Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

My Beautiful Laundrette 607

18.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Ωραίο μου Πλυντήριο (My Beautiful Laundrette) του Στίβεν Φρίαρς / Ενας Πακιστανός που ζει στη Βρετανία, ο Ομάρ, εργάζεται στο βενζινάδικο του θείου του, ο οποίος, βλέποντας πως ο ανιψιός του τα πηγαίνει καλά, του δίνει να δουλέψει ένα άλλο κατάστημα με αυτόματα πλυντήρια. Ο Ομάρ θα ζητήσει τη βοήθεια του φίλου του Τζόνι, και μαζί θα καταφέρουν να επιτύχουν, ενώ οι μεταξύ τους σχέσεις θα γίνονται όλο και πιο στενές. Το αριστούργημα του Στίβεν Φρίαρς από το 1985, βασισμένο στο σενάριο του Χανίφ Κιουρεϊσί με την υπέροχη ερμηνεία του νεαρού Ντάνιελ Ντέι Λίουις και ένα ορόσημο στο queer cinema όπως πιο ρομαντικά σκληρό και αφοπλιστικό δεν το είδατε ποτέ. Μέρος του τμήματος Minority Report, η προβολή της ταινίας είναι με ελεύθερη είσοδο. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ωραίο Μου Πλυντήριο».

Milou en Mai 607

19.00 στο Odeon Οπερα 2 - Ο Μιλού τον Μάη (Milou en Mai) του Λουί Μαλ / Γαλλία, Μάιος του 1968. Όταν η μητέρα του Μιλού πεθαίνει, τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας Βιεζάκ συγκεντρώνονται στη γαλλική εξοχή για την κηδεία της. Καθώς τα εκρηκτικά νέα για τον φοιτητικό ξεσηκωμό στο Παρίσι και μια απεργία σαμποτάρουν τα σχέδιά τους, οι συγγενείς, απτόητοι, αναβιώνουν παλιές διαμάχες και εφευρίσκουν νέες γύρω από τα κληρονομικά, ενώ την ίδια στιγμή ένας απρόσμενος (κι ανεπιθύμητος) έρωτας γεννιέται στους κόλπους της οικογένειας. Ο Μάης του '68, μακριά από το Παρίσι, στη γαλλική εξοχή λίγο πριν ο κόσμος αλλάξει για πάντα σε μια από τις πιο γοητευτικές, αστείες και μελαγχολικές ταυτόχρονα ταινίες του Λουί Μαλ με τον υπέροχο Μισέλ Πικολί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

indignation 607

19.30 στο Ιντεάλ - Αγανάκτηση (Indignation) του Τζέιμς Σέιμους / Άριστος μαθητής στο σχολείο και φιλότιμος γιος ενός νευρωτικού κρεοπώλη, ο Μάρκους εγκαταλείπει το πατρικό του και την πόλη του Νιού Τζέρσεϊ, έχοντας κερδίσει υποτροφία για νομικές σπουδές σε αξιοσέβαστο κολέγιο του Οχάιο και αποφεύγοντας συγχρόνως το ενδεχόμενο τού να στρατολογηθεί και να καταλήξει σε κάποιο από τα εμπόλεμα μέτωπα της Κορέας. Σύντομα, όμως, ο ιδεαλιστής νεαρός γνωρίζει από πρώτο χέρι την υπερσυντηρητική Αμερική των ’50s, καθώς συγκρούεται με το αμείλικτο σύστημα του πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζει. Από τις πιο δυναμικές μεταφορές βιβλίου του Φίλιπ Ροθ στο σινεμά, η «Αγανάκτηση» φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του σεναριογράφου της «Επιστροφής στο Brokeback Mountain». Επίσημη συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Indignation».

Morris from America 607

21.30 στο Odeon Οπερα 2 - Ο Μόρις Από την Αμερική (Morris from America) του Τσαντ Χάρτιγκαν / Ο Μόρις είναι ένα νεαρό αγόρι από την Αμερική που λόγω της δουλειάς του πατέρα του αναγκάζεται να μετακομίσει σε μια επαρχιακή πόλη της Γερμανίας. Ξένος σε μια ξένη χώρα, ο εσωστρεφής πιτσιρικάς δείχνει να βαριέται τα μαθήματα γερμανικών, αδυνατεί να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και η μόνη του απόλαυση είναι να σκαρώνει στιχάκια για τα χιπ χοπ τραγούδια του. Οταν θα γνωρίσει την Κατρίν, ένα λίγο μεγαλύτερό του κορίτσι, θα την ερωτευτεί και θα βάλει σκοπό της ζωής του να την εντυπωσιάσει με κάθε τρόπο. Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Sundance, όπου και το φιλμ γοήτευσε του πάντες ως η feelgood ταινία ενηλικώσης της χρονιάς.

Bacalaureat 607

22.00 στο Ιντεάλ - Η Αποφοίτηση (Bacalaureat) του Κριστιάν Μουντζίου / Μία άριστη μαθήτρια βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το να γίνει δεκτή σε βρετανικό πανεπιστήμιο, όμως μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη των καθοριστικών εξετάσεων πέφτει παρ' ολίγον θύμα βιασμού. Πνιγμένος από την αδικία, αλλά και κόντρα στην επιθυμία της ίδιας του της κόρης καθώς και στις αρχές που διατείνεται πως τον διέπουν, ο γιατρός πατέρας της αναλαμβάνει να διασφαλίσει την εύνοια των εξεταστών. Η νέα ταινία του Κριστιάν Μουντζίου, ένα δριμύ κατηγορώ πάνω σε μια χώρα που καταρρέει και τις αμαρτίες γονέων που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά σε έναν αέναο κύκλο κοσμικής αδικίας. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 69ο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Bacalaureat».

pedro nula 607

22.15 στο Δαναό 1 - Πέντρο Νούλα του Κάρολου Ζωναρά / Σφοδρό τροχαίο αφήνει νεαρό άνδρα με ένα ιταλικό διαβατήριο, ένα σπασμένο τηλέφωνο, μία επιταγή και τη φωτογραφία μιας άγνωστης γυναίκας, αλλά χωρίς ίχνος ανάμνησης τού ποιος είναι στην πραγματικότητα. Η συμπλήρωση του παζλ της χαμένης του ταυτότητας θα εξελιχθεί σε μια εφιαλτική περιπέτεια. Ο Κάρολος Ζωναράς επιστρέφει μετά το υπέροχο «Big Hit» με ένα νουάρ που αναζητά χαμένες ταυτότητες και ξεχασμένες αλήθειες. [Διαβάστε και δείτε περισσότερα γαι το «Πέντρο Νούλα» εδώ.]

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη