Buzz

Κώστας Τσάκωνας (1943-2015): Η ζωή σαν ένα ανέκδοτο

στα 10

Ηθοποιός απαιτήσεων που όμως συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή της ελληνικής βιντεοκασέτας, ο Κώστας Τσάκωνας πέθανε στα 72 του χρόνια.

Κώστας Τσάκωνας (1943-2015): Η ζωή σαν ένα ανέκδοτο

Υπήρξε μια εποχή που ο Κώστας Τσάκωνας ήταν ο πραγματικός σούπερ σταρ του ελληνικού σινεμά. Ηταν η εποχή της δεκαετίας του '80, όταν οι ελληνικές ταινίες έβγαιναν σωρηδόν σε μορφή βιντεοκασέτας και ο Τσάκωνας μπαινόβγαινε από το ρόλο του Πόντιου και του γκαφατζή στους ρόλους ταλαιπωρημένων νεοελλήνων που έβλεπαν τον κόσμο να τους πλακώνει σε κάθε τους προσπάθεια να ορθοποδήσουν.

Τώρα, χρόνια μετά, σκέφεται κανείς πόσο πιο δημοφιλής θα ήταν ο Κώστας Τσάκωνας αν είχε πετύχει στην ακμή του την επανάσταση του YouTube, αφού τα ανέκδοτα, οι διάσημες σκηνές και τα γκαγκς του μεταφέρονταν απλά από στόμα σε στόμα, χρίζοντάς τον ένα νέο Βέγγο αλλά και μόνιμα καταδικασμένο στην trash πλευρά του ελληνικού σινεμά που υπηρέτησε ακούραστα - πάντοτε όμως με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος και εκείνο το ταλέντο που ήξερες πως άξιζε καλύτερης τύχης.


Ξεκίνησε την καριέρα του με μικρούς ρόλους στο «Θανάση Σφίξε κι Αλλο το Ζωνάρι» και «Μάθε Παιδί μου Γράμματα» του Θόδωρου Μαραγκού - από εκεί και ο μνημειώδης μονολογός του που βλεπετε παραπάνω, αλλά απογείωσε τη φήμη του με κάθε λογής ανεκδοτολογικές επιτυχίες (από την «Εθνική Παπάδων» και τους «Πόντιους» μέχρι τη θρυλική «Μεγάλη Απόφραξη» και την «Κλασική Περίπτωση Βλάβης»), πριν σταματήσει άδοξα τις κινηματογραφικές του παρουσίες μαζί με τις απαρχές της δεκαετίας του '90.


Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους στα «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη, τη «Φούσκα» του Νίκου Περάκη, ενώ η τελευταία του εμφάνιση στο σινεμά ήταν στο «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα το 2011.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Τσάκωνας πάλευε με τον καρκίνο, αλλά και με σειρά προβλημάτων υγείας στα οποία τελικά υπέκυψε. Σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε μιλήσει για τη δική του μάχη που έδινε πάντα με το γέλιο: «Κάνω χημειοθεραπείες από πέρυσι το καλοκαίρι. Ομως δεν το βάζω κάτω. Το παλεύω γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε από τη ζωή. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Mε το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω αλλιώς θα είχα “φύγει” προ πολλού. Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι. Θα το παλέψω όμως».

Δείτε εδώ μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του Κώστα Τσάκωνα από τις μεγάλες του επιτυχίες: