Φεστιβάλ / Βραβεία

2o Parthenώn Film Festival: Ραντεβού για σινεμά στο χωριό!

στα 10

Το σινεμά στο χωριό επιστρέφει! Το τριήμερο 8 έως 10 Ιουλίου ραντεβού στο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, Χαλκιδικής για να ζήσουμε ονειρικές κινηματογραφικές νύχτες. Το έχουμε ανάγκη....

2o Parthenώn Film Festival: Ραντεβού για σινεμά στο χωριό!

Οι ρομαντικές κινηματογραφικές προσπάθειες είναι οι πιο αξιόλογες, οι πιο ειλικρινείς, οι πιο συναισθηματικές. Αυτό είναι το Parthenώn Film Festival, ένα «χειροποίητο» μικρό φεστιβάλ νέων ανθρώπων που κατάγονται από τον Παρθενώνα, Χαλκιδικής, κυνήγησαν τα όνειρά τους να δουλέψουν στον κινηματογραφικό χώρο και επιστρέφουν, κάθε καλοκαίρι, στο χωριό τους για να επιστρέψουν τη χαρά: να καθίσουν στην κεντρική πλατεία ανάμεσα στους συγγενείς, τους φίλους και την ευρύτερη κινηματογραφική οικογένεια και να μοιραστούν τις αγαπημένες τους ταινίες.

Διαβάστε περισσότερα: 1o Parthenώn Film Festival: επιστροφή στο πατρικό, στο χωριό, στα παιδικά μας όνειρα γεμάτα σινεμά!

Parthenon Film Festival 2016 poster 607

Πέρσι το 1ο Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό φιλοδοξούσε να ξεκινήσει αυτή την παράδοση. Και παρόλες τις αντιξοότητες (έπεσε δυστυχώς πάνω στο τριήμερο του δημοψηφίσματος) πέτυχε το στοίχημά τους: η κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, μεταμορφώθηκε για τρεις ημέρες σε μία υπαίθρια αίθουσα προβολής και σύστησε στο κοινό μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης τέχνης.

Διαβάστε ακόμα: Τι δηλώνουν στο Flix οι διοργανωτές του Parthenώn Film Festival

Φέτος, το φεστιβάλ επιστρέφει δριμύτερο! Το τριήμερο 8 έως 10 Ιουλίου θα ανοίξει ξανά το φως του προβολέα με τον «Κλέφτη Ποδηλάτων» του Βιτόριο Ντε Σίκα, που αποτελεί την πρεμιέρα του 2ου Parthenώn Film Festival.

Bicycle Thief 607 1 Κλέφτης Ποδηλάτων

the party 607 Το Πάρτι

brief encounter 607 Σύντομη Συνάντηση

Κάτοικοι και επισκέπτες του Παρθενώνα θα συγκινηθούν με αριστουργήματα όπως η «Σύντομη Συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, θα γελάσουν με την καρδιά τους (και, πιστέψτε μας, είναι τόσο διαφορετική η συλλογική εμπειρία της θέασης της ταινίας, ανάμεσα σε γνωστούς κι αγνώστους) με τις γκάφες του Πίτερ Σέλερς στο «Πάρτι» του Μπλέικ Εντουαρτς.

Μήπως αξίζει τον κόπο να ανηφορίσουμε;

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 2ου Parthenώn Film Festival εδώ.

Λίγα λόγια για τον οικισμό: Ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της Σιθωνίας Χαλκιδικής, χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του ’70 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες εργασίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώνονται και αναπαλαιώνονται, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο. Το 1985 ιδρύεται από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών», που συμβάλλει στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.