Industry

Οσα ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την επόμενη μέρα του κινηματογράφου

στα 10

Περισσότερα 800άρια, τα γυρίσματα ξεκινούν 18 Μαΐου, τα θερινά σινεμά από 1η Ιουνίου, όμως μας έλειψαν τα αναπτυξιακά μέτρα για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Οσα ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την επόμενη μέρα του κινηματογράφου

Πριν λίγη ώρα, η Υπουργος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανακοίνωσε λεπτομερώς τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση να ληφθούν για την υποστήριξη του πολιτισμού - άρα και του κινηματογράφου.

Ξεκινώντας, η Υπουργός σημείωσε ότι ο καθορισμός στραγητικής για τον πολιτισμό δυσχεραίνεται λόγω δομικών προβλημάτων, όπως είναι το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, αλλά και η ένταση της πειρατείας των πνευματικών δικαιωμάτων, σε μια περίοδο όπου πολλοί δημιουργοί και οργανισμοί κρίθηκαν από τη δυνατότητα «ψηφιακού μετασχηματισμού» τους. «Ο πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ δευτερεύοντες,» είπε η κυρία Μενδώνη, «αλλά ο πολιτισμός έχει ιδιαιτερότητες, όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε τους καλλιτέχνες και κάναμε διορθωτικές κινήσεις για να συμπεριληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι.» Με τον τρόπο αυτό, έδωσε και μια πρώτη απάντηση, μοιάζει να φανεί πόσο ικανοποιητική, στο κίνημα Support Art Workers - διαβάστε εδώ περισσότερα.

Διαβάστε ακόμη: Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας στο σινεμά

Παρακάτω, συνοπτικά, όσα αναφέρθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον κινηματογράφο - ο οποίος, για άλλη μια φορά, ήταν σαφώς πιο αθέατος από όλους τους άλλους κλάδους πολιτισμού. Λόγος βέβαια δεν έγινε, ακόμα τουλάχιστον, για τις καθυστερήσεις εγκρίσεων από το ΕΚΚ και την ΕΡΤ, για την επιτάχυνση υλοποίησης των εγκεκριμένων φακέλων του ΕΚΟΜΕ, ενώ δεν αναπτύχθηκε το πώς θα υποστηριχθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες και τα Φεστιβάλ - να περιμένουμε περισσότερα στις εγκυκλίους που θ' ακολουθήσουν;

Αμεσα μέτρα στήριξης Την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας που έληξαν πρόωρα (1 – 20/03/20 αλλά και 15 – 29/02/20). Επιπλέον, όσοι Μάρτιο και Απρίλιο συμπλήρωσαν 30 ώρες εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότη κι όσοι από τον Ιούνιο 2019 ως τον Μάρτιο 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα, ή 50 συνολικά. Στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται, αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες. Για όλες τις κατηγορίες, η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο, φτάνοντας το ποσό των 24 εκ. ευρώ για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού. 140.000

Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών Από τις 13 Μαΐου θα λειτουργεί πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο, ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές δυνάμεις του πολιτισμού με διαφάνεια, για κάθε χρήση.

Αμεση ψήφιση του νόμου κατά της πειρατείας

Αναπτυξιακά μέτρα Από το πακέτο των 15 εκ. ευρώ που δίνεται στον πολιτισμό, ακούσαμε ότι, εκτός από τις μικρού μήκους ταινίες (και ντοκιμαντέρ και animation) που χρηματοδοτούνται σε συνεργασία με το ΕΚΚ, θα «ενισχυθούν οι κινηματογραφικές αίθουσες», δεν διατυπώθηκε όμως πώς, ούτε κι εάν θα ενισχυθούν οι ελληνικές παραγωγές των οποίων το budget εκ των πραγμάτων αλλάζει με την επανεκκίνηση και τα νέα μέτρα. Ενώ ακούσαμε αρκετά λεπτομερή αναπτυξιακά μέτρα τόσο για το θέατρο, όσο και για τον χορό, ο κινηματογράφος έμεινε σ’ ένα σχετικό σκοτάδι, για το οποίο περιμένουμε επεξηγήσεις.

Θερινά σινεμά Ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις, θα λειτουργούν με πληρότητα 40% και με τις γνώριμες, πια, επιταγές υγιεινής και προστασίας.

Γυρίσματα Ξεκινούν από τις 18 Μαΐου, καθώς και οι πρόβες, τηρουμένων των γνώριμων προστατευτικών μέτρων.

Open air θεάματα – άρα και προβολές Ξεκινούν μετά τις 15 Ιουλίου, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται «ασφαλέστεροι» τόποι και μόνο σε ανοιχτούς χώρους.

Καλοκαιρινή επένδυση Προκειμένου να υπάρξουν πολιτιστικά δρώμενα το καλοκαίρι, το ΥπΠοΑ, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του, θα διοργανώσει 200 μικρής κλίμακας πολιτιστικά δρώμενα σε 200 αρχαιολογικούς χώρους, με συνολικό προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ.

Συνολικά, το ΥπΠοΑ έχει ως σήμερα δεσμεύσει πάνω από 60 εκ ευρώ σε οριζόντια μέτρα στήριξης και πάνω από 35 εκ ευρώ σε αναπτυξιακά μέτρα.