Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, το Flix θα προτείνει καθημερινά τις ταινίες που αξίζει να δείτε στις 22ες Νύχτες Πρεμίερας.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2016: Το Flix προτείνει τι να δείτε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

Προλαβαίνοντας τα sold-out και δίνοντας κινηματογραφικές λύσεις της... τελευταίας στιγμής, το Flix θα προτείνει καθημερινά τι ταινίες να δείτε την επομένη στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας. Απαραίτητα συνοδευτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που βρίσκετε εδώ, ο συνολικός οδηγός επιβίωσης του Flix για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας και το επίσημο site του Φεστιβάλ.

Τι να δείτε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 22ες Νύχτες Πρεμιέρας

Remainder 607

19.00 στο Δαναό 2 - Απομεινάρια (Remainder) του Ομέρ Φαστ / Ενας νεαρός άντρας παθαίνει ένα φρικιαστικό ατύχημα έξω από εμπορικό κέντρο και χάνει τη μνήμη του. Στη συνέχεια, έρχεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ιδιοκτησία του κτιρίου και λαμβάνει αποζημίωση 8,5 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών, με την οποία αποφασίζει να χρηματοδοτήσει ένα παράξενο σχέδιο για να ανακτήσει τις αναμνήσεις του. Ετσι, αγοράζει ένα κτίριο και προσλαμβάνει ηθοποιούς για να αναπαραστήσουν τα σκόρπια στιγμιότυπα από το παρελθόν που ταλανίζουν το μυαλό του. Κάπου ανάμεσα στο «Memento» και τον Τομ ΜακΚάρθι σε βιβλίο του οποίου βασίζεται, το ντεμπούτο του Ισραηλινού Ομέρ Φαστ αποτυπώνεται στη μνήμη. Συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

L' Ultima Spiaggia 607

20.00 στο Δαναό 1 - Η Τελευταία Παραλία (L' Ultima Spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν / Το ντοκιμαντέρ για τη μοναδική στον κόσμο (;) παραλία όπου ένας τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες. Οχι τυχαία, η παραλία Pedocin βρίσκεται στην Τεργέστη, ένα κατεξοχήν χωνευτήρι πολιτισμών που οι κάτοικοί της έχουν να το παινεύονται πως σε διάφορες ιστορικές περιόδους βρέθηκαν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα μια πόλη - ατυπο σύνορο ανάμεσα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, την ανατολή και τη δύση, χωρίς την ανάγκη διαβατηρίου για να βρεθείς στη γειτονική Σλοβενία και όμως με έντονο το τοπικό χρώμα μιας άλλης κι όμως τόσο ίδιας Ιταλίας που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να αναζητά την ταυτότητά της. Ο Θάνος Αναστόπουλος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε με τη μυθοπλασία («Ολο το Βάρος του Κόσμου», «διόρθωση», «Η Κόρη») για να συνσκηνοθετήσει μαζί με τον Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν σχεδόν σε real time μια καθημερινότητα σε μια γωνιά του κόσμου όπου καθρεφτίζεται η Ευρώπη του χθες, του σήμερα και του αύριου. Επίσημη Συμμετοχή στο 69ο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την «Τελευταία Παραλία».

Closet Monster 607

20.00 στο Odeon Οπερα 1 - Closet Monster του Στίβεν Νταν / Ο Οσκαρ είναι ένας μαθητής λυκείου που ενδιαφέρεται περισσότερο για το μακιγιάζ και τα οπτικά εφέ παρά για τα μαθήματά του. Είναι επίσης ομοφυλόφιλος και βασανίζεται από οράματα πιθανών φρικιαστικών εξελίξεων που μπορεί να έχει η αποκάλυψη των σεξουαλικών του προτιμήσεων στον οξύθυμο πατέρα του. Ασφυκτιά στην επαρχιακή πόλη όπου ζει κι έχει μοναδική παρηγοριά του τη φίλη του, Τζέμα, και το χάμστερ του, που του μιλά με τη φωνή της Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Θα αλλάξουν όλα, όμως, όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γουάιλντερ. Βραβείο Καλύτερης Καναδικής Ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο για το coming-out δράμα του Στιβεν Νταν που κάνει τις προκαταλήψεις σκόνη.

ακρυλικό 607

Προβάλλεται πριν το Closet Monster - Ακρυλικό του Νίκου Πάστρα / Η πρώτη φορά ενός 16χρονου κοριτσιού γίνεται η αφετηρία για ένα συναισθηματικό ταξίδι ενηλικίωσης και συμφιλίωσης με το θάνατο, μέσω της μουσικής. Διάρκεια 17'. Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «Ακρυλικό» εδώ.

Νίκος Τριανταφυλλίδης 607

20.30 στο Gagarin 205 - Βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Τριανταφυλλίδη / Στον δικό του ναό της μουσικής, θα προβληθούν δύο από τις πρώτες ταινίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το σπουδαστικό του «Momus: Amongst Women Only» του 1992 και το «Tuxedomoon: No Tears» του 1998, ενώ θα προβληθεί ένα making of από τους «Αιθηματίες» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σαρρή και στη συνέχεια ανεβαίνουν στη σκηνή ο Πέτρος Τατσόπουλος για να μιλήσει για το βιβλίο του που θα βγει τον Οκτώβριο με τίτλο «ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ – Ο κόσμος από χαμηλά», ο Μπλείν Ρέινιγκερ των Tuxedomoon, ο Boy (λάτρης του Νίκου Τριανταφυλλίδη και συνθέτης της μουσικής για την τελευταία του ταινία «Οι Αισθηματίες») και o Dj Alex K. Διαβάστε περισσότερα για την «Αισθηματική Αγωγή του Νίκου Τριανταφυλλίδη» εδώ.

All These Sleepless Nights 607

22.30 στο Odeon Οπερα 1 - Ολες οι Άγρυπνες Νύχτες Μας (All These Sleepless Nights) του Μίχαλ Μάρτσακ** / O Kρις είναι φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας. Όταν χωρίζει από μια μακροχρόνια σχέση, αποφασίζει να αδράξει τη νύχτα μαζί με έναν συμφοιτητή του, τον Μάικλ. Έτσι γυρίζουν από πάρτι σε πάρτι, καπνίζουν, πίνουν και ερωτοτροπούν μέχρι τελικής πτώσεως, με φόντο μια μεγαλούπολη που αφήνει πίσω το τραυματικό παρελθόν της και μοιάζει να αποκτά μια νέα, απελευθερωμένη ταυτότητα. o Πολωνός ντοκιμαντερίστας Μίχαλ Μάρτσακ επιστρέφει με ένα φιλμ που θολώνει τα όρια ανάμεσα στη μυθοπλασία και την ταινία τεκμηρίωσης, αποτυπώνει το ανερχόμενο νεανικό κίνημα απελευθέρωσης που μοιάζει έτοιμο να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας του με όπλα του την ενέργεια, τη δημιουργικότητα και τον έρωτα, και μεταδίδει αυθεντικά την αίσθηση τού να είσαι νέος και να ζεις στο παρόν. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

The Rolling Stones Havana 607

23.15 στο Δαναό 1 - The Rolling Stones - Απόβαση στη Αβάνα (The Rolling Stones - Havana Moon) του Πολ Νταγκντέιλ / Στις 25 Μαρτίου 2016, οι Rolling Stones έγιναν το πρώτο ροκ συγκρότημα που πραγματοποίησε δωρεάν υπαίθρια συναυλία για εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στην Αβάνα. Η ιστορική συναυλία στην πρωτεύουσα της Κούβας γυρίστηκε από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Πολ Ντάγκντεϊλ, με το αποτέλεσμα να είναι μία ανεπανάληπτη κινηματογραφική εμπειρία η οποία θα προβληθεί σε επιλεγμένες αίθουσες παγκοσμίως, για μία νύχτα μόνο, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016.

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου του 2016, στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Δαναός 2, Odeon Oπερα 1 και Oπερα 2 και Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη