Buzz

Ο Ρόμπερτ Ινγκλαντ εξηγεί γιατί δεν θα ξαναπαίξει τον Φρέντι Κρούγκερ

στα 10

Ο ηθοποιός αναπολεί την καριέρα του και την σχέση του με τον ρόλο που τον έκανε θρύλο της ποπ κουλτούρας.

Ο Ρόμπερτ Ινγκλαντ εξηγεί γιατί δεν θα ξαναπαίξει τον Φρέντι Κρούγκερ

Ο Ρόμπερτ Ινγκλαντ έχει παίξει σε διάφορα είδη ταινιών για πάνω από πενήντα χρόνια.

Ομως, σε πρόσφατη συνέντευξη του με το περιοδικό Variety για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ονειρα και Εφιάλτες στο Χόλιγουντ: Η Ιστορία του Ρόμπερτ Ινγκλαντ» (που βγαίνει online στην Αμερική στις 6 Ιουνίου, ημέρα των 75ων γενεθλίων του), αναγνωρίζει με σεμνότητα ότι κληρονομιά του είναι κυρίως η εμβληματική ερμηνεία του ως Φρέντι Κρούγκερ στη σειρά ταινιών «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες» και στην επακόλουθη τηλεοπτική σειρά που τη συνόδευε.

englund Ο Ινγκλαντ το 1970

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ αυτό, ο Ινγκλαντ γύρισε πίσω σε όλη την καριέρα του, και εξήγησε γιατί νιώθει πλέον έτοιμος να αφήσει το λεπιδωτό γάντι στην άκρη.

Η αρχή της καριέρας του Ινγκλαντ είχε μια απροσδόκητη στενή επαφή με τις μεγάλες επιτυχίες των '70s. Πέρασε ακρόαση για τον ρόλο του Χαν Σόλο στο «Star Wars» και ακόμα ενθάρρυνε τον συγκάτοικό του, Μαρκ Χάμιλ, να δοκιμάσει για τον ρόλο του Λουκ Σκαϊγουόκερ. Τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία. Ο Ινγκλαντ δούλεψε στο κλασικό «Η Νύχτα με τις Μάσκες» του Τζον Κάρπεντερ, μαζεύοντας τα νεκρά φύλλα από το Πασαντένα της Καλιφόρνια, ώστε να μεταμορφωθεί στην φανταστική πόλη του Χάντονφιλντ. Ωστόσο, η μεγάλη του ευκαιρία ήρθε όταν έπαιξε τον ρόλο του Γουίλι στην σειρά επιστημονικής φαντασίας «V», η οποία προβλήθηκε από το 1983 έως το 1985.

robert england Ο Ρόμπερτ Ινγλαντ στο «V» του 1983

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος από τα γυρίσματα του «V», ο Ινγκλαντ έκανε ακρόαση για τον ρόλο του Φρέντι Κρούγκερ, ενός καμένου παιδοκτόνου που στοιχειώνει τα όνειρα εφήβων σε μια μικρή πόλη, στην ταινία τρόμου του Γουές Κρέιβεν, «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες». Η χαμηλού κόστους ταινία έγινε τεράστια επιτυχία, οδηγόντας σε πολλά σίκουελ και μια θέση στην αιωνιότητα για τον πρωταγωνιστή τους.

«Eνιωθα ότι συνέβαινε μια πολιτισμική αλλαγή που επιτέλους είχε αναγνώριση. Ο τρόμος είναι σαν το πανκ ροκ για το σινεμά, με τον δικό του τρόπο. Υπήρχε αναγνώριση για το pulp ως σημαντικό συστατικό στον πολιτισμό μας. Υπάρχει χώρος για pulp και μελόδραμα, και η πόρτα άνοιξε περισσότερο με τον τρόμο».

Ο Iνγκλαντ ενσάρκωσε για τελευταία φορά τον αγαπημένο του χαρακτήρα στην ταινία του 2003, «Φρέντι Εναντίον Τζέισον». Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, ο Iνγκλαντ αντικαταστάθηκε από τον Τζάκι Ερλ Χέιλι στο remake του 2010. Παρόλο που υπήρξε εμπορική επιτυχία, οι φανς κατέταξαν την ταινία στο τέλος της λίστας του franchise, εμποδίζοντας ουσιαστικά ένα ακόμη σίκουελ, πρίκουελ, reboot ή ρίκουελ.

Ο Ινγκλαντ δηλώνει σήμερα ευχαριστημένος με την ερμηνεία του Χέιλι ως Φρέντι, όμως πιστεύει ότι υπήρξε ένα σημαντικό στοιχείο που έκανε τα πράγματα να πάνε στραβά. «Ο Τζάκι είναι ένας υπέροχος ηθοποιός, οπότε δεν πιστεύω ότι φταίει αυτός (για την αποτυχία της ταινίας). Με το να κάνουν τον Φρέντι παιδεραστή στο remake, απλά νομίζω δεν ήταν ο Φρέντι. Με το να το πάνε τόσο σκοτεινά, δεν υπάρχει χώρος για την πιο αστεία, χαρακτηριστική προσωπικότητα του που έχει τόσο αγαπηθεί.»

englund Από το «Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες» του 1984

Παρόλο που δεν έχει γράψει ποτέ καμία από τις ταινίες, έχει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσε να την φέρει στη σύγχρονη εποχή. Θεωρεί πως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την νέες τεχνολογίες, και φέρνει ως παράδειγμα το σενάριο μιας ινφλουένσερ, που ο Φρέντι καταδιώκει στο υποσυνείδητό της, και να εμφανίζεται εκμεταλλευόμενος όλους τους ακόλουθούς της». Δηλώνει επίσης πολύ γέρος και χωρίς φόρμα για να παίξει ξανά τον Φρέντι, καθώς δεν μπορεί να κάνει πολλές λήψεις για σκηνές μάχης πλέον, λόγω προβλημάτων σε αυχένα και πλάτη και αρθρίτιδας στα γόνατα. Ωστόσο, θα ήθελε να καθοδηγήσει κάποιον άλλον Φρέντι, έχοντας στο νου τον Κέβιν Μπέικον ως ιδανικό διάδοχο, λόγω του σεβασμού του προς το είδος και τις σωματικές του υποκριτικές ικανότητες.

Ανεξάρτητα από το μέλλον της σειράς, ο Ρόμπερτ Ινγκλαντ συνεχίζει να απολαμβάνει την αναγνώριση που του έχει δοθεί και να εκτιμά την επίδρασή του στον κόσμο του τρόμου. Αναμένεται με ανυπομονησία το ντοκιμαντέρ που θα αφηγηθεί την ιστορία του και πολλά περισσότερα γεγονότα για την σπουδαία του πορεία.

hollywood dreams

englund