Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Χρυσή Αθηνά στο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

στα 10

Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων του. Μάθετε τους νικητές σε Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ. Διαβάστε αναλυτικά.

Νύχτες Πρεμιέρας 2023: Χρυσή Αθηνά στο «How to Have Sex» της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Ολοκληρώθηκε το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με την απονομή των βραβείων του.

νύχτες

νύχτες

νύχτες

Διαβάστε αναλυτικά τους νικητές στα Διαγωνιστικά Τμήματα Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ.

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους:

Γκάι Λοτζ, κριτικός κινηματογράφου - Πρόεδρος
Πόκα-γιο, εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων
Αναΐς Εμερί, διευθύντρια του Geneva International Film Festival
Κρίστελ Γιούνες, συνιδρύτρια της Bee On Set Productions
Σιαμάκ Ετεμάντι, σκηνοθέτης και παραγωγός.

νύχτες

Τα διεθνή βραβεία Χρυσή Αθηνά Καλυτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκικμαντέρ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα Βραβεία Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και Σεναρίου ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) και το Βραβείο Κοινού.

how to have sex

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | How to Have Sex της Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για το βραβείο καλύτερης ταινίας, εντυπωσιαστήκαμε από ένα σίγουρο, συμπονετικό ντεμπούτο για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι αναζητούν τη σύνδεση μεταξύ τους και τη συναίνεση μεταξύ τους. Για την τολμηρή κινηματογραφική γλώσσα, τις δυναμικές ερμηνείες και την ισχυρή κοινωνική απήχηση, η Χρυσή Αθηνά πηγαίνει στη Molly Manning Walker για το How to Have Sex».

20000 species of bees

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών | 20.000 Είδη Μελισσών της Εστιμπαλίθ Ουρεσόλα Σολαγουρέν

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ανθρώπινη και συνάμα διεισδυτική ματιά σε ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα, τις αληθινές και μετρημένες ερμηνείες όλου του καστ, και τέλος για τον αριστοτεχνικό και μοναδικό ρυθμό της ιστορίας το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών πηγαίνει στο 20.000 Είδη Μελισσών».

hoard

Βραβείο Σεναρίου | Μην Πετάξεις Τίποτα της Λούνα Κάρμουν

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Ολοι προσπαθούμε να τα καταφέρουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε...Ή μας έμαθαν να το κάνουμε. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε μια ταινία που έχει αντιμετωπίσει το παιδικό τραύμα με έναν τολμηρό πρωτότυπο τρόπο».

riceboy

Ειδική Μνεία | Σχιστά Μάτια του Αντονι Σιμ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την ευγενική και στοχαστική γεφύρωση δύο ξεχωριστών κόσμων, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Σχιστά Μάτια».

theory

Ειδική Μνεία | Η Θεωρία του Σύμπαντος του Τιμ Κρούγκερ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για το εύρος και το κινηματογραφικό του επίτευγμα που απεικονίζει την Ευρώπη μέσα από ένα γραφικό και πολυσυλλεκτικό παρελθόν, η ειδική μνεία πηγαίνει στο Η Θεωρία του Σύμπαντος».

τεμποραρυ

Βραβείο Κοινού | Ρισελιέ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί

Με τα λόγια της Ανδριανής Αλεξοπούλου, Brand Manager Fischer & International Premium Brands :

«Ακόμη μια χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ακόμη μια χρονιά και για τη Fischer. Η πιο σινεφίλ μπίρα, στη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης! Δύο εβδομάδες, 150 ταινίες και 7 εμβληματικοί κινηματογράφοι όπου χιλιάδες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεχωριστές ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους. Για 29η χρονιά, ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο, πάντα με οδηγό την τέχνη, την έμπνευση και με ιστορίες που πρέπει να ακουστούν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Fischer, ήταν και φέτος μέρος αυτής της εμπειρίας δίνοντας φωνή στο κοινό μέσα από το Βραβείο Κοινού Fischer ώστε να αναδείξει την αγαπημένη του ταινία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη μεγάλη συμμετοχή των σινεφίλ, καθώς φέτος συμμετείχαν στην διαδικασία της ψηφοφορίας πάνω από 40.000 θεατές.Πριν κλείσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την διοργάνωση του Φεστιβάλ, έναν διαχρονικό και εμβληματικό κινηματογραφικό θεσμό που δεν σταματά να εξελίσσεται και να μας υπενθυμίζει το πόσο σημαντικό είναι το σινεμά για την πόλη μας και εμάς τους ίδιους. Τέλος, ένα μεγάλο «μπράβο» σε όλους τους δημιουργούς και συμμετέχοντες, για τη δημιουργία όλων αυτών των ξεχωριστών ιστοριών που κατάφεραν να μας συνεπάρουν και να μας ταξιδέψουν».

τεμποραρυ

Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) | Ρισελιέ του Πιερ-Φιλίπ Σεβινί

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ:

«Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) δίνεται σε μια ταινία που διαθέτει συγκροτημένη σεναριακή και δραματουργική μορφή. Με σύγχρονη ρεαλιστική αναπαράσταση, αποφεύγει το μελόδραμα και προκρίνει τη σκηνοθετική σκληρότητα και αμεσότητα. Θαρραλέα και χωρίς εκπτώσεις μελετά τη βαρβαρότητα της ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, σε μια χώρα του δυτικού κόσμου, εκεί που είθισται να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα είναι παρούσα κάθε μέρα στην καθημερινότητά μας, άκρως επίκαιρη, καθώς διαπερνά και ριζώνει μέσα στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων ελλείψει συλλογικότητας. Η ταινία προάγει τις ηθικές αξίες της αλληλεγγύης και της ατομικής και συλλογικής αξιοπρέπειας γενικότερα των ανθρώπων, αξίες τόσο αναγκαίες στο σήμερα, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητική δημιουργία».


Διαβάστε ακόμη: Νύχτες Πρεμιέρας 2023 - Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Τα βραβεία


νύχτες

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

ΚΑΡΙΝ ΡΙΒΚΙΝΤ ΣΕΓΚΑΛ, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Docaviv FF, Πρόεδρος
ΣΤΕΦΑΝ ΚΑΝΤΕΑ, δημοσιογράφος
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, παραγωγός
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, δημοσιογράφος
ΓΙΑΝ ΡΟΦΚΑΜΠ, παραγωγός

the mother of all lies

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ | H Μητέρα του Ψεύδους της Ασμε Ελ Μουντίρ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής ντοκιμαντέρ επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα προγράμματος του φεστιβάλ που επέλεξε δυνατές και αξιομνημόνευτες ταινίες. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για διαγωνισμό, οπότε έπρεπε να κάνουμε επιλογές. Μια εξαιρετική καινοτόμος και έξυπνη αναπαράσταση μιας επώδυνης και ξεχασμένης περιόδου στην ιστορία της ίδιας της οικογένειας της σκηνοθέτιδας και της πατρίδας της, του Μαρόκου. η σκηνοθέτις δημιουργεί έναν πολυεπίπεδο κόσμο, που περιλαμβάνει μαρτυρίες της ίδιας της οικογένειας, των γειτόνων και μια λεπτομερή μικρογραφία-αναδημιουργία του οικογενειακού σπιτιού και της γειτονιάς».

Queendom

Ειδική Μνεία | Queendom της Aνια Γκαλντάνοβα

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Αυτό το εξαιρετικά δυνατό ντοκιμαντέρ δεν χαρίζεται στους θεατές και τους μεταφέρει σε μια καθηλωτική εμπειρία που κανείς δεν πρέπει να υπομείνει. Ο σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, μας ξεναγεί με τη φωνή και την κάμερά του στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει καθώς προσπαθεί, ως δημοσιογράφος, να μοιραστεί τις συγκλονιστικές εικόνες από την πολιορκημένη Μαριούπολη».

20 days in mariupol

Ειδική Μνεία | 20 Μέρες στη Μαριούπολη του Μστισλάβ Τσέρνοφ

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Το πορτρέτο ενός όμορφου και δυνατού χαρακτήρα που υποφέρει για τις θαρραλέες πράξεις του, οι οποίες διαφωνούν με τα τρέχοντα γεγονότα στη σημερινή Ρωσία. Επιθυμούμε να συγχαρούμε την ομάδα πίσω από την ταινία για τη γενναιότητα και την εξαιρετική κινηματογραφική τους δημιουργία που μας επιτρέπει στενή πρόσβαση στην πρωταγωνίστριά της, αλλά και αποτυπώνει μια προσέγγιση με μεγαλύτερο φακό του κόσμου που την ακούει».

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Δείτε εδω ολόκληρη την τελετή λήξης:


Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξήχθη φέτος από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2022. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο cinemagazine στο επίσημο site των Νυχτών Πρεμιέρας, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και το Twitter.