Industry

«Project Greenlight»: Ο Ματ Ντέιμον κι ο Μπεν Αφλεκ αναζητούν νέους σκηνοθέτες

στα 10

Το reality-παιχνίδι-κινηματογραφικό-σχολείο «Project Greenlight» επιστρέφει στο HBO, έτοιμο ν’ αναδείξει (και να δικτυώσει) την πιο νέα γενιά σκηνοθετών.

«Project Greenlight»: Ο Ματ Ντέιμον κι ο Μπεν Αφλεκ αναζητούν νέους σκηνοθέτες

Το «Project Greenlight» ξεκίνησε το 2001 στο HBO, έκανε εκεί τη δεύτερη σεζόν του το 2003, μεταφέρθηκε για μια τρίτη, το 2004, στο βασίλειο του reality, το BravoTV και μετά… πάτησε το pause. Ηδη από τα πρώτα της βήματα, ο Μπεν Αφλεκ κι ο Ματ Ντέιμον, με την εταιρεία παραγωγής τους, LivePlanet, ήταν εμπνευστές της σειράς. Φέτος, το «Project Greenlight» θα επανέρθει με την 4η σεζόν του στο HBO και με δυο συντονιστές – παρουσιαστές που έχουν πια αποδείξει ότι ξέρουν τι σημαίνει να κάνεις το πρώτο σου βήμα προς την επιτυχία και να τα καταφέρνεις. Το reality προσκαλεί νέους σκηνοθέτες να υποβάλλουν από μια μικρού μήκους ταινίας του, διάρκειας έως 3 λεπτών, μέχρι και τις 8 Αυγούστου: από αυτές τις ταινίες θα επιλεγούν όσοι θα συμμετάσχουν στο «Project Greenlight». Από εκείνη τη στιγμή, η κάμερα της εκπομπής θα ακολουθεί τον καθέναν από αυτούς, καθώς προετοιμάζουν και γυρίζουν την ταινία που τους ανατίθεται από το show, από την προπαραγωγή και το κάστινγκ, μέχρι το post-production και… τις πωλήσεις. Οι διαγωνιζόμενοι θα δουλεύουν πάνω σ’ ένα σενάριο για το οποίο έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον περισσότερες από μια αμερικανικές εταιρείες παραγωγής και με επαγγελματίες, αναγνωρισμένους ηθοποιούς και συνεργείο. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι νέοι σκηνοθέτες θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τις ίδιες δυσκολίες με τους πιο έμπειρους συναδέλφους τους, τις παρατηρήσεις των παραγωγών, το αυστηρό πρόγραμμα και το συγκεκριμένο μπάτζετ.

Ο νικητής του πρώτου «Project Greenlight» ήταν ο Πιτ Τζόουνς και η ταινία του, με τίτλο «Stolen Summer» έκανε την πρεμιέρα της στο Σάντανς προτού βγει στις αίθουσες, σε περιορισμένο κύκλωμα. Τη δεύτερη σεζόν νικητές ήταν οι Κάιλ Ράνκιν και Εφραμ Ποτέλ, με το «The Battle of Shaker Heights», με πρωταγωνιστή τον 17χρονο, τότε, Σάια ΛαΜπεφ, ενώ νικητής της τρίτης ήταν ο Τζον Γκάλαγκερ, με την ταινία τρόμου «Feast», που βγήκε κατευθείαν σε DVD αλλά οδήγησε και σε δυο σίκουελ. Η απήχηση των ταινιών που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του «Project Greenlight» ήταν μικρή, αλλά ο Μπεν Αφλεκ αποδίδει αυτό το γεγονός στο timing: «Η σειρά ήταν μπροστά από την εποχή της. Τώρα που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου πρότζεκτ, σκεφτήκαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψει το “Project Greenlight”». Οι σκηνοθέτες που θα υποβάλλουν συμμετοχή δεν χρειάζεται να είναι Αμερικανοί υπήκοοι, χρειάζεται όμως να μπορούν για ένα διάστημα να ζήσουν και να δουλέψουν στην Αμερική. Μάθετε περισσότερα στο επίσημο website του «Project Greenlight» κι αφήστε, στο παρακάτω σποτ, τον Μπεν Αφλεκ και τον Ματ Ντέιμον να σας πείσουν ότι αξίζει…

Διαβάστε ακόμη: