Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2016: Τι θα συμβεί αν η «Επιστροφή» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας

στα 10

Στην πιο αμφίρροπη οσκαρική κούρσα των τελευταίων χρόνων, η ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου αναμετριέται με τα ρεκόρ που έγραψαν ιστορία.

Oscars 2016: Τι θα συμβεί αν η «Επιστροφή» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας

Για πρώτη φορά φέτος - με τόση ένταση και πραγματικά χωρίς κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής που θα ξεκαθάριζε το τοπίο - κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ποια θα είναι η ταινία που θα κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και ποιος ο σκηνοθέτης που θα κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

«Εμπόδιο» στις προβλέψεις στέκεται η «Επιστροφή» και ο ίδιος ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, για το μοναδικό λόγο ότι υπήρξε ο περσινός μεγάλος νικητής των Οσκαρ (με βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας για το «Birdman»), αλλά να που βρίσκεται και πάλι εδώ με μια ταινία που μοιάζει να αξίζει εκ νέου και τα δύο βραβεία.

Και όλα αυτά χωρίς να μετράει κανείς το γεγονός πως η «Επιστροφή» θα είναι η ταινία που θα χαρίσει - επιτέλους - το Οσκαρ στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο μετά από έξι υποψηφιότητες.

Το Flix θα «μεταδίδει» ζωντανά την 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ το βράδυ της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου, με live blogging, σχόλια, ενημέρωση και παρασκήνιο. Διαβάστε και δείτε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρετε πριν τη μεγάλη βραδιά.

Oscars Movies 2016

Στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, τα φαβορί είναι τρία: το «Spotlight. Ολα στο Φως» του Τομ ΜακΚάρθι που είχε ξεκινήσει να τρέχει μόνο του ήδη από την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βενετίας το Σεπτέμβριο του 2015, το «Μεγάλο Σορτάρισμα» του Ανταμ ΜακΚέι που ήρθε από το πουθενά για να σηκώσει κεφάλι και να επικρατήσει σε σειρά βραβεύσεων που προεξοφλούν το Οσκαρ και η «Επιστροφή» που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα και παραμένει εδώ και καιρό ο αστάθμητος παράγοντας της φετινής οσκαρικής κούρσας.

Στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου έρχεται προωθημένος από το Βραβειό του Σωματείου των Αμερικάνων Σκηνοθετών, αλλά - αν θεωρηθεί φαβορί - εδώ δεν απειλείται τόσο από τους πρωτοεμφανιζόμενους στην κατηγορία Τομ ΜακΚάρθι και Ανταμ ΜακΚέι, όσο από τον Τζορτζ Μίλερ του «Mad Max: Fury Road» που εντυπωσίασε την Ακαδημία, εξ ου και το φιλμ του βρίσκεται σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες.

Δείτε ακόμη: Βραβεία Όσκαρ 2016: Τα ειλικρινή τρέιλερ των οκτώ υποψήφιων ταινιών για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας

The Revenant 607

Εκτός από το προφανές - ότι αν η «Επιστροφή» κερδίσει είτε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, είτε το Σκηνοθεσίας, είτε και τα δύο - ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου θα γίνει ο πρώτος Μεξικάνος που καταφέρνει να κερδίσει δύο Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ή/και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, τα ρεκόρ που θα σπάσουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα.

Μέχρι σήμερα, οι μόνοι σκηνοθέτες που έχουν καταφέρει να κερδίσουν δύο συνεχόμενα Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας είναι ο Τζον Φορντ το 1940 («Τα Σταφύλια της Οργής») και το 1941 («How Green Was My Valley») και ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς το 1949 («A Letter to Three Wives») και το 1950 («Ολα για την Εύα»). Αν κερδίσει ο Ινιάριτου θα γίνει ο τρίτος της παρέας.

Δείτε εδώ τον Τζόζεφ Μάνκιεβιτς να παραλαμβάνει το Οσκαρ Σκηνοθεσίας για το «A Letter to Three Wives» από την Αϊντα Λουπίνο:


Αν η «Επιστροφή» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ο Ινιαρίτου που συμμετέχει στην παραγωγή (όπως συμμετείχε και στην παραγωγή του «Birdman») θα γίνει ο δεύτερος μιας παρέας που μέχρι σήμερα αποτελείται μόνο από τον Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, ο οποίος είχε κερδίσει (εκείνος μόνος του) δύο συνεχόμενα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας (για το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» το 1939 και τη «Ρεβέκα» του Αλφρεντ Χίτσκοκ το 1940).

Tom Hanks Oscars 607 Ο Τομ Χανκς, εξέχον μέλος της λίστας όσων έχουν κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ

Σε μια ιστορία που κρατάει 88 χρόνια αυτά είναι τα ρεκόρ συνεχόμενων Οσκαρ σε διάφορες κατηγορίες:

  • Δύο γυναίκες ηθοποιοί έχουν κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου: Η Λουίζ Ράινερ («The Great Ziegfeld» το 1936 και «The Good Earth» το 1937) και η Κάθριν Χέπμπορν («Guess Who's Coming to Dinner» το 1967 και «The Lion in Winter» το 1968.
  • Δύο άντρες ηθοποιοί έχουν κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου: Ο Σπένσερ Τρέισι («Captain Courageous» το 1937 και «Boys Town» το 1938) και ο Τομ Χανκς («Philadelphia» το 1993 και «Forrest Gump» το 1994)
  • Δύο σκηνοθέτες έχουν κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ Σκηνοθεσίας: Ο Τζον Φορντ το 1940 («Τα Σταφύλια της Οργής») και το 1941 («How Green Was My Valley») και ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς το 1949 («A Letter to Three Wives») και το 1950 («Ολα για την Εύα»)
  • Β' Ανδρικός Ρόλος: Μόνο ο Τζέισον Ρόμπαρντ έχει κερδίσει συνεχόμενα Οσκαρ, το 1976 για το «Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου» και το 1977 για το «Julia».
  • Καλύτερη Ταινία: Ο Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, ο οποίος είχε κερδίσει (αν και τα βραβεία εκείνα τα χρόνια πήγαιναν στα στούντιο) δύο συνεχόμενα Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας (για το «Οσα Παίρνει ο Ανεμος» το 1939 και τη «Ρεβέκα» του Αλφρεντ Χίτσκοκ το 1940)
  • Διασκευασμένο Σενάριο: Ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς για το «A Letter to Three Wives» το 1949 και το «Ολα για την Εύα» το 1950 και ο Ρόμπερτ Μπολτ για το «Doctor Zhivago» το 1965 και το «A Man for All Seasons» το 1966.
  • Καλύτερη Φωτογραφία: Ο Λίον Σαμρόι έχει κερδίσει το 1944 για το «Wilson» και το 1945 για το «Leave Her to Heaven». Ο Τζον Τολ το 1994 για το «Legends of the Fall» και το 1995 για το «Braveheart». Ο Γουίντον Χοτς το 1948 για το «Joan of Arc» και το 1949 για το «She Wore a Yellow Ribbon». Ο Εμανουέλ Λουμπέσκι (που είναι υποψήφιος και φέτος για την «Επιστροφή») κέρδισε το 2013 για το «Gravity» και το 2014 για το «Birdman».
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ο Ρόμπερτ Στρόμπεργκ για το «Avatar» το 2009 και την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» το 2010.
  • Καλύτερο Μοντάζ: Ο Ανγκους Γουόλ και ο Κερκ Μπάξτερ για το «The Social Network» το 2010 και το «The Girl with the Dragon Tattoo» το 2011.
  • Πρωτότυπη Μουσική: Ο Ρότζερ Ιντενς έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες χρονιές, το 1948 με το «Easter Parade», το 1949 με το «On the Town» και το 1950 με το «Annie Get Your Gun».
  • Πρωτότυπο Τραγούδι: Ο Χένρι Μαντσίνι και ο Τζονι Μέρσερ το 1961 για το «Moonriver» (από το «Breakfast at Tiffany's») και το 1962 για το «Days of Wine And Roses» από την ομώνυμη ταινία. Ο Αλαν Μένκεν και ο Χάουαρντ Ασμαν για το «Beauty and the Beast» το 1991 και ο Αλαν Μένκεν με τον Τιμ Ράις για το «A Whole New World» από τον «Aladdin» το 1992.
  • Οπτικά Εφέ: Ο Τζιμ Ρίγκιελ και ο Ράνταλ Γουίλιαμ Κουκ έχουν κερδίσει τρεις συνεχόμενες χρονιές για τα ειδικά εφέ της τριλογίας του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών».
  • Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Ο Γουολτ Ντίσνει οκτώ συνεχόμενες χρονιές με τα «Flowers and Trees» τη χρονιά 1931–32, «Three Little Pigs» τη χρονιά 1932–33, «The Tortoise and the Hare» το 1934, «Three Orphan Kittens» το 1935, «The Country Cousin» το 1936, «The Old Mill» το 1937, «Ferdinand the Bull» το 1938 και «The Ugly Duckling» το 1939.
  • Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία: Ο Γουόλτ Ντίσνει τέσσερις συνεχόμενες χρονιές για τα «Beaver Valley» το 1950, «Nature's Half Acre» το 1951, «Water Birds» το 1952 και «Bear Country» το 1953
  • Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: Ο Γουόλτ Ντίσνει για το «The Living Desert» του 1953 και το «The Vanishing Prairie» το 1954


Το Flix θα «μεταδίδει» ζωντανά την 88η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ το βράδυ της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου, με live blogging, σχόλια, ενημέρωση και παρασκήνιο. Διαβάστε και δείτε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρετε πριν τη μεγάλη βραδιά.

Διαβάστε ακόμη: