Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: To Flix προτείνει τι να δείτε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: To Flix προτείνει τι να δείτε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Lacombe Lucien 607

17.30 στο Odeon Οπερα 1 - Επώνυμο: Λακόμπ, Ονομα: Λισιέν (Lacombe, Lucien) του Λουί Μαλ / Καλοκαίρι του 1944. Σε μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο 18χρονος Λισιέν ζητά να στρατολογηθεί στην Αντίσταση, επιδιώκοντας τη δράση αλλά χωρίς να έχει ξεκάθαρη συνείδηση για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του. Όταν απορρίπτεται λόγω νεαρής ηλικίας, θα αντιδράσει προσεγγίζοντας την Γκεστάπο. Μεθυσμένος από την αίσθηση εξουσίας που γεύεται, θα αρχίσει να καταδίδει τους συμπατριώτες του. Η ζωή του ίδιου και των γύρω του, ωστόσο, περιπλέκεται όταν ερωτεύεται την κόρη ενός πλούσιου Εβραίου ράφτη. Ο Λουί Μαλ σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός κάτι παραπάνω από αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, τοποθετώντας στο κέντρο της φιλμογραφίας του μια ολόκληρη χώρα σε εθνικό διχασμό.

W Sypialni 607

19.00 στο Δαναός 2 - Για Ενα Κρεβάτι (W Sypialni) του Τομάς Βασιλέφσκι / Η Εντίτα είναι μια σαραντάχρονη γυναίκα σε κρίση. Τα βράδια κοιμάται σε ξενοδοχείο και τη μέρα γυρίζει την πόλη της Βαρσοβίας με το αυτοκίνητό της. Όταν τα χρήματα της τελειώνουν, βάζει αγγελία ως συνοδός για πλούσιους κυρίους, μόνο που κατά τη διάρκεια του ραντεβού τούς ναρκώνει και στη συνέχεια περνά τη νύχτα στα διαμερίσματά τους, απολαμβάνοντας τη «φιλοξενία» τους. Με τον τρόπο αυτό γνωρίζει τον Πάτρικ, έναν καλλιτέχνη, το ραντεβού με τον οποίο θα έχει διαφορετική εξέλιξη από τη συνηθισμένη. Το ντεμπούτο του τρομερού παιδιού της Πολωνίας που θα έφτανε φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου με το «United States of Love», παρουσία του ίδιου, μέρος του αφιερώματος που κάνουν οι Νύχτες Πρεμιέρας στο έργο του.

Closet Monster 607

19.30 στο Odeon Οπερα 2 - Closet Monster του Στίβεν Νταν / Ο Οσκαρ είναι ένας μαθητής λυκείου που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μακιγιάζ και τα οπτικά εφέ παρά για τα μαθήματά του. Είναι επίσης ομοφυλόφιλος και βασανίζεται από οράματα πιθανών φρικιαστικών εξελίξεων που μπορεί να έχει η αποκάλυψη των σεξουαλικών του προτιμήσεων στον οξύθυμο πατέρα του. Ασφυκτιά στην επαρχιακή πόλη όπου ζει κι έχει μοναδική παρηγοριά του τη φίλη του, Τζέμα, και το χάμστερ του, που του μιλά με τη φωνή της Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Θα αλλάξουν όλα, όμως, όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γουάιλντερ. Βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο για το coming-out δράμα του Στιβεν Νταν που κάνει τις προκαταλήψεις σκόνη.

Shelley 607

22.30 στο Δαναό 1 - Σέλεϊ (Shelley) του Αλί Αμπάσι / Προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά της στη Ρουμανία, η νεαρή Ελενα δέχεται να εργαστεί στο σπίτι ενός ευκατάστατου ζευγαριού από τη Δανία, στην άκρη του δάσους, μακριά από τις σύγχρονες ανέσεις και τους άλλους ανθρώπους. Καθώς μια σχέση αλληλοκατανόησης αναπτύσσεται ανάμεσα σε εκείνη και την εργοδότριά της, η οποία αναρρώνει έπειτα από μια αποβολή που την άφησε ανίκανη να κάνει παιδιά, η Ελενα αποφασίζει να γίνει παρένθετη μητέρα για το ζευγάρι. Ομως σύντομα η εγκυμοσύνη της θα μετατραπεί σε εφιάλτη, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει με αφύσικη ταχύτητα και τα δυσοίωνα οράματά της εκτροχιάζουν τις ευαίσθητες ισορροπίες σε μια δυσβάσταχτη ατμόσφαιρα έντασης και απειλής. Το «Μωρό της Ρόζμαρι» στον ευρωπαϊκό Βορρά για θεατές με αντοχές. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «Shelley».

Theo et Hugo dans la Meme Bateau

23.15 στο Odeon Οπερα 1 - Παρίσι 05:59 (Theo et Hugo Dans le Même Bateau) των Ολιβιέ Ντικαστέλ και Ζακ Μαρτινό / Ο Τεό και ο Ουγκό γνωρίζονται στο υπόγειο ενός gay club του Παρισιού, κατά τη συμμετοχή τους σε ένα σεξουαλικό όργιο που κινηματογραφείται χωρίς κανένα ταμπού. Στη διάρκεια της συνεύρεσής τους με άλλους άντρες, τα βλέμματά τους συναντιούνται και καταλαβαίνουν αμέσως πως αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι κάτι περισσότερο από σεξ της μιας βραδιάς. Και όντως, θα φύγουν από εκεί μαζί, θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, θα ζήσουν για λίγο τον τρόμο του AIDS, έχοντας κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη με τον έναν από τους δύο να είναι ήδη φορέας, θα εξομολογηθούν τις φοβίες τους και έχοντας παρέα το Παρίσι, θα αφεθούν στον μεγάλο έρωτα που μοιάζει να γεννιέται. Βραβείο Κοινού στα Teddy Awards της Berlinale, διάσημο φιλμ για τη σκηνή του 18λεπτου γκεί οργίου με την οποία ξεκινάει.

Eyes of My Mother 607

23.30 στο Ιντεάλ - Τα Μάτια της Μητέρας μου (The Eyes Of My Mother) του Νίκολας Πεσκέ / Σε ένα αγροτόσπιτο στη μέση του αμερικανικού πουθενά, μια μητέρα, πρώην χειρουργός από την Πορτογαλία, διδάσκει στην κόρη της τα μυστικά της ανατομίας σε μία προσπάθεια να της αποδομήσει τη βαρυσήμαντη έννοια του θανάτου. Ένα απόγευμα, ένας μυστηριώδης εισβολέας καταστρέφει την ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή τους, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ψυχή της μικρής και ξυπνώντας της παράλληλα μερικές αλλόκοτες περιέργειες. Καθώς τα χρόνια περνούν, η νεαρή πλέον Φρανσίσκα βλέπει την απόμακρη επαφή της με τον έξω κόσμο να παίρνει ολοένα και πιο σκοτεινή τροπή. Η arthouse ταινία τρόμου που στάθηκε μια από τις πιο ανατριχιαστικές αποκαλύψεις στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς αποκαλύπτεται. Δείτε εδώ και διαβάστε περισσότερα για το «Τα Μάτια της Μητέρας μου».

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη