Φεστιβάλ / Βραβεία

O Κεν Λόουτς αρνείται το τιμητικό βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορίνο!

στα 10

Ο 76χρονος σκηνοθέτης ανακοίνωσε ότι αρνείται το τιμητικό βραβείο του Φεστιβάλ του Τορίνο, ως πράξη συμπαράστασης για τους απολυμένους υπαλλήλους του Μουσείου Κινηματογράφου. Εξαλλος ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αλμπέρτο Μπαρμπέρα!

O Κεν Λόουτς αρνείται το τιμητικό βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορίνο!

Ο Κεν Λόουτς αποφάσισε να μην παραβρεθεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορίνο, το οποίο φέτος ήταν προγραμματισμένο να του απονείμει ένα από τα δύο τιμητικά του βραβεία - το Gran Premio Torino. Ο Λόουτς διευκρίνισε ότι απέχοντας συμπαρίσταται στους απολυμένους του Εθνικού Κινηματογραφικού Μουσείου του Τορίνο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ (και του Φεστιβάλ Βενετίας επίσης), Αλμπέρτο Μπαρμπέρα δήλωσε σοκαρισμένος και ότι ο, χρόνια φίλος του, βρετανός σκηνοθέτης «δεν έχει λάβει τις πληροφορίες του σωστά...»

Στην επίσημη ανακοίνωσή του που δημιοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ ο Λόουτς δηλώνει: «Μετά μεγάλης λύπης μου είμαι αναγκασμένος να αρνηθώ αυτό το βραβείο, εφόσον πληροφορήθηκα ότι οι καθαριστές και οι φύλακες του Μουσείου Κινηματογράφου του Τορίνο έχουν υποστεί απολύσεις και συνεχόμενες μειώσεις στους μισθούς τους». Η ανακοίνωση του Λόουτς, γραμμένη στα ιταλικά, βγήκε στην κυκλοφορία από την ΒΙΜ Distribuzione, την ιταλική εταιρία που διανέμει την τελευταία ταινία του Λόουτς, «The Angels’ Share».

«Οι κατώτερα-αμειβόμενοι εργάτες είναι οι πιο ευάλωτοι, κι αυτοί που θα χάσουν άμεσα τη δουλειά τους αν τολμήσουν να εναντιωθούν στις μειώσεις μισθών» λέει ο Λόουτς. Και συνεχίζει τονίζοντας την ευθύνη του φεστιβάλ το οποίο είναι θυγατρική εταιρία του Εθνικού Κινηματογραφικού Μουσείου του Τορίνο. «Σ' αυτή την περίπτωση, η συμβαλλόμενη οργάνωση στην εταιρία που ασκεί τέτοιες μεθόδους δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια, αλλά πρέπει να πάρει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζομένους - ακόμα κι αν δεν ανήκουν άμεσα σ' αυτήν».

«Εχω γυρίσει μία ταινία με αυτό το θέμα [«Ψωμί και Τριαντάφυλλα»]. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να αρνηθώ σε ένα αίτημα συμπαράστασης από τους εργάτες που απολύθηκαν γιατί αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους; Αν αποδεχόμουν το βραβείο γιατί φοβάμαι την κριτική του φεστιβάλ, θα ήμουν αδύναμος και υποκριτής!»

Μετά την δημοσίευση της ανακοίνωσης του Λόουτς ακολούθησε και η επίσημη δήλωση του Εθνικού Κινηματογραφικού Μουσείου: « Μας δυσαρεστεί που ένας τόσο σπουδαίος σκηνοθέτης, τον οποίο πάντοτε θαυμάζαμε, έχει λάβει λάθος πληροφορίες και όσα λέει δεν απεικονίζουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματικότητα. Κάποιες συμβάσεις έληξαν και νέοι εργάτες προσλήφθηκαν μετά από νόμιμο διαγωνισμό θέσεων..»

Πάντως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Τορίνο (ο οποίος από το Δεκέμβριο διατηρεί την αντίστοιχη θέση και στο Φεστιβάλ Βενετίας) πρέπει να έχει θυμώσει πολύ. Με απόφασή του ανακοινώθηκε ότι ακυρώνεται και η προβολή του «The Angel's Share» και ότι «η ταινία θα αντικατασταθεί με κάτι άλλο, το οποίο θα το μάθουμε σύντομα».

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορίνο ξεκινάει αύριο Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι τo Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.