνς για την Kenzo

sculpt 607

Ομως ο σκηνοθέτης λέει πως οι προβολές στο LACMA ή σε αντίστοιχα μουσεία δεν θα είναι για πάντα ο μόνος τρόπος να δεις την ταινία, ή κάποια μορφή της ταινίας, αφού σκοπεύει να διανείμει σε hackers του dark web το φιλμ του σε κομμάτια και ψήγματα, ελπίζοντας ότι κάποιος θα συνθέσει το φιλμ του από την αρχή. Αν θα είναι η ίδια ταινία δεν έχει άλλωστε σημασία, αφού ο τίτλος του φιλμ μάλλον εξηγεί τη δομή του, την οποία ο Γκρεό περιγράφει «ως ένα σύννεφο από αφηγήσεις, μια ταινία που δεν έχει κέντρο μα μόνο περιφέρεια».

sculpt 607

Το τρέιλερ αυτού του παράδοξου φιλμ που είναι «είναι προορισμένο να χάνει για πάντα χρήματα ακόμη κι αν με αυτούς τους πρωταγωνιστές θα μπορούσε να είναι ένα blockbuster», όπως λέει ο δημιουργός του, ακολουθεί.

sculpt 607


sculpt 607

Δείτε ακόμη