Buzz

La Clef, ένα σινεμά υπό κατάληψη στο Παρίσι

στα 10

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, το τελευταίο συνεταιριστικό σινεμά της πόλης τελεί υπό κατάληψη προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμό του.

La Clef, ένα σινεμά υπό κατάληψη στο Παρίσι

Στην καρδιά του quartier latin του Παρισιού, το La Clef ιδρύθηκε στον απόηχο του Μάη του 68 και μέχρι τον Απρίλιο του 2018 όταν οι ιδιοκτήτες του κτιρίου θέλησαν να το πουλήσουν καθώς η επιχείρηση δεν ήταν πια «κερδοφόρα», υπήρξε ένα από τα πιο ενεργά arthouse σινεμά του Παρισιού.

Δείτε ακόμη: Ενα σινεμά στην Καμπούλ φιλοδοξεί να φέρει τις γυναίκες ξανά στην αίθουσα

Τότε οι εργαζόμενοι στο σινεμά προσπάθησαν να το εξαγοράσουν μέσω crowdfunding, αλλά η προσπάθειά τους δεν στέφθηκε από επιτυχία. Από τις 21 Σεπτεμβρίου πρώην εργαζόμενοι, φοιτητές, κινηματογραφιστές και κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν την αίθουσα δίνοντάς της και πάλι ζωή μέσα από καθημερινές προβολές έχοντας ιδρύσει ήδη μια επιτροπή που επιλέγει ταινίες για το πρόγραμμα του, από όσες νεαροί ή πιο έμπειροι σκηνοθέτες προσφέρουν δίχως χρέωση στο σινεμά.

la clef paris 607

Για τους ανθρώπους που συγκεντρώνονται κάθε μέρα εκεί το La Clef είναι κάτι παραπάνω από ένα τοπόσημο της περιοχής, ένα σημείο «πολιτιστικής αντίστασης» σε μια εποχή όπου όλα είναι μαζικά και πανομοιότυπα και η επιβίωσή του είναι γι αυτούς αναγκαία.

Και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρις ότου πάρουν έγγραφη βεβαίωση ότι η αίθουσα δεν θα πουληθεί και θα παραμείνει σινεμά.

la clef paris 607

Δείτε ακόμη: Flickering Treasures: Οταν τα παλιά σινεμά ξαναζούν