Buzz

Moviemento: To παλαιότερο σινεμά της Γερμανίας κινδυνεύει να κλείσει

στα 10

Μια μυθική αίθουσα στο Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου που λειτουργεί από το 1907, υποφέρει από τον «εξευγενισμό» της περιοχής.

Moviemento: To παλαιότερο σινεμά της Γερμανίας κινδυνεύει να κλείσει

Ο Τομ Τίκβερ υπήρξε κάποτε μηχανικός προβολής εκεί, οι μεταμεσονύκτιες παραστάσεις του «Rocky Horror Picture Show» παραμένουν θρυλικές όπως και η επιμονή του μικρού μα σημαντικού αυτού ανεξάρτητου σινεμά να υποστηρίζει έναν κινηματογράφο που αγνοούν τα γειτονικά του Multiplex.

Ομως με την μεγαλοαστικοποίηση να απειλεί την ταυτότητα κάθε γειτονιάς του Βερολίνου και τα ενοίκια να ανεβαίνουν χρόνο με τον χρόνο (120% από το 2004 μέχρι σήμερα) το μέλλον του Moviemento μοιάζει πλέον αβέβαιο. Η εταιρία Deutsche Wohnen στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το κτίριο που φιλοξενεί το σινεμά θέλει να το πουλήσει για 2 εκατομμύρια ευρώ και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η μοίρα του στα χέρια των νέων ιδιοκτητών.

Δείτε ακόμη: La Clef, ένα σινεμά υπό κατάληψη στο Παρίσι

Moviemento berlin 607

Εν τω μεταξύ ένας νόμος που θα περιορίζει την αύξηση των ενοικίων στο Βερολίνο βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκριθεί ενώ κινήσεις πολιτών συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να νομιμοποιηθεί η απαλλοτρίωση περιουσιών κάθε ιδιοκτήτη που κατέχει περισσότερα από 3.000 ακίνητα. Και συν τοις άλλοις η Deutsche Wohnen που κατέχει 110 χιλιάδες ακίνητα στην πόλη βρέθηκε πρόσφατα εν μέσω ενός σκανδάλου όταν αποκαλύφθηκε ότι κρατούσε παρανόμως αρχεία για τους ενοίκους της κι ενόψει μιας ακόμη πηγής κακής δημοσιότητας, δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με τους διαχειριστές του Moviemento.

Moviemento berlin 607

Εν τω μεταξύ το σινεμά συνεχίζει να προβάλλει και να υποστηρίζει το σινεμά που αγαπά και σε αντάλλαγμα ζητά από τους θεατές τους την δική τους υποστήριξη στην προσπάθειά των ανθρώπων του να συγκεντρώσουν το ποσό που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν το κτήριο κι έχοντας μέχρι τώρα συγκεντρωσει περισσότερες από 50 χιλιάδες ευρώ.

Moviemento berlin 607

Δείτε ακόμη: Ενα σινεμά στην Καμπούλ φιλοδοξεί να φέρει τις γυναίκες ξανά στην αίθουσα