Buzz

O Σεργκέι Λόζνιτσα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία

στα 10

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης διεγράφη αυτοβούλως από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

O Σεργκέι Λόζνιτσα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Σεργκέι Λόζνιτσα, διάσημος ανάμεσα σε άλλα για το «Donbass», την ταινία που το 2018 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Ενα Κάποιο Βλέμμα των Καννών με την καταγραφή της βάρβαρης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, προεόρτια του σημερινού πολέμου στην περιοχή, διαγράφεται αυτοβούλως από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την οποία και κατηγορεί ευθέως για τη στάση της στη ρώσικη εισβολή στη χώρα.

Σε ανοιχτή επιστολή του, ο Σεργκέι Λόζνιτσα δήλωσε την αντίθεσή του στη δήλωση που εξέδωσε η Ακαδημία στις 26 Φεβρουαρίου.

Τι ντροπιαστικό κείμενο εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου! «Η εισβολή στην Ουκρανία μας ανησυχεί βαθιά.»

Οταν την Ανοιξη του 2014, συνελήφθη ο Ολεγκ Σέντσοφ, γράψατε στις ρωσικές αρχές ζητώντας τους να «αναθεωρήσουν το ζήτημα με φροντίδα και δικαιοσύνη»

Είναι πραγματικά πιθανό ότι μετά από 8 χρόνια πολέμου παραμένετε τυφλοί και συνεχίζετε να ψιθυρίζετε κάτι ανοησίες για το γεγονός ότι η «καθημερινή αύξηση της έντασης έχει αντίκτυπο στις ζωές την υγεία, το ηθικό και τη δημιουργική εργασία των κινηματογραφιστών.»

«Δηλώνετε στην ανακοίνωσή σας ότι υπάρχουν 61 μέλη από την Ουκρανία στους κόλπους σας. Από σήμερα, υπάρχουν μόνο 60. Δεν χρειάζομαι να είστε «σε συναγερμό και να μένετε σε επαφή μαζί μου», σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Καλύτερα να «μείνετε σε επαφή» με τη συνείδησή σας.

Για τέσσερις συνεχόμενες μέρες τώρα ο ρωσικός στρατός έχει αφανίσει ουκρανικές πόλεις και χωριά, έχει σκοτώσει Ουκρανούς πολίτες. Είναι δυνατόν εσείς - ουμανιστές, υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να φοβάστε να αποκαλέσετε έναν πόλεμο πόλεμο, να καταδικάσετε την βαρβαρότητα και να δηλώσετε σθεναρά την αντίθεσή σας;

Σήμερα, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1989 για να χώσει το κεφάλι της στην άμμο και να μην κοιτάξει την καταστροφή που συμβαίνει στην Ευρώπη.

Σεργκέι Λόζνιτσα, κινηματογραφιστής

donbass main Σκηνή από το «Donbass» του Σεργκέι Λόζνιτσα

To «Donbass» του Σεργκέι Λόζνιτσα θα προβάλλεται από την Πέμπτη 3 Μαρτίου στον κινηματογράφο Αστυ.