Buzz

Oh-oh! Ο Σπίλμπεργκ πανικοβάλλεται κι αλλάζει το μοντάζ! (Οχι, όχι στ΄αλήθεια)

στα 10

Σύμφωνα με το αμερικανικό (σατιρικό) site the ONION, ο Σπίλμπεργκ πανικοβλήθηκε μετά τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού για το «Lincoln» και ξαναγύρισε στα πλατό και στην μονταζιέρα για κωμικές επεμβάσεις στην ταινία. Είναι προφανές ότι κάνουν χιούμορ, αλλά όχι και «πλάκα»...

Oh-oh! Ο Σπίλμπεργκ πανικοβάλλεται κι αλλάζει το μοντάζ! (Οχι, όχι στ΄αλήθεια)
Σπίλμπεργκ και Ντάνιελ Ντέι Λούις επιστρέφουν για συμπληρωματικά γυρίσματα;

Πριν από λίγες μέρες σας μεταφέραμε τις εντυπώσεις κριτικών και κοινού από την μυστική πρεμιέρα του «Lincoln» στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Το Onion αποφάσισε να κάνει μερικές υποθέσεις για το τι θα συνέβαινε, αν ο Σπίλμπεργκ έδινε βάση στις πρώτες αυτές κριτικές. Η υπόθεση εργασίας πάει κάπως έτσι:

Παρακολουθώντας το rough cut αυτό της ταινίας, ακόμη κι ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ συνειδητοποίησε ότι το θέμα της σκλαβιάς, οι δραματικές σκηνές και ένας ήρωας που σκοτώνεται στο τέλος κάνουν το κοινό να ασφυκτιά και θεώρησε ότι πρέπει να ενισχύσει την ταινία με μερικές σκηνές κωμικής ελαφρότητας.

Επικαλούμενο "πληροφορίες του site", ο Σπίλμπεργκ όχι απλώς ξαναμόνταρε ολόκληρη την ταινία, αλλά επέστρεψε με τον πρωταγωνιστή του Ντάνιελ Ντέι Λούις στα πλατό για μία εβδομάδα επιπλέον γυρισμάτων. Εκεί κινηματογράφησε μία σκηνή όπου ο Πρόεδρος Λίνκολν, στον περίφημο λόγο του στο Γκέτισμπεργκ (1η Ιουνίου 1865), ξεκινά την ομιλία του αλλά ένα ... ατύχημα στα γεννητικά όργανα τον αναγκάζει να λυγίσει. Η σκηνή, προφανώς, προκαλεί γέλιο.

Σύμφωνα πάντα με τις «πηγές» του site, ο Ντάνιελ Ντέι Λούις, ο οποίος είναι διαβόητος για το ότι παραμένει in character ανάμεσα στις λήψεις (οι συμπρωταγωνιστές του στο «Lincoln» αναφέρουν ότι για μήνες μιλούσε με τη φωνή του Προέδρου Λίνκολν), ζητούσε από τον βοηθό του να τον... κλωτσάει κάθε τόσο για να μην ξεχνάει τον πόνο της σκηνής. Εχοντας μάλιστα πλήρη ελευθερία από τον Σπίλμπεργκ, ο Λούις ξέφευγε από το σενάριο και έδινε ρεσιτάλ τρέλας.

Οχι δεν είναι Πρωταπριλιά. Είναι όμως ένας έξυπνος τρόπος να κρίνει με τη σειρά του το the ONION τις κριτικές. Να σχολιάσει την εμμονή του αμερικανικού κινηματογραφικού κοινού με το comic relief. Την ανυπομονησία του μέσου αμερικανού θεατή μπροστά σ' ένα«βαρύ» ιστορικό δράμα και την αγανάκτησή του που ως ταινία Σπίλμπεργκ δεν έχει... δράση.

Και το site καταλήγει: «Ενθουσιασμένοι είναι οι θεατές των test screenings με το νέο τέλος της ταινίας. Σύμφωνα με αυτό, ο Σπίλμπεργκ βάζει τον Πρόεδρο Λίνκολν χτυπημένο με τη σφαίρα να πέφτει από τον εξώστη του θεάτρου και να προσγειώνεται στο κάγκελο ξανά με τα γεννητικά όργανα. Η αίθουσα ξεσπά στα γέλια και χειροκροτεί...»