Buzz

Ο θάνατος του Μπερτράν Ταβερνιέ, αφήνει ένα κενό στο γαλλικό σινεμά

στα 10

Σκηνοθέτης δημοφιλών ταινιών με υψηλή καλλιτεχνική αξία, αγαπητός και πολυπράγμων, ο σκηνοθέτης που πέθανε την Πέμπτη 25 Μαρτίου στα 79 του, υπήρξε ένας ευγενής του γαλλικού σινεμά.

Ο θάνατος του Μπερτράν Ταβερνιέ, αφήνει ένα κενό στο γαλλικό σινεμά

Σκηνοθέτης περισσότερων από 30 ταινιών και αρκετών ντοκιμαντέρ, με το τελευταίο του τρίωρο «Voyage à Travers le Cinéma Français» να αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι στο ίδιο το γαλλικό σινεμά, ο Μπερτράν Ταβερνιέ υπήρξε συχνός επισκέπτης των μεγαλύτερων φεστιβάλ του πλανήτη, με το «Μια Κυριακη στην Εξοχή» να έχει βραβευτεί για την σκηνοθεσία του στις Κάννες το 1984 και το «Μεσάνυχτα και Κάτι» να έχει κερδίσει Οσκαρ μουσικής για τον Χέρμπι Χάνκοκ και μια υποψηφιότητα πρώτου Ανδρικού για τον πρωταγωνιστή του Ντέξτερ Γκόρντον.

Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του Μπερτράν Ταβερνιέ στην Λήδα Γαλανού

round midnight 607 Round Midnight

Ξεκινώντας την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου και publicist ο Μπερτράν Ταβερνιέ σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία «L'Ηorloger de Saint-Paul» το 1974, η οποία κέρδισε την Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου εκεινης της χρονιάς. Η συνεργασία του με τον πρωταγωνιστή του Φιλίπ Νουαρέ θα ήταν καταλυτική αφού στην πορεία της καριέρας του, θα δούλευαν πολύ συχνά μαζί, όπως και με την Ιζαμπέλ Ιπέρ που κρατούσε κι αυτή έναν από τους βασικούς ρόλους στο φιλμ.

L'Ηorloger de Saint-Paul 607

Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του μετράμε «Το ξεκαθάρισμα», το «Νόμος 627», τη «Γλυκιά Νοσταλγία», το «Λοχαγός Κόναν» ή το «Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ», ταινίες που διατρέχουν τα είδη, αλλα και τις χώρες αφού ο Ταβερνιέ δούλεψε τόσο με γάλλους όσο και με αμερικάνους ηθοποιούς όπως ο Χάρβεϊ Καϊτέλ στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Death Watch», αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυρίζοντας το 2009 το «Καταιγίδα στην Ομίχλη» με πρωταγωνιστή τον Τόμι Λι Τζόουνς.

coup de torchon 607 Το Ξεκαθάρισμα

Αθεράπευτα σινεφιλ, υπήρξε πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμιέρ κι αθεράπευτος σινεφιλ ως το τέλος. Λίγα χρόνια πριν, σε μια συνέντευξή του στο flix έλεγε μεταξύ άλλων: «Εξακολουθώ να έχω το ίδιο πάθος για το σινεμά. Θέλω να βιώσω την έκπληξη, να διασκεδάσω ή να συγκινηθώ από μια ταινία. Ελπίζω ότι είμαι, ακόμα, πολύ νέος σ’ αυτόν τον τομέα. Σαν παιδί, θέλω να βλέπω πράγματα που με κατακλύζουν.»

Tags: RIP