Φεστιβάλ / Βραβεία

«Βασιλικό» άνοιγμα για το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

στα 10

Επιστρέφοντας για 27η χρονιά, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ανοίγει αυλαία στις 16 Οκτωβρίου με το «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν.

Flix Team
«Βασιλικό» άνοιγμα για το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Εβδομήντα ταινίες απ' όλον τον κόσμο αποτελούν το φετινό πρόγραμμα του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί από τις 16 έως και τις 29 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και Αστυ.

Με έμφαση στο ευρωπαϊκό σινεμά, αλλά και επιλογές και αφιερώματα από την παγκόσμια παραγωγή και το εγχώριο προϊόν, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα ανοίξει την αυλαία του στις 16 Οκτωβρίου με το «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν, την ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών και έρχεται ως φυσική συνέχεια της υποψήφιας για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987, «Hope and Glory».

2

Εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα του «Hope and Glory», ο Τζον Μπούρμαν συναντά τον πρωταγωνιστή του, Μπιλ Κόχαν στην ηλικία των δεκαοκτώ να ονειρεύεται τη ζωή του μακριά από το σπίτι της οικογένειας. O Μπιλ κατατάσσεται στο στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι. Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα.

2

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής ότι θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους το «The Smell of Us» του Λάρι Κλαρκ και το και το «Incompresa» της Ασια Αρτζέντο, ενώ το βραβείο του τμήματος θα δώσει τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI) και το βραβείο κοινού θα απονείμει –όπως κάθε χρόνο- πενταμελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού Αθηνόραμα.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνεται και ένα αφιέρωμα με 8 Eλληνες σκηνοθέτες να προτείνουν και να προλογίζουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τις προβολές και τα αφιερώματα του Φεστιβάλ.

Οπως και πέρσι, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει τη δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματός μας, προσφέροντας συνολικά περισσότερα από 700 εισιτήρια. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 10 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων, 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι και εξαντλήσεώς τους.

2

27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου / 16 έως 29 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και Αστυ / Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ