Buzz

Το Netflix πάει σινεμά (και η αφορμή είναι τα Οσκαρ)

στα 10

Υποκύπτοντας στις πιέσεις, το Netflix θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες τις νέες ταινίες του Αλφόνσο Κουαρόν, των αδελφών Κοέν και της Σάντρα Μπούλοκ, ελπίζοντας (και) σε μια επιβράβευση του θείου Οσκαρ.

Το Netflix πάει σινεμά (και η αφορμή είναι τα Οσκαρ)
«Roma»

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τη συνήθη τακτική του Netflix να κυκλοφορεί τις παραγωγές του απευθείας και συχνά αποκλειστικά μέσα από τις streaming υπηρεσίες του, καταδικάζοντας ακόμα και πολυαναμενόμενες ταινίες σπουδαίων δημιουργών σε μια ζωή περιορισμένη στη μικρή οθόνη, πυροδοτώντας συγκρούσεις με κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως η περιβόητη κόντρα του με το Φεστιβάλ Καννών, και προκαλώντας αντιφατικές αντιδράσεις από την ίδια την κοινότητα των κινηματογραφιστών.

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο συνδρομητικός κολοσσός μοιάζει ολοένα και πιο διατεθειμένος να ρίξει νερό στο κρασί του, κυκλοφορώντας έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα κάποιες επιλεγμένες παραγωγές του και στις αίθουσες. Και μάλιστα, όχι όπως έχει κάνει στο παρελθόν, με παράλληλη κυκλοφορία κάποιων φιλόδοξων ταινιών του τόσο στις αίθουσες όσο και online, αλλά με μια σχετικά παραδοσιακή διανομή τους στις αίθουσες πριν αυτές γίνουν διαθέσιμες στην πλατφόρμα του για streaming.

Διαβάστε ακόμη: O «Πινόκιο» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ζωντανεύει στο Netflix

roma 607 «Roma»

Η αιτία για όλη αυτήν την αλλαγή στάσης μάλλον δεν είναι ανιδιοτελής ή για το καλό της «τέχνης». Αλλά το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται περισσότερο στο buzz που έχουν κάποιες από τις φετινές ταινίες του Netflix για μια συμμετοχή τους (και πιθανή νίκη) στην προσεχή κούρσα των Οσκαρ. Ο βασικός λόγος, βέβαια, λέγεται «Roma», αφού τα προγνωστικά θέλουν την ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν (και κάτοχο του Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας) ως φαβορί για βασικές κατηγορίες των βραβείων Οσκαρ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το «Roma» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και του Μεξικού στις 21 Νοεμβρίου, θα επεκταθεί σε περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ και στο Λονδίνο στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει διεθνώς σε περισσότερες χώρες (ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται, ευτυχώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και η Ελλάδα, όπου το φιλμ θα κυκλοφορήσει στις 13/12). Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 14 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς μέχρι στιγμής τι θα σημάνει αυτό για την παρουσία του στις αίθουσες την ίδια περίοδο.

Αντίστοιχα, το νέο φιλμ των αδελφών Κοέν, «The Ballad of Buster Scruggs», θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες αίθουσες του Λος Αντζελες, της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο και του Λονδίνου στις 8 Νοεμβρίου, πριν κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 16 Νοεμβρίου και επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερες αίθουσες των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: «High Flying Bird»: Η νέα ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ, σύντομα... στο Netflix, σπίτι σας

The ballad of Buster Scruggs 607 «The Ballad of Buster Scruggs»

Η μεγαλύτερη έκπληξη ως επιλογή, ωστόσο, είναι το μετα-αποκαλυπτικό φιλμ «Bird Box» της Σουζάνε Μπίερ, με πρωταγωνίστρια τη Σάντρα Μπούλοκ, το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών σε ΗΠΑ και Λονδίνο, στις 13 Δεκεμβρίου, πριν κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 21 Δεκεμβρίου και επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερες αίθουσες της Αμερικής και της Ευρώπης. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ταινίες, ωστόσο, το φιλμ δεν έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ, οπότε είναι άγνωστο ακόμα αν το Netflix βλέπει σ’ αυτό κάποιες πιθανές οσκαρικές υποψηφιότητες (ίσως για την πρωταγωνίστριά του), την ώρα που το σινεμά τρόμου αποκτά περισσότερο κύρος και στα βραβεία, ή απλά ένα πιθανό μπλοκμπάστερ περιωπής.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον και σίγουρα ελπιδοφόρο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τύχη κι άλλων ταινιών αλλά και τη μελλοντική στρατηγική του Netflix όσον αφορά την κινηματογραφική διανομή των παραγωγών του, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι περιζήτητοι σκηνοθέτες καταφεύγουν σ’ αυτό για τις ταινίες τους.

Bird Box 607 «Bird Box»

Διαβάστε ακόμη