Buzz

H τελευταία σκιά στο χαμόγελο του Τζόνι Μαντέλ

στα 10

Ο συνθέτης του «Suicide is Painless» από το «M.A.S.H.» του Ρόμπερτ Αλτμαν και του «The Shadow of Your Smile» από το «The Sandpiper» πέθανε σε ηλικία 94 ετών σίγουρος πως μια μελωδία αρκεί για να μείνεις για πάντα στο συλλογικό (κινηματογραφικό) ασυνείδητο.

H τελευταία σκιά στο χαμόγελο του Τζόνι Μαντέλ

Ο θάνατος του Τζόνι Μαντέλ, σε ηλικία 94 ετών υπενθύμισε τι σημαίνει κινηματογραφικό τραγούδι σε μια βιομηχανία που παιδεύεται ακόμη με άχρωμα tunes.

Οπως έγραψε ο Τόνι Μπένετ σε ένα αποχαιρετιστήριο πόστ στο Facebook για τον Μάντελ: «Αν ο Τζόνι Μαντέλ είχε συνθέσει μόνο το "The Shadow of Your Smile" - ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που είχα την τιμή να ηχογραφήσω - θα ήταν αρκετό για να κερδίσει τη θέση ενός από τους καλύτερους συνθέτες της εποχής μας.»

Johnny Mandel

Και είναι αλήθεια. Το τραγούδι που γράφτηκε για το «The Sandpiper» του Βινσέντε Μινέλι, γνωστό και ως «Love Theme from The Sandpiper» κέρδισε το βραβείο Grammy και το Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού αφού πρώτα ακούστηκε στην ταινία χωρίς τους στίχους του Πολ Φράνσις Γουέμπστερ, ως μουσικό θέμα με σαξόφωνο στους τίτλους αρχής. Στη συνέχεια το τραγούδησε ο Τόνι Μπένετ και θα γνώρισε αμέτρητες διασκευές από τους Αντι Γουίλιαμς, Νάνσι Σινάτρα, Αστρούντ Τζιλμπέρτο, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, ανάμεσα σε πολλούς άλλους.



Ανάμεσα στα περισσότερα από 30 soundtracks που υπέγραψε ο Τζόνι Μάντελ θα ξεχώριζε κανείς το «I Want to Live» για την ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ, το «The Americanization of Emily» του Αρθουρ Χίλερ, για το «An American Dream» του Ρόμπερτ Τζιστ (ήταν υποψήφιος για Οσκαρ για το «A Time for Love»).


Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Τζόνι Μαντέλ μεγάλωσε με το όνειρο των big bands των 40s και με όπλο την τρομπέτα του και το μουσικό του αυτί, ξεκίνησε την καριέρα του ως τρομπετίστας μαζί με τον Αρτι Σο και τον Τσετ Μπέικερ και στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο θρυλικό Τζούλιαρντ έγινε ένας από τους πιο διάσημους Αμερικάνους ενορχηστρωτές και παραγωγούς, με βραβεία Grammy, συνεργασίες με τον Κουίνσι Τζόουνς, τον Φρανκ Σινάτρα και τους μεγαλύτερους θρύλους της αμερικανικής μουσικής.

Johnny Mandel

Ο Τζόνι Μαντέλ δεξιά με το Οσκαρ για το «The Shadow of Your Smile» (στο κέντρο η παρουσιάστρια του βραβείου Νάταλι Γουντ και αριστερά ο στιχουργός Πολ Φράνσις Γουέμπστερ

Το «The Shadow of Your Smile» θα ήταν η μεγαλύτερη του επιτυχία και ίσως και η πιο ανθεκτική στο χρόνο. Κι όμως, θα αρκούσε να είχε γράψει ένα από τα ωραιότερα μουσικά θέματα και τραγούδια που ευτυχήσε ποτέ να γεννηθούν για μια ταινία, για να μην ξεχάσει ποτέ κανείς το «χαμόγελο» του Τζόνι Μάντελ.

Η χρονιά ήταν 1970, ο Ρόμπερτ Αλτμαν ήθελε ένα τραγούδι για το «M.A.S.H.» - μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών - και οι μοναδικοί δύο όροι ήταν ο τίτλος του να είναι «Suicide is Painless» και να είναι «το πιο χαζό τραγούδι που γράφτηκε ποτέ». Ο Ρόμπερτ Αλτμαν ξεκίνησε να γράφει τους στίχους για την αριστουργηματική μελωδία του Μάντελ, αλλά θεώρησ εότι στα 45 του χρόνια δεν μπορούσε να γράψει όσο «ανόητα» χρειαζόταν και έτσι έδωσε τη δουλειά στον 14χρονο γιο του, Μάικ.

Το «Suicide is Painless» ακούγεται στη σκηνή του «Μυστικού Δείπνου» της ταινίας, έγινε επίσης το βασικό θέμα της ταινίας και της μετέπειτα τηλεοπτικής σειράς, ο Αλτμαν το έβαλε και στους τίτλους αρχής με τον Μαντέλ να απορεί πως μπορεί να ταιριάξει μια γλυκιά μελωδία με πολεμικά ελικόπτερα στον αέρα, ενώ ο γιος του Ρόμπερτ Αλτμαν έβγαλε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια από τα δικαιώματα του τραγουδιού, εκεί όπου ο Αλτμαν πληρώθηκε μόνο 70.000 δολάρια για τη σκηνοθεσία της ταινίας.

Στη δική του γωνία, ο Τζόνι Μάντελ, είχε μόλις γράψει ένα από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.



Ο Τζόνι Μαντέλ πέθανε σε ηλικία 94 ετών στις 29 Ιουνίου 2020.

Δείτε εδώ τον Τζόνι Μαντέλ να παραλαμβάνει το Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «The Shadow of Your Smile» το 1966:


Δείτε μια συνέντευξη για το έργο του Τζόνι Μαντέλ:


Ακούστε εδώ ολόκληρο το soundtrack του «I Want To Live»: