Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Morris from America 607

18.00 στο Ιντεάλ - Ο Μόρις Από την Αμερική (Morris from America) του Τσαντ Χάρτιγκαν / Ο Μόρις είναι ένα νεαρό αγόρι από την Αμερική που λόγω της δουλειάς του πατέρα του αναγκάζεται να μετακομίσει σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας. Ξένος σε μια ξένη χώρα, ο εσωστρεφής πιτσιρικάς δείχνει να βαριέται τα μαθήματα γερμανικών, αδυνατεί να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και η μόνη του απόλαυση είναι να σκαρώνει στιχάκια για τα χιπ χοπ τραγούδια του. Οταν θα γνωρίσει την Κατρίν, ένα λίγο μεγαλύτερό του κορίτσι, θα την ερωτευτεί και θα βάλει σκοπό της ζωής του να την εντυπωσιάσει με κάθε τρόπο. Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Sundance, όπου και το φιλμ γοήτευσε του πάντες ως η feelgood ταινία ενηλικώσης της χρονιάς.

Ascenseur pour l' echafaud 607

19.30 στo Odeon Οπερα 2 - Ασανσέρ για Δολοφόνους (Ascenseur pour l' Echafaud, 1958) του Λουί Μαλ / Ο Ζουλιέν και η Φλοράνς έχουν οργανώσει ένα αλάθητο σχέδιο για να δολοφονήσουν τον σύζυγό της και να το κάνουν να φανεί σαν αυτοκτονία. Μόνο που ένα απρόβλεπτο γεγονός φέρνει τον Ζουλιέν εγκλωβισμένο σε ένα ασανσέρ και τη Φλοράνς να περιπλανιέται στο νυχτερινό Παρίσι αναζητώντας τον, ενώ η απρόβλεπτη εμπλοκή ενός άλλου νεαρού ζευγαριού περιπλέκει θανάσιμα τα πράγματα. Το ανυπέρβλητο φιλμ νουάρ του Λουί Μαλ, με την διαπεραστική παρουσία της Ζαν Μορό, τη μουσική του Μάιλς Ντέιβις, την ασπρόμαυρη γοητεία ενός τέλειου εγκλήματος που φυσικά θα πάει στραβά.

Life Animated 607

20.00 στο Odeon Οπερα 1 - Ζωή σαν Κινούμενο Σχέδιο (Life, Animated) του Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς / Ο μόλις τριών ετών Οουεν «εξαφανίζεται» ξαφνικά μέσα στον εαυτό του. Οι γονείς του χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και ο παιδίατρος αδυνατεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Η τελική διάγνωση των εξειδικευμένων γιατρών επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους και μιλάει για αυτισμό. Τα γεγονότα, όμως, παίρνουν ανέλπιστα κινηματογραφική τροπή όταν το μικρό αγόρι βρίσκει κυριολεκτικά τη φωνή του μέσα από τις κλασικές ταινίες της Ντίσνεϊ και κάπως έτσι αρχίζει να επικοινωνεί με την οικογένειά του και τον υπόλοιπο κόσμο. Από τον βραβευμένο με Οσκαρ Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς, και με τον Σίμπα, τον Πίτερ Παν, την Αριελ και τον Τζαφάρ στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, αυτό είναι το πιο συγκινητικό ντοκιμαντέρ της χρόνιας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «Life Animated».

Wild

20.30 στο Δαναό 1 - Το Κτήνος Μέσα Μου (Wild) της Νικολέτ Κρέμπιτς / Η 20χρονη Ανια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο παππούς της και σε μια ανιαρή δουλειά γραφείου όπου πέφτει συνεχώς θύμα εκμετάλλευσης από το αφεντικό της. Η τυχαία συνάντηση της μοναχικής κοπέλας με έναν άγριο λύκο που έχει ξεστρατίσει μυστηριωδώς στο πάρκο της πόλης κοντά στο σπίτι της θα ξυπνήσει μέσα της μια ακατανίκητη επιθυμία όχι μόνο για μια πιο άμεση επαφή με τη φύση αλλά και με τη σκοτεινή πλευρά της. Σύντομα θα αρχίσει να αψηφά κάθε επιβεβλημένο κανόνα, αφήνοντας σταδιακά τον εαυτό της να παραδοθεί ολοκληρωτικά στα ζωώδη ένστικτά της. Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της «Πεντάμορφης και του Τέρατος» και συνάμα μια αναρχική παραβολή για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και το (καταπιεσμένο) κτήνος που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Συμμετοχές στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Σάντανς.

Operation Avalanche 607

22.00 στο Ιντεάλ - Επιχείρηση Χιονοστιβάδα (Operation Avalanche) του Ματ Τζόνσον / Ηταν τελικά ο Νιλ Αρμστρονγκ ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι ή μήπως η επιτυχής προσσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 ήταν ένα ραδιούργο τέχνασμα των Αμερικανών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε νικητές της κούρσας του διαστήματος προτίμησαν να τη σκηνοθετήσουν; Η πιο διάσημη θεωρία συνωμοσίας στα χρονικά του Ψυχρού Πολέμου παίρνει σάρκα και οστά στο ευφυές ψευδοντοκιμαντέρ του Ματ Τζόνσον, το οποίο μέσα σε 90 λεπτά, εκτός από το να μπλέξει μέχρι και τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, εξελίσσεται σταδιακά από βιτριολική κωμωδία σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Πίσω στο 1967, η CIA υποπτεύεται ότι κάποιος μέσα από τη NASA δίνει πληροφορίες στους Σοβιετικούς και στέλνει μια ομάδα πρακτόρων για να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Αυτό που θα ανακαλύψουν έπειτα από παρακολουθήσεις και υποκλοπές είναι ικανό να αλλάξει την ιστορία της Αμερικής για πάντα. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Σάντανς και SXSW.

All These Sleepless Nights 607

22.00 στο Δαναό 2 - Ολες οι Αγρυπνες Νύχτες Μας (All These Sleepless Nights) του Μίχαλ Μάρτσακ / O Kρις είναι φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας. Όταν χωρίζει από μια μακροχρόνια σχέση, αποφασίζει να αδράξει τη νύχτα μαζί με έναν συμφοιτητή του, τον Μάικλ. Έτσι γυρίζουν από πάρτι σε πάρτι, καπνίζουν, πίνουν και ερωτοτροπούν μέχρι τελικής πτώσεως, με φόντο μια μεγαλούπολη που αφήνει πίσω το τραυματικό παρελθόν της και μοιάζει να αποκτά μια νέα, απελευθερωμένη ταυτότητα. o Πολωνός ντοκιμαντερίστας Μίχαλ Μάρτσακ επιστρέφει με ένα φιλμ που θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ταινία τεκμηρίωσης, αποτυπώνει το ανερχόμενο νεανικό κίνημα απελευθέρωσης που μοιάζει έτοιμο να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του με όπλα του την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τον έρωτα, και μεταδίδει αυθεντικά την αίσθηση τού να είσαι νέος και να ζεις στο παρόν. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη