Buzz

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

στα 10

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο σκηνοθέτης του εμβληματικού φιλμ νουάρ «Ληστεία στην Αθήνα» και της πολυβραβευμένης «Βασιλικής».

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

Περισσότερα άσχημα νέα σήμερα: με μήνυμά της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επιβεβαίωσε την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και παραγωγού, Βαγγέλη Σερντάρη. Ηταν 87 ετών.

Γεννήθηκε το 1936 στην Αρκαδία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, αλλά τον κέρδισε ο κινηματογράφος. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές παραγωγές, μέχρι και το 1967, και πέρασε από όλα τα πόστα ενός κινηματογραφικού συνεργείου - έκανε κάστινγκ, οργάνωση παραγωγής, επιλογή ντεκόρ και χώρων κινηματογράφησης, σκηνοθετική εκτέλεση, και μοντάζ. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης και ανεξάρτητος παραγωγός στον κινηματογράφο και, μετά από το 1975, και στην τηλεόραση (έχει καταγράψει τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο της περιόδου 1940-1945 σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ).

Οι πιο διάσημες και σημαντικές του ταινίες είναι η «Ληστεία στην Αθήνα» (το φιλμ νουάρ ντεμπούτο του, το 1969) το «Θερμοκήπιο» (1985), «Η Βασιλική» (1997), «Ο Εβδομος Ηλιος του Ερωτα» (2001). Ηταν επίσης συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο».

Σ' ένα μίνι αφιέρωμα, το ERTFLIX προβάλλει ήδη τις ταινίες του, «Ο 7ος Ηλιος του Ερωτα», «Ληστεία στην Αθήνα» και «Βασιλική».

Βασιλική Βασιλική

σερντάρηςΜαζί με τη Λουκία Ρικάκη και τον Θανάση Καστανιώτη στο 38o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανήκε στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, γενιά που έβγαλε ονόματα όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός , Κώστα Βρεττάκος και για πολλούς θεωρείτα ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε Φελίνι της Ελλάδος.

Η Ενωση Ελλήνων Σκηνοθετών υπογράμμισε ότι ο Σερντάρης υπήρξε ένα ενεργό μέλος που «στήριξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις διεκδικήσεις του σωματείου, ενώ ήταν πάντα δίπλα στους νέους σκηνοθέτες. Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μας μείνει αξέχαστη και τον αποχαιρετάμε με μεγάλη ευγνωμοσύνη και σεβασμό...»

Διαβάστε εδώ: Ο Βαγγέλης Σερντάρης θυμάται τα γυρίσματα της «Ληστείας στην Αθήνα»

ληστεία στην αθήνα