Buzz

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ... επικίνδυνα αστείος;

στα 10

O Τζορτζ Κλούνεϊ ανέλαβε την παραγωγή της κινηματογραφικής βιογραφίας των «Smothers Brothers», των αδελφών Σμόδερς που ως κωμικοί, φολκ μουσικοί και παρουσιαστές ενός τηλεοπτικού σατιρικού σόου λογοκρίθηκαν για τη στάση που έπαιρναν σε θέματα ρατσισμού, αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Για αυτό και η επίσημη βιογραφία τους ονομάστηκε «Επικίνδυνα Αστείοι».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ... επικίνδυνα αστείος;

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα συνεργαστεί με τη Sony για την παραγωγή του «The Smothers Brothers: Dangerously Funny», την κινηματογραφική διασκευή δηλαδή της βιογραφίας των αδελφών που τάραξαν το σύστημα με τη 60ς πολιτική τους σάτιρα.

Ο Τομ και ο Ντίκι Σμόδερς είχαν μία συγκεκριμένη ρουτίνα: θα ξεκινούσαν τη σάτιρά τους τραγουδώντας φολκ τραγούδια, ο ένας παίζοντας κιθάρα κι ο άλλος κόντρα μπάσο, και σε κάποια στιγμή θα διέκοπταν το τραγούδι για να διαφωνήσουν και, σταδιακά, να τσακωθούν. Μέσα από τον καυγά, η σάτιρα για την κοινωνική κατάσταση της χώρας απέναντι στα φλέγοντα πολιτικά θέματα των 60ς (από τις διαδηλώσεις των μαύρων το 68 μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ) γινόταν ακόμα πιο καυστική. Ο αμερικανικός λαός γελούσε με τα χάλια του.

Οι εμφανίσεις τους μπορεί να ήταν live σε θέατρα και μπαρ, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 60 κέρδισαν μία ωριαία τηλεοπτική εκπομπή στο CBS, όπου εκτός από τα δικά τους νούμερα φιλοξενούσε και καλεσμένους διάσημους μουσικούς - από τον Χάρι Μπελαφόντε και την Τζόαν Μπαέζ, μέχρι τους Doors και τους Who. Η εμφάνιση των τελευταίων μάλιστα είχε αφήσει ιστορία: το συγκρότημα συνήθιζε να καταστρέφει τα όργανά του μετά το «My Generation», αλλά ένα λάθος στους υπολογισμούς των πυροτεχνουργών στο πλατό δημιούργησε μία έκρηξη που ευθύνεται για τη βλάβη στην ακοή του Πιτ Τάουνσεντ.

Μόνο που οι Αδελφοί Σμόδερς παραέγιναν επικίνδυνοι με την κριτική τους στην αμερικανική κυβέρνηση και στην πολιτική της χώρας. Αρχικά το CBS τους επέβαλε να καταθέτουν μαγνητοσκοπημένα τα επεισόδιά τους, ώστε να περνούν λογοκρισία (μάλιστα ένα τραγούδι του Χάρι Μπελαφόντε που δέθηκε με πλάνα από τις διαδηλώσεις των μαύρων κόπηκε στο μοντάζ, όπως επίσης και η ομολογία της Μπαέζ ότι ο σύζυγός της οδηγήθηκε στη φυλακή ως αντιρρησίας συνείδησης), μέχρι που τον Απρίλιο του 1969 το κανάλι τράβηξε την πρίζα στην εκπομπή.

Καθόλου περίεργο λοιπόν γιατί ο Κλούνεϊ, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τηλεόραση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου («Καληνύχτα και Καλή Τύχη», «Fail Safe»), βρήκε το επόμενο πρότζεκτ του στη βιογραφία των Σμόδερς.

Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί τίποτα για το αν, εκτός από το ρόλο του παραγωγού, θα αναλάβει να ερμηνεύσει και κάποιον από τα δύο αδέλφια.