Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2021: Η Κλόι Ζάο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία

στα 10

Και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που προτείνεται στην εν λόγω κατηγορία. Και κερδίζει.

Oscars 2021: Η Κλόι Ζάο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας στην ιστορία

Μέχρι σήμερα, στα 92 χρόνια των Οσκαρ, έχουν προταθεί πέντε μόλις γυναίκες για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας (Λίνα Βερτμίλερ το 1976 για το «Seven Beauties», Τζέιν Κάμπιον το 1993 για το «The Piano», Σοφία Κόπολα το 2003 για το «Χαμένοι στη Μετάφραση», Κάθριν Μπίγκελοου το 2009 για το «The Hurt Locker» και η Γκρέτα Γκέργουιγκ το 2017 για το «Lady Bird».

Η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η μόνη γυναίκα που έχει κερδίσει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας το 2009.

Η Κλόι Ζάο έρχεται 12 χρόνια μετά να γίνει η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας (για το «Nomadland»). To «Nomadland» κέρδισε επίσης τα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Α' Γυναικείου Ρόλου για την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους νικητές της 93ης Απονομής των Βραβείων Οσκαρ

Chloe Zao 607 2 Η Κλόι Ζάο στα γυρίσματα του «Nomadland»

Η Κλόι Ζάο (θυμηθείτε το εξαιρετικό «Καλπάζοντας με το Ονειρο») είναι και η πρώτη σκηνοθέτης ασιατικής καταγωγής που είναι υποψήφια αλλά και η πρώτη γυναίκα με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε μια και μόνη απονομή - συνολικά 4 (ως παραγωγός στην Καλύτερη Ταινία, ως σκηνοθέτης, ως μοντέρ και ως σεναριογράφος).

Ενας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να ποτίσει την ιστορία του με ποίηση. Εγώ ποτίζω τη μυθοπλασία με αλήθεια. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.» - Κλόι Ζάο

Μιλώντας για την υποψηφιότητά της αλλά και για την εμπειρία του «Nomadland» και τη σημασία της αλήθειας στο έργο της, η Κλόι Ζάο δηλώνει: «Δεν έχω κανένα εγωισμό. Ισως γιατί μεγάλωσα με την πεποίθηση πως μια γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να γίνει σκηνοθέτης. Νιώθω συχνά σαν ξένη όπου και να βρίσκομαι, οπότε με γοητεύουν ιστορίες για την ταυτότητα και τη σημασία της πατρίδας. Ενας σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ δεν μπορεί παρά να ποτίσει την ιστορία του με ποίηση. Εγώ ποτίζω τη μυθοπλασία με αλήθεια. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.»

Δείτε εδώ τον ευχαριστήριο λόγο της στην 93η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ:



Oscars 2021 | Διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη φετινή απονομή των Οσκαρ, στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς


chle