Buzz

Prologue: Μια μικρή δόση μεγαλείου από τον Μπέλα Ταρ

στα 10

Δείτε τη μικρού μήκους του Μπέλα Ταρ, «Prologue», κι ανακαλύψτε γιατί είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς δημιουργούς των ημερών μας.

Prologue: Μια μικρή δόση μεγαλείου από τον Μπέλα Ταρ

Αν δεν βρεθήκατε απόψε στον κινηματογράφο Τριανόν για να ακούσετε τον Μπέλα Ταρ και να δείτε το «Αλογο του Τορίνο», μπορείτε να πάρετε εδώ, μια μικρή γεύση από το αριστουργηματικό σινεμά του.

Μπορεί οι «τιτάνιες» διάρκειες των ταινιών του να δίνουν στο μεγαλειώδες κινηματογραφικό του όραμα το χρόνο που χρειάζεται για να ξεδιπλωθεί, αλλά η δύναμη των εικόνων του, η μαγεία της μοναδικής κινηματογραφικής του γλώσσας παραμένει εξίσου έντονη, ακόμη κι αν οι ταινίες του διαρκούν λίγα μόνο λεπτά.

Ναι, αντίθετα απ' ότι μπορεί να φανταζόσασταν σκεπτόμενοι τα 435 λεπτά του «Satantango», ο Μπέλα Ταρ έχει γυρίσει και μικρού μήκους ταινίες. Μία από αυτές είναι το «Prologue», μέρος του σπονδυλωτού φιλμ «Visions of Europe», στο οποίο 25 σκηνοθέτες από τις 25 χώρες της Ευρώπης καταθέτουν ένα μικρού μήκους φιλμ διάρκειας 5 λεπτών.

Μια παραγωγή της Zentropa του Λαρς Φον Τρίερ, γυρισμένο 2004 (από την Ελλάδα συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης κι από την Κύπρο ο Χρήστος Γεωργίου), το «Visions of Europe» υπήρξε μια αληθινά φιλόδοξη προσπάθεια να καταγραφεί το πρόσωπο μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σήμερα δείχνει πιο κουρασμένο από ποτέ.

Το φιλμάκι του Μπέλα Ταρ θα μπορούσε να είναι ακόμη και προφητικό: Μια μεγάλη ουρά από αστέγους και φτωχούς, περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί κι ένα ζεστό ποτό. Πέντε λεπτά καθαρού σινεμά, γεμάτα ένταση, συναίσθημα, αλήθεια, δύναμη.

Μια απόλυτα Μπέλα Ταρ εμπειρία. Ζήστε τη.