Buzz

O Ρίτσαρντ Ντόνερ λέει την γνώμη του για τις υπερηρωικές ταινίες του σήμερα

στα 10

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως δεν του αρέσει όταν αυτές δείχνουν «σκοτεινές, ζοφερές και μέσα στον θυμό με τον κόσμο και τους εαυτούς τους».

O Ρίτσαρντ Ντόνερ λέει την γνώμη του για τις υπερηρωικές ταινίες του σήμερα

Αν θα μπορούσαμε να πούμε πως μια ταινία ήταν εκείνη η οποία θεμελίωσε το είδος των υπερηρωικών ταινιών στο Χόλιγουντ, αυτή θα ήταν σίγουρα το «Superman» (1978) του Ρίτσαρντ Ντόνερ. H ταινία όχι μόνο ήταν η πρώτη υπερηρωική ταινία η οποία κατάφερε να κερδίσει τέσσερις υποψηφιότητες από την Ακαδημία, αλλά έφυγε από εκείνη την βραδιά με ένα Οσκαρ, εκείνου για τα καλύτερα εφέ.

Πολλές από τις ταινίες του είδους οφείλουν την σημερινή τους επιτυχία σε αυτή την ταινία, και όπως είναι φυσικό ο Ντόνερ έχει κάτι να πει για όλο αυτό. Μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph, ο Ντόνερ παραδέχεται πως βρίσκει εντυπωσιακό το πόσο δημοφιλείς έχουν γίνει οι υπερηρωικές ταινίες από τότε μέχρι σήμερα. «Οταν τις βλέπω να γίνονται σωστά, σύμφωνα με την δική μου γνώμη, είναι τόσο ικανοποιητικό. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος όταν τις βλέπω. Αλλά όταν γίνονται λάθος, είναι απλά απογοητευτικές.»

Διαβάστε ακόμα: Oscars History: Ολες οι ταινίες που βασίζονται σε κόμικ και ήταν υποψήφιες ή κέρδισαν Οσκαρ

donner superman 607 Στα γυρίσματα του «Superman» (1978).

Αλλά τι θεωρεί μια υπερηρωική ταινία ως απογοητευτική; «Υπάρχουν τόσοι πολλοί [στο Χόλιγουντ] που κάνουν τις υπερηρωικές ταινίες τόσο κυνικές, που μοιάζουν καταθλιπτικές. Οταν είναι σκοτεινές, ζοφερές και μέσα στον θυμό με τον κόσμο και τους εαυτούς τους δεν τις βρίσκω διασκεδαστικές. Νομίζω πως υπάρχει αρκετή πραγματικότητα εκεί έξω για κάτι τέτοιο. Νομίζω πως διψάμε για να δούμε το αντίθετο σε αυτές», πρόσθεσε ο Ντόνερ.

Τέλος ο Ντόνερ δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει και την δήλωση του Μάρτιν Σκορσέζε πως οι υπερηρωικές ταινίες μοιάζουν σαν «θεματικά πάρκα». «Θα ήθελα να μπορώ να κάνω ένα από αυτά τα θεματικά πάρκα που λέει.» Αλλά πρόσθεσε πως «το πρόβλημα είναι πως, πολλές φορές, βλέπουμε στον κλάδο μας να χρησιμοποιείται κάτι πολλές φορές και τις περισσότερες φορές με τελείως λανθασμένο τρόπο. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν μερικές στιγμές που μπορείς να βρεις μια υπέροχη ιστορία μέσα σε αυτές τις ταινίες.»

Διαβάστε ακόμα: O Πολ Γκρίνγκρας μιλάει για την δική του κινηματογραφική εκδοχή του «Watchmen»

donner superman 607Στα γυρίσματα του «Superman» (1978).