Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2023 - Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Τα βραβεία

στα 10

Αυτά είναι τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Νύχτες Πρεμιέρας 2023 - Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: Τα βραβεία

Οπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» διαγωνίζονται ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σηματοδοτούν την επιστροφή αγαπημένων δημιουργών, αλλά και την υπογραφή νέων ταλέντων που μπορούμε να κρατήσουμε ως υπόσχεση για το μέλλον.

νύχτε

Η φετινή κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους:

Αγγελος Φραντζής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Πρόεδρος
Ορφέας Αυγουστίδης, ηθοποιός
Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδότρια (εκδ. Δώμα)
Πόλυ Λυκούργου κριτικός κινηματογράφου
Βίκυ Μίχα, παραγωγός.

Για την φετινή 29η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 47 ελληνικές μικρές ιστορίες διεκδίκησαν τα παρακάτω βραβεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αγγελος Φραντζής, ανέφερε στον ευχαριστήριο λόγο του:

«Εκ μέρους της επιτροπής, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το φεστιβάλ γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτές τις 47 ταινίες μικρού μήκους γεμάτες σκέψεις, ταλέντο και ιδέες. Με την κριτική επιτροπή συμφωνήσαμε σε πολλά, διαφωνήσαμε ελάχιστα, σε μία όμως θέση είχαμε πλήρη ταύτιση: τα βραβεία δεν έχουν καμιά αντικειμενική αξία. Είναι απλά, η συνισταμένη των εντελώς υποκειμενικών απόψεων 5 ανθρώπων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν τα βραβεία δεν έχουν τόση σημασία, έχει σίγουρα σημασία να συνεχίσετε να κάνετε σινεμά με κάθε τρόπο, απέναντι σε όλες τις δυσκολίες, γιατί είδαμε πραγματικά πολύ ταλέντο σε όλες αυτές τις ταινίες».

Light of Light

Χρυσή Αθηνά Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Φως εκ Φωτός του Νεριτάν Ζιντζιρία

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η ταινία στην οποία επιλέξαμε να δώσουμε το βραβείο της χρυσής Αθήνας καλύτερης ταινίας μας συγκίνησε βαθιά με έναν τρόπο που μόνο η τέχνη του κινηματογράφου μπορεί να το κάνει. Είναι αυτή η περιοχή του άλεκτου όπου ο λόγος δεν έχει τόση σημασία για να αναλύσεις μια ταινία γιατί οι αισθήσεις και τα συναισθήματα που σου έχει προκαλέσει δεν μπορούν να χωρέσουν σε λέξεις. Μια ταινία που ανακατεύει παράδοξα και τολμηρά τα υλικά της δημιουργώντας ένα υβριδικό αλλά εντελώς προσωπικό σύμπαν που συνδέει την μεταφυσική φώτιση με το φως που αποτυπώνεται πάνω στο φιλμ φωνάζοντας δυνατά, ναι, το σινεμά είναι η δική μας εκκλησία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

νύχτε

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής | Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Μπορεί μία ταινία να μιλήσει για τα πιο σοβαρά αυτού του κόσμου - καμουφλαρισμένη ως μία ανίερη κωμωδία; Να κάνει, υπόγεια αλλά καυστικότητα ένα περιπαικτικό σχόλιο για την πίστη, τις θρησκείες, την πολιτική τους επιβολή, την υποκρισία; Ενώ ταυτόχρονα να δείχνει απερίφραστα τον άνθρωπο, μικρό, ασήμαντο, ταλαίπωρο, δέσμιο των κατασκευών του; Μπορεί και το έκανε - με ιερόσυλο σενάριο, αριστοτεχνική σκηνοθεσία κι άψογο χειρισμό των κινηματογραφικών εργαλείων - φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνογραφίας, κοστουμιών, μουσικής και, φυσικά, εξίσου υπέροχων «αμαρτωλών» ερμηνειών. Κωνσταντίνε, δηλώνουμε πιστοί ακόλουθοι του ανορθόδοξου κινηματογραφικού σου δόγματος».

νύχτες

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας | Midnight Skin του Μανώλη Μαυρή

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Παρακολουθώντας αυτές τις 47 ταινίες κάτι ήταν ορατό και έντονο: το φυτώριο της ελληνικής κινηματογραφίας κρύβει μεγάλο ταλέντο.Αυτό όμως δεν φέρνει μόνο συναισθήματα χαράς, αλλά και προβληματισμού. Πώς θα στηριχθεί όλο αυτό το ταλέντο και πώς θα κάνει τα επόμενα βήματά του; Δε θα σας κουράσουμε, θα πούμε μόνο δύο αριθμούς: κάθε χρόνο δίνονται 3.5 εκατομμύρια για τακτική και έκτακτη επιχορήγηση για την παραγωγή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στην αντίστοιχου μεγέθους Πορτογαλία το ποσό αυτό φτάνει τα 20 εκατομμύρια. Ο ελληνικός κινηματογράφος και ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η περιουσία μας και πρέπει να τον στηρίξουμε όπως του αξίζει. Οι ταινίες σας το έχουν ήδη αποδείξει. Σε μια τέτοια ταινία θα δώσουμε σήμερα το βραβείο σκηνοθεσίας. Μια ταινία ενός δημιουργού που φτιάχνει ένα απόλυτα προσωπικό σύμπαν. Επικό αλλά και μικρό. Εγκεφαλικό αλλά και συναισθηματικό. Έναν σκηνοθέτη που μάς υπενθύμισε ότι το Ελληνικό σινεμά μπορεί να τεντώσει τα κλαδιά του πολύ ψηλά. Και δε θα χρειαστεί να ξεριζωθεί για να προκόψει.».

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ έκαστο με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United, την κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμα διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία άνοιξε και στην Ελλάδα.

καφκα

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου | Τομ Φλόιντ για την ταινία Η Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα του Αριστοτέλη Μαραγκού

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Πόσα θα δείξεις, πόσα θα πεις, πόσα θα υπονοήσεις; Πόσο δύσκολο στο σινεμά να πεις μία ιστορία - ευφάνταστα, αλλά στιβαρά και ολοκληρωμένα; Να χτίσεις χαρακτήρες που το κοινό θα συνδεθεί, θα θέλει να τους ακολουθήσει στη διαδρομή τους, θα αγωνιά για την κατάληξη τους. Πόση μεγάλη πρόκληση να τολμήσεις μία γλώσσα που δεν υποτιμά, αλλά κινητοποιεί τον θεατή σου; Καμιά φορά είναι τόσο απλό, περίτεχνο, σπουδαίο. Όσο μία μαύρη αφηγηματική γραμμή. Μία μονοκονδυλιά».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ με την υποστήριξη του τμήματος σεναρίου Ant1 Media Lab.

νύχτες

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας | Καραφίλ Σένα για την ταινία Διάβαση των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για να σας δώσουμε ένα παράδειγμα για τον πλούτο ταλέντου στο οποίο γίναμε μάρτυρες, η τελική ευθεία επιλογών μας για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ήταν 9 άντρες - όλοι διαφορετικοί, όλοι υπέροχοι. Συμφωνήσαμε να αναδείξουμε μία ερμηνεία που θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά - γιατί ο συγκεκριμένος ηθοποιός εμπιστεύεται το σώμα του, την εκφραστικότητα του προσώπου του, και δεν νιώθει καμία ανάγκη να «φωνάξει» τον χαρακτήρα του. Απλώς, κουβαλά την μελαγχολία, την μοναξιά, την απρόσμενη ελπίδα διαφυγής στο βλέμμα του.
Θα θέλαμε λοιπόν να σηκώσουμε ένα χαρτόνι, στο φορτωμένο με ταλέντο τρένο της Ελλήνων ηθοποιών που να γράφει το όνομα: Καραφίλ Σένα για την «Διάβαση»».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

νύχτε

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας | Σοφία Σιμώνη για την ταινία Days of a Lilac Summer της Αριάδνης Αγγελικής Θυφρονίτου Λήτου

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Η γυναικεία ενηλικίωση ήταν μία από τις σημαντικότερες θεματικές των ταινιών που είδαμε. Και υπήρξαν υπέροχες και διαφορετικές πρωταγωνίστριες που την ανέδειξαν με τόλμη, ευαισθησία, χιούμορ και ρίσκο. Και πάλι αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε μία ηθοποιό που έγδυσε την ερμηνεία της από περιττά κι απέδωσε την έφηβη ηρωίδα της αληθινά, συναισθηματικά και ανεπιτήδευτα κάνοντας κάτι δύσκολο να μοιάζει απλό. Σοφία, ελπίζουμε αυτό το βραβείο να ολοκληρώνει όμορφα το τέλος ενός λιλά καλοκαιριού!».

Το βραβείο συνοδεύεται από μία 5-ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.

νύχτες

Ειδική Μνεία | Θυμωμένο Ψάρι του του Κωνσταντίνου Χαλιάσα

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Σε μία ταινία που αντιμετώπισε ένα δύσκολο θέμα με μια απρόβλεπτη και τολμηρή φόρμα προσπαθώντας να κατανοήσει την άγρια καρδιά ενός παιδιού που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το ασυμβίβαστο του θανάτου. Κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υπέροχη ερμηνεία του μικρού πρωταγωνιστή Κωνσταντίνου Καλτσά».

kafka's collection of porn

Onassis Award | H Πορνογραφική Συλλογή του Κάφκα του Αριστοτέλη Μαραγκού

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«To φετινό Onassis Award απονέμεται σε μια ταινία που ξεχώρισε για το καλλιτεχνικό θάρρος και την τεχνική αρτιότητά της. Μια ταινία που τολμά να αγγίξει με χιούμορ μια θρυλική προσωπικότητα, σπάζοντας τη φόρμα της βιογραφίας, χρησιμοποιώντας ως μέσο μία και μόνο γραμμή. Το βραβείο απονέμεται στην ταινία Η ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ του Αριστοτέλη Μαραγκού και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ για την ανάπτυξη της επόμενης ταινίας του σκηνοθέτη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 Ευρώ που προσφέρει το ONASSIS CULTURE. Η επιχορήγηση προσφέρεται σε κάθε σκηνοθέτη/-ιδα για την ανάπτυξη του σεναρίου της μικρού ή μεγάλου μήκους ταινίας του/της.Σημείωση: Διευκρινίζεται ότι από τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» των 29ων Νυχτών Πρεμιέρας, θα εξαιρεθούν από την βράβευση με το Onassis Award όσες ταινίες μικρού μήκους έχουν λάβει κατά την παραγωγή τους την υποστήριξη του Onassis Culture καθώς και όσες αντίστοιχα θα έχουν ήδη βραβευτεί με το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας.

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.

Δείτε εδω ολόκληρη την τελετή λήξης:


Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξήχθη φέτος από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2022. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο cinemagazine στο επίσημο site των Νυχτών Πρεμιέρας, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και το Twitter.