Buzz

Πόσο έχετε δει από τον βωβό «Υπέροχο Γκάτσμπι» του 1926; Δείτε το βίντεο

στα 10

Ενα χρόνο μετά την έκδοση του «Υπέροχου Γκάτσμπι» το 1925, ο Χέρμπερτ Μπρένον και η Paramount Pictures επιχείρησαν την πρώτη κινηματογραφική του διασκευή. Δυστυχώς η ταινία καταστράφηκε, αλλά υπάρχει υλικό 1 λεπτού που έχει διασωθεί. Δείτε το!

Πόσο έχετε δει από τον βωβό «Υπέροχο Γκάτσμπι» του 1926; Δείτε το βίντεο

Οσο περιμένουμε με ανυπομονησία την πρεμιέρα του 66ου Φεστιβάλ Καννών για να δούμε τι σκαρφίστηκε ο Μπαζ Λούρμαν σ' αυτή την επική, τρισδιάστατη και ενορχηστρωμένη από το soundtrack του Jay Z κινηματογραφική μεταφορά του «The Great Gatsby», ανακαλύψαμε ένα πραγματικό σινεφίλ διαμάντι.

Ιστορικά γνωρίζαμε ότι υπήρχε μία πρώτη απόπειρα στο βωβό κινηματογράφο μεταφοράς του μυθιστορήματος του Σκοτ Φιτζέραλντ από τον Χέρμπερτ Μπρένον το 1926 - ένα μόλις χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Κανείς όμως δεν είχε δει ποτέ ούτε ένα καρέ.

Οπως και οι περισσότερες ταινίες του βωβού σινεμά εκείνης της εποχής και ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» έχει καταστραφεί (υπολογίζεται ότι 90% των ταινιών εκείνων έχει χαθεί ή το φιλμ έχει καταστραφεί). Η ίδιος ο Φιτζέραλντ μάλλον χαμογελά με το γεγονός: κι εκείνος και η γυναίκα του Ζέλντα, είχαν τότε βρει την ταινία του Μπρένον τόσο αφόρητη που είχαν φύγει από την αίθουσα!

0

Βασισμένη στο κείμενο του Οουεν Ντέιβις που είχε πρώτος μεταφέρει τον «Great Gatsby» στο θέατρο, η ταινία της Paramount Pictures είχε λαμπερό καστ για την εποχή: ο Γουόρνερ Μπάξτερ είχε αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Λόις Γουίλσον την Ντέιζι, ο Νιλ Χάμιλτον τον Νικ, ενώ ο Γουίλιαμ Πάουελ έπαιζε τον Τζορτζ Γουίλσον.

Θα είχαμε μεγάλη περιέργεια να βλέπαμε το τελικό αποτέλεσμα που έθαψαν οι κριτικοί (ειδικά οι New York Times δημοσίευσαν ένα εξαιρετικά φλεγματικό κείμενο), αλλά κανείς δεν πλησίασε το βιτριόλι της Ζέλντα σ' ένα γράμμα που έστειλε στις εφημερίδες: «Είδαμε τον ''Υπέροχο Γκάτσμπι'' στο σινεμά. Ηταν απαίσιο και απαράδεκτο και φρικαλέο και φύγαμε!»

1

Δυστυχώς αυτή η κινηματογραφική μεταφορά ήταν και η μοναδική που πρόλαβε το εμβληματικό ζευγάρι να δει πριν φύγουν από τη ζωή το 1940. Ο Ελιοτ Νάγκετ υπέγραφε την επόμενη το 1949, ενώ 3 δεκαετίες μετά ο Τζακ Κλέιτον μετέφερε στην μεγάλη οθόνη την πιο διάσημη διασκευή του μυθιστορήματος με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μία Φάροου και Σαμ Γουότερσον, κερδίζοντας δύο Οσκαρ.

Παρόλα αυτά, ποιος δε θα είχε την περιέργεια να δει λίγα καρέ, λίγα λεπτά από τον Γκάτσμπι του 1926; Η σινεφίλ μας περιέργεια μας οδήγησε σε μία μικρή έρευνα και ανακαλύψαμε το trailer. Δείτε το!


.

Οσα πρέπει να ξέρετε για τον «Great Gatsby» του Μπαζ Λούρμαν εδώ: