Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Netflix δεν θα επιστρέψει φέτος στις Κάννες

στα 10

Από ό,τι φαίνεται φέτος δεν θα γίνει η επανένωση που όλοι περιμέναμε.

Το Netflix δεν θα επιστρέψει φέτος στις Κάννες

Οσοι περίμεναν να δουν τη νέα ταινία του Netflix «Blonde» του Αντριου Ντόμινικ, την δική του βιογραφική εκδοχή για την ζωή της Μέριλιν Μονρό με πρωταγωνίστρια την Ανα ντε Αρμας, να κάνει την πρεμιέρα της φέτος στις Κάννες μάλλον πρόκειται να απογοητευτούν.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το Variety το Netflix δεν έχει σκοπό να αφήσει ταινίες του και φέτος να κάνουν την πρεμιέρα τους στην Κρουαζέτ. Την τελευταία φορά που είδαμε ταινία του Netflix να κάνει πρεμιέρα στις Κάννες ήταν το 2017 με τις ταινίες «Okja» και «The Meyerowitz Stories». Τότε αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό αρκετών Γάλλων αιθουσαρχών με αποτέλεσμα το φεστιβάλ να δημιουργήσει έναν νέο κανόνα που θα απαγόρευε βασικά τις ταινίες streaming να παίζουν στο διαγωνιστικό του τμήμα, εκτός αν ακολουθούσαν τους γαλλικούς κανόνες για την κινηματογραφική διανομή.

Διαβάστε ακόμα: Πρώτες σκηνές από το «Knives Out 2» και το «The Gray Man» στο teaser του Netflix 2022

cannes netflix

Αυτό στην ουσία σημαίνει πως μέχρι πρόσφατα όποιες ταινίες έκαναν πρεμιέρα σε κάποια γαλλική αίθουσα οι streaming πλατφόρμες θα έπρεπε να περιμένουν 36 μήνες πριν κυκλοφορήσουν τις ταινίες αυτές στις πλατφόρμες τους. Αυτό άλλαξε σε 15 μήνες αλλά και πάλι το Netflix δεν είναι διατεθειμένο να περιμένει πάνω από έναν χρόνο μέχρι να βγάλει την ταινία του στην διαδικτυακή του πλατφόρμα.

Παρόλα αυτά πέρσι η ταινία του Σπάικ Λι «Da 5 Bloods» σε παραγωγή του Netflix ήταν να κάνει την πρεμιέρα της στις Κάννες αλλά τελικά αυτό ακυρώθηκε όταν το φεστιβάλ αποφάσισε να μην έχει φυσική παρουσία λόγω της πανδημίας. Αν και τόσο το Netflix όσο και οι Κάννες εξακολουθούν να ελπίζουν να βρουν έναν συμβιβασμό στο εγγύς μέλλον που θα επιτρέψει μια επανένωση, η διαδικτυακή πλατφόρμα είχε ένα ικανοποιητικό ιστορικό στη Φεστιβάλ της Βενετίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2021 με το «The Hand of God» του Πάολο Σορεντίνο και την «Εξουσία του Σκύλου» της Τζέιν Κάμπιον, που κέρδισαν και οι δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ.

Το 75ο Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί φέτος 17-28 Μαΐου.