Το Βατικανό δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Πάπας «έχει εκφράσει την επιθυμία του να εμβαθύνει τον διάλογο με τον κόσμο του κινηματογράφου, εξερευνώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιτεχνική δημιουργία στην αποστολή της Εκκλησίας ως προς την προώθηση των ανθρώπινων αξιών».
Σε αυτό το κλίμα, ο Πάπας Λέων υποδέχτηκε εχθές, Σάββατο, τον Σπάικ Λι, την Κέιτ Μπλάνσετ, τη Γκρέτα Γκέργουιγκ και δεκάδες άλλους αστέρες του Χόλιγουντ στο Βατικανό, σε μια εκδήλωση – γιορτή για τον κινηματογράφο και την ικανότητά του να εμπνέει και να ενώνει.
Ο Λέων προέτρεψε τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς που τον επισκέφτηκαν, να περιλαμβάνουν στην τέχνη τους φωνές από το περιθώριο, χαρακτηρίζοντας τον κινηματογράφο «μια λαϊκή τέχνη με την πιο ευγενή έννοια, προορισμένη για όλους και προσβάσιμη σε όλους». Σύμφωνα με τον ποντίφικα, ο κινηματογράφος πρέπει να έχει τον χώρο και να βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίζει τις πληγές του κόσμου. Οπως ανέφερε: «Η βία, η φτώχεια, η εξορία, η μοναξιά, οι εξαρτήσεις, οι ξεχασμένοι πόλεμοι είναι πληγές που ζητούν να τις δούμε και να μιλήσουμε για αυτές».
«Οταν ο κινηματογράφος είναι αυθεντικός, δεν παρηγορεί απλώς, αλλά προκαλεί», δήλωσε ο Πάπας. «Διατυπώνει τα ερωτήματα που κατοικούν μέσα μας και, μερικές φορές, προκαλεί ακόμη και δάκρυα που δεν ξέραμε ότι χρειάζονταν να χυθούν».
Συνέχισε, λέγοντας πως: «Ο καλός κινηματογράφος δεν εκμεταλλεύεται τον πόνο, τον συνοδεύει, τον ερευνά. Αυτό κάνανε όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες. Το να δίνεις φωνή στα πολύπλοκα, αντιφατικά, ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα που κατοικούν στην καρδιά του ανθρώπου είναι μια πράξη αγάπης».
Η συνάντηση, η οποία οργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού του Βατικανού, θύμισε εκδηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως ο Πάπας Φραγκίσκος με διάσημους καλλιτέχνες και κωμικούς.
Ο Πάπας Φραγκίσκος στη συνάντηση του με κωμικούς του Χόλιγουντ
Ο Φραγκίσκος, πριν φύγει από τη ζωή, είχε υποδεχτεί επίσης και πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ, όπως τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, την Αντζελίνα Τζολί και τον Μπόνο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο
Ο Πάπας Φραγκίσκος με την Αντζελίνα Τζολί
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Μπόνο
Ο Ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την Καθολική Εκκλησία, ετοιμάζει μια ταινία η οποία θα πραγματεύεται τις συζητήσεις του ιδίου με τον Φραγκίσκο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Μάρτιν Σκορσέζε
Σύμφωνα με το Βατικανό, η εκδήλωσή αποτελεί μέρος των προσπαθειών του να προσεγγίσει τον κόσμο πέρα από την Καθολική Εκκλησία. Δεν έχει λείψει από τον διάλογο, ωστόσο, η άποψη πως πρόκειται επίσης για μια κίνηση προώθησης του Πάπα, ο οποίος, μόλις την περασμένη εβδομάδα, υποδέχτηκε τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και την τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι, ενώ τον Ιούνιο, ο Λέων συναντήθηκε με τον Αλ Πατσίνο.
Διαβάστε ακόμη: Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Το δίδυμο-θρύλος επιστρέφει με διαφημιστική καμπάνια
Ο Πάπας Λέων με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Ο Πάπας Λέων με τον Αλ Πατσίνο
Η χθεσινή εκδήλωση, φάνηκε να αγγίζει ιδιαίτερα τον πρώτο Αμερικανό Πάπα στην ιστορία, ο οποίος μεγάλωσε στην ακμή του Χόλιγουντ.
Σε αυτό το… κινηματογραφικό κλίμα, ο ποντίφικας από το Σικάγο αποκάλυψε τις τέσσερις αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες είναι: «Η Μελωδία της Ευτυχίας» του Ρόμπερτ Γουάιζ, «Μια Υπέροχη Ζωή» του Φρανκ Κάπρα, «Συνηθισμένοι Ανθρωποι» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και «Η Ζωή Είναι Ωραία» του Ρομπέρτο Μπενίνι.
Ο Πάπας Λέων, τέλος, υπογράμμισε την κρίση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του κινηματογράφου παγκοσμίως, με τις αίθουσες που κάποτε αποτελούσαν σημαντικά κοινωνικά και πολιτιστικά σημεία συνάντησης, να εξαφανίζονται από τις γειτονιές.
«Προτρέπω τους θεσμούς να συνεργαστούν για να επιβεβαιώσουν την κοινωνική και πολιτιστική αξία των κινηματογράφων», είπε ο ποντίφικας.
«Πολιτιστικές δομές όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα είναι οι καρδιές που χτυπούν στις περιοχές μας, συμβάλλοντας στον εξανθρωπισμό τους. Αν μια πόλη είναι ζωντανή είναι και χάρη στους πολιτιστικούς της χώρους: πρέπει να τους κατοικήσουμε, να οικοδομήσουμε σχέσεις μαζί τους, μέρα με τη μέρα».
Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ράφαλο επιστρέφει στην Ευρώπη για το επόμενο του πρότζεκτ
