Buzz

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και Ιθαν Χοκ συνεργάζονται ξανά μαζί σε μια ταινία με θέμα το κίνημα του Υπερβατισμού

στα 10

Και μάλιστα πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο το δούλευαν για πάνω από 30 χρόνια μαζί.

Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ και Ιθαν Χοκ συνεργάζονται ξανά μαζί σε μια ταινία με θέμα το κίνημα του Υπερβατισμού

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι ένας σκηνοθέτης ο οποίος δεν είναι άγνωστος με πρότζεκτ που μπορούν να πάρουν χρόνια ή και ολόκληρες δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθούν. Ετσι πρόσφατα ανακοίνωσε πως ο ίδιος και ο Ιθαν Χοκ δουλεύουν σκληρά εδώ και 30 χρόνια περίπου σε μια ταινία η οποία θα εξερευνά το φιλοσοφικό κίνημα του Υπερβατισμού στην Αμερική.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο IndieWire ο Λινκλέιτερ μίλησε λίγο για το σενάριο για το οποίο «πνίγομαι από την ποσότητα του υλικού που υπάρχει» και μάλιστα υπήρχαν στιγμές που σκεφτόταν να το γυρίσει ως τηλεοπτική σειρά αλλά δε νομίζει πως είναι το καταλληλότερο φορμάτ για αυτή την ιστορία.

Διαβάστε ακόμα: Η Ζουλί Ντελπί είπε όχι για μία τέταρτη «Before» ταινία (και μάς ράγισε την καρδιά)

Richard Linklater main

«Ο Ιθαν δεν σταματά να μιλά γι’ αυτό αυτόν τον καιρό. Δουλεύω σε αυτό από το 1989. Γνώρισα τον συγγραφέα Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον πριν πεθάνει. Μεγάλωσα πηγαίνοντας με τον μπαμπά μου στην εκκλησία της Ομόνοιας Εμερσον. Σου μάθαιναν πολλά για το κίνημα αυτό για εκείνη την περίοδο. Τόσες πολλές γυναίκες από εκείνη την εποχή έχουν παραλειφθεί. Είναι δύσκολο να γυρίσεις μια ταινία για ιστορικά πρόσωπα που δεν είναι στρατιωτικά ή πολιτικά. Αλλά θέλω να κάνω μια ταινία για ιδέες που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του 1840 ή 1850.»

Σύμφωνα με το Wikipedia o Yπερβατισμός είναι φιλοσοφικό κίνημα το οποίο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1820 στις ανατολικές ΗΠΑ. Ξεκίνησε ως αντίδραση στον ιντελεκτουαλισμό και πνευματισμό της τότε εποχής. Ο Υπερβατισμός ξεπήδησε από τον αγγλικό και γερμανικό ρομαντισμό, τον σκεπτικισμό του Ντέηβιντ Χιουμ και την φιλοσοφία του Ιμμάνουελ Καντ. Επηρεάστηκε επίσης από ινδουιστικά κείμενα φιλοσοφίας. Το βασικό χαρακτηριστικό του υπερβατισμού είναι η πίστη στην καλοσύνη του ανθρώπου και της φύσης. Οι υπερβατιστές πιστεύουν πως η κοινωνία και οι θεσμοί της διαφθείρουν την αγνότητα του ατόμου. Πιστεύουν ως εκ τούτου πως οι άνθρωποι είναι καλύτεροι όταν είναι αυτάρκεις και ανεξάρτητοι.

Ελπίζουμε να ακούσουμε περισσότερα για αυτό το νέο, αρκετά ενδιαφέρον, πρότζεκτ του Λινκλέιτερ σύντομα.