Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote: «Attractive Illusion» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

στα 10

Μια ρεαλιστική, σκληρή απεικόνιση της πραγματικότητας των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, σε μια ταινία, φτιαγμένη και από τους ίδιους.

Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote: «Attractive Illusion» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Από τα πρώτα πλάνα, μιας ομάδας Νιγηριανών λαθρομεταναστών, περιορισμένων στη μικρή καμπίνα ενός πλοιαρίου που τους μεταφέρει προς την Ελλάδα, η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Αν οι προηγούμενες δουλειές του σκηνοθέτη ηταν στυλιζαρισμένα, πλούσια σε συμβολισμούς φιλμ, αυτό παραδίνεται άνευ όρων σε έναν αυστηρό, ρεαλισμό.

Η αφιξή τους στην Αθήνα, η ελπίδα τους να τα καταφέρουν σε μια ξένη χώρα που δεν προσφέρει ιδιαίτερες ευκαιρίες, οι διαφορετικές διαδρομές τους, η διάψευση των ονείρων τους, θα κινηματογραφηθούν με την αυθεντικότητα ενός ντοκιμαντέρ, αλλά και με την συναισθηματική αλήθεια ανθρώπων που έχουν βιώσει στο δέρμα τους, την σκληρότητα, την απόγνωση, το αδιέξοδο που το φιλμ καταγράφει.

Γυρισμένο με την βοήθεια της Νιγηριανής κοινότητας της Αθήνας, με ένα σενάριο που προέκυψε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, το «Attractive Illusion», κουβαλά μια αυθεντικότητα που είναι δύσκολο να παραγνωρίσεις, ακόμη κι αν στην πορεία το σενάριο του το οδηγεί σε μια κατανοητά «διδακτική» κατάληξη.

Ομως ακόμη κι έτσι, είναι μάλλον πρωτόγνωρο να βλέπεις την Αθήνα από την άλλη πλευρά, να κοιτάζεις τις ζωές των άλλων από την δική τους οπτική γωνία σε μια ταινία για την καθημερινότητα των παράνομων μεταναστών, που δεν έχει καμιά πολιτική ή κοινωνική ατζέντα πέρα από την δική τους αλήθεια.

1

Το φιλμ επικεντρώνεται κυρίως σε δυο ήρωες που βρίσκονται να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα με την ίδια βάρκα και που στην πορεία θα συναντηθούν ξανά. Εκείνος θα κουραστεί γρήγορα να πουλά παράνομα CD και θα θελήσει να πάρει την «fast lane» της παρανομίας, εκείνη θέλοντας μόνο να κάνει μια τίμια δουλειά, θα αναγκαστεί να καταλήξει πόρνη.

Και οι δυο οδεύουν προς ένα αδιέξοδο, εκεί όπου η ελκυστική ψευδαίσθηση του εύκολου χρήματος και της καλύτερης ζωής δεν έχει κανένα αντίκρυσμα και το φιλμ του Σεβαστίκογλου θα τους ακολουθήσει υπακούοντας κυρίως την ανάγκη τους να αφηγηθούν την δική τους ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Και θα το κάνει αποτελεσματικά μεν, αλλά κι όχι δίχως μια δόση απλοϊκότητας, θέλοντας εκ προοιμίου να εξυπηρετήσει έναν σκοπό. Από την μεριά του σκηνοθέτη, να παραδώσει ένα ειλικρινές δίχως καλλωπισμούς πορτρέτο μιας πραγματικότητας που μοιάζει κοινός τόπος στους πίσω δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων κι από την πλευρά των Νιγηριανών πρωταγωνιστών του, μια προειδοποίηση για την ψεύτικη γοητεία της πλούσιας δύσης.

Δείτε το τρέιλερ: