Ο Κώστας Βουτσάς δεν σταμάτησε ποτέ να χαμογελά

BUZZ 26 FEB 2020  /  Flix Team

Ο αειθαλής Κώστας Βουτσάς, ιερό τέρας του ελληνικού σινεμά, αλλά και της τηλεόρασης και του θεάτρου άφησε την τελευταία του πνοή, στα 88 χρόνια του.

«Εγώ, όταν με λένε "θρύλο" και "τέρας" είναι σαν να είμαι στο ράφι. Οταν πω "ξέρω" πρέπει να σηκωθώ να φύγω. Οταν πω "τα ξέρω" πρέπει να πάω να ξαπλώσω στο κρεβάτι μου, να με πάρει ο βαθύς ύπνος με το ροχαλητό και να κοιμάμαι συνέχεια. Είναι αυτό που λέω. Εγώ νιώθω νέος, νιώθω μαθητής, νιώθω ότι μαθαίνω ακόμα. Και ύστερα, και οι ρόλοι που παίζω είναι ρόλοι μικροί. Σήμερα τα θέματα, γενικότερα τα θέματα, είτε στην τηλεόραση είτε στον κινηματογράφο είτε στο θέατρο είναι για νέους ανθρώπους. Εγώ είμαι σε μια ηλικία... Να σας πω την ηλικία μου; Υπάρχει ο νέος, ο μεσήλιξ και ο "μια χαρά είσαι ρε!". Εγώ είμαι στο "μια χαρά είσαι", το ξέρω αυτό το πράγμα. Γι’αυτό νιώθω μαθητής και είμαι μαθητής, γι’αυτό υπάρχω και θα υπάρχω. Θέλω να διαιωνίζομαι!»

Αυτά έλεγε στην κάμερα του Flix o Κώστας Βουτσάς, από τη Σίφνο στα γυρίσματα του δεύτερου μέρους της «Νήσου» το 2011, ακόμη μια επιτυχία στην οποία συμμετείχε τα τελευταία χρόνια, ακούραστος όπως συνέχιζε να είναι και στην προσωπική του ζωή, όταν ξεκινούσε στις αρχές του '50 για να κερδίσει μονομιάς αρκετούς τίτλους: ενός υπέροχου καρατερίστα, ενός χαρισματικού πρωταγωνιστή, ενός αστείου ανθρώπου, ενός από τους μεγαλύτερους κωμικούς που γνώρισε αυτή η χώρα, ενός (κυριολεκτικά) ζωηρού παραδείγματος ηθοποιού που δεν σταμάτησε ποτέ.

βουτσάς Με τον Γιάννη Δαλιανίδη στα γυρίσματα του «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες»

Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1953 στην ταινία «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται». Το 1961 εμφανίζεται σε δύο ταινίες της Φίνος Φιλμ, «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Ανδρας», του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος του εμπιστεύεται την επόμενη χρονιά ένα δεύτερο αλλά σημαντικό ρόλο στον θρυλικό «Κατήφορο», πάλι για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ. Με τις κωμωδίες του, αλλά και τις συμμετοχές του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη γίνεται σούπερ σταρ, ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της Ελλάδας, αφήνοντας στην ιστορία ατάκες και αξέχαστες στιγμές που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή, αλλά και πλήθος μιμητών που δεν κατάφεραν ποτέ να τον φτάσουν στο πηγαίο κωμικό timing που είχε ως έμφυτο ταλέντο.

βουτσάς Με τον Σωτήρη Τζεβελέκο στον «Τρομοκράτη» του 1975

Βουτσάς Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιώργο Πάντζα

Βουτσάς Με τη Νόρα Βαλσάμη

Στα '80s δοκιμάστηκε διακριτικά στο πεδίο του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, κυρίως με τη συνεργασία του με τον Βασίλη Βαφέα στο «Ο Ερωτας του Οδυσσέα» όπου και κέρδισε Ειδικό Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Με τον Βασίλη Βαφέα θα συνεργαζόταν και σε ακόμη τρεις ταινίες, την «Κόκκινη Μαργαρίτα», το «Κάθε Σάββατο» και τις «Γυναικείες Συνωμοσίες». Επαιξε όμως κατά κόρον και σε βιντεοταινίες της εποχής, στην τηλεόραση (μεγάλη επιτυχία του «Ο Ανδροκλής και τα Λιοντάρια του» το 1985) και στο θέατρο, με μεγάλες επιτυχίες.

Η τελευταία του ταινία ήταν η συμμετοχή του στο «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, το 2018.

boytsaw Από το «Ανθρωπάκι» του 1969

Βουτσάς Σκηνή από το «Ο Ερωτας του Οδυσσέα» του Βασίλη Βαφέα

Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε ως Κωνσταντίνος Σαββόπουλος στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 1931. Μεγάλωσε, όμως στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης. Το οικογενειακό επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά».

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ' όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, αυτό όμως που τον κέρδισε ήταν το σινεμά.

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Ερρικας Μπρόγιερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα, το 1972. Εχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Ανθιμος Ανανιάδης, είναι επίσης ηθοποιός. Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

Ο Κώστας Βουτσάς πέθανε στα 88 χρόνια του, μετά από νοσηλεία δύο εβδομάδων στην εντατική.

Δείτε εδώ τον Κώστα Βουτσά να μιλάει στην κάμερα του Flix από τη Σίφνο το 2011 στα γυρίσματα του «Νήsos 2»:


Φιλμογραφία του Κώστα Βουτσά

Ο Mπαμπάς Eκπαιδεύεται, 1953
Η Kυρά μας η Mαμή, 1958
Για την Aγάπη της Bοσκοπούλας, 1959
Το Αγόρι που Αγαπώ, 1960
Ο Σκληρός άνδρας, 1961
Ο Κατήφορος του Γιάννη Δαλιανίδη, 1961
Η Αλίκη στο ναυτικό, 1961
Οι γυναίκες θέλουν ξύλο, 1962
Ο Θόδωρος και το δίκαννο, 1962
Νόμος 4000, 1962
Μερικοί το προτιμούν κρύο, 1962
Η Αθήνα τη νύχτα, 1962
Αστροναύτες, 1962
Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης, 1963
Η ψεύτρα, 1963
Ζητείται Τίμιος, 1963
Ενα Κορίτσι για Δύο, 1963
Εμείς τα Μπατιράκια, 1963
Ο,τι θέλει ο Λαός, 1964
Κάτι να καίει, 1964
Οι Κληρονόμοι, 1964
Η Χαρτοπαίχτρα, 1964
Το πρόσωπο της ημέρας, 1965
Τέντυ μπόι αγάπη μου, 1965
Ραντεβού στον αέρα, 1965
Οχι, κύριε Τζόνσον, 1965
Κορίτσια για φίλημα, 1965
Ένα Εξυπνο, Εξυπνο μούτρο, 1965
Ξυπόλητος Πρίγκηψ, 1966
Οι Θαλασσιές οι Χάντρες, 1967
Νύχτα γάμου Ιάκωβος Ιορδανίδης, 1967
Γαμπρός απ' το Λονδίνο, 1967
Το πιο λαμπρό μπουζούκι, 1968
Ο Ψεύτης, 1968
Μια κυρία στα μπουζούκια, 1968
Για ποιον χτυπά η κουδούνα, 1968
Ο γόης, 1968
Το Θύμα, 1969
Η Παριζιάνα, 1969
Ενας άφραγκος Ωνάσης, 1969
Ο Ανθρωπος της Καρπαζιάς, 1969
Το Ανθρωπάκι, 1969
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ, 1970
Ο Δασκαλάκος ήταν Λεβεντιά, 1970
Αγάπησα μια πολυθρόνα, 1971
Πίσω μου σ' έχω σατανά, 1971
Εθελοντής στον έρωτα, 1971
Ο Αντιφασίστας, 1972
Επτά χρόνια γάμου, 1972
Αγάπη μου παλιόγρια, 1972
Ο Αισιόδοξος, 1973
Είκοσι Γυναίκες κι Εγώ, 1973
Τον Αράπη κι αν τον Πλένεις, 1973
Ενας Τρελός, Τρελός Αεροπειρατής, 1973
Ο Τρομοκράτης, 1975
Ενα Τανκ στο Κρεββάτι μου, 1975
Τζακ ο καβαλάρης, 1979
Ο Κώτσος στην ΕΟΚ, 1980
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι, 1980
Ο Τελευταίος Αντρας, 1981
Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ, 1981
Αλλαγή και το λουρί της μάνας, 1982
Σερίφης ο Μηχανοφάγος, 1983
Η Δημοκρατία του Νέφους, 1983
Ο Ερωτας του Οδυσσέα, 1984
Τα τούβλα, 1985
Οι Πόντιοι, 1986
Είναι γάτα ο Γιατρός, 1986
Αγάπησα έναν Πόντιο, 1986
Ο Ιππότης της λακκούβας, 1986
Ο Δίγαμος, 1987
120 ντεσιμπέλ, 1987
Πολυεθνικός γαμπρός, 1987
Γρίπη Αγάπη μου, 1989
Γαμπρός με το ζόρι, 1990
Η κόκκινη Μαργαρίτα, 1990
Προς την ελευθερία, 1996
Κάθε Σάββατο, 1999
Γύρω-γύρω όλοι, 2002
Γυναικείες Συνωμοσίες, 2007
Bank bang, 2008
Ο Γιός του Τσάρλυ, 2008
Η Νήσος, 2009
Ο διαχειριστής, 2009
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 5, 2010
Νησος 2, 2011
Πόντιοι νέαν γενεάν, 2011
Λάρισα Εμπιστευτικό, 2012
Ακάλυπτος, 2013
Πέμπτη & 12, 2014
Μαγικό Δέρμα, 2018


Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.