Buzz

Στηρίξτε τους καλλιτέχνες

στα 10

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι σε κάθε χώρο του Πολιτισμού διαμαρτύρονται έντονα για την απουσία συγκεκριμένων κυβερνητικών μέτρων στο στάδιο αυτό της «εξόδου» από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να πλήξουν ακόμη περισσότερο και για μεγάλο διάστημα την παραγωγή ταινιών, το θέατρο, το σινεμά, τα μουσικά φεστιβάλ, τις συναυλίες.

Flix Team
Στηρίξτε τους καλλιτέχνες

Από τους πιο άμεσα πληττόμενους χώρους από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19, αυτός του Πολιτισμού, παραμένει και ο πιο απροστατευτός σε αυτή τη δεύτερη φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την υπό αυστηρή μελέτη επιστροφή σε μια κάποια καθημερινότητα.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για τη λήψη του επιδόματος των 800 ευρώ, καθώς ο τρόπος εργασίας στο χώρο του θεάματος λειτουργεί με συμβάσεις έργου ή άλλου τύπου συμφωνίες που δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για το δικαίωμα λήψης του επιδόματος, ενώ παραμένει αβέβαιο το για πόσο καιρό θα συνεχίσουν οι δυσάρεστες συνέπειες της πανδημίας για θεάματα όπως το θέατρο, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ, το σινεμά, τα μουσικά φεστιβάλ, τις συναυλίες κλπ.

Ειδικά για τα φεστιβάλ και τις συναυλίες, στο αρχικό διάγγελμα του Πρωθυπουργού υπήρξε σαφής αναφορά για τη μη διεξαγωγή τους φέτος το καλοκαίρι, ενώ για τα σινεμά τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πέμπτο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων, κανείς δεν διασφαλίζει την επιστροφή των θεατών στις αίθουσες. Ταυτόχρονα, δεκάδες δραστηριότητες γύρω από τον κόσμο του θεάματος (γυρίσματα ταινιών, ηχογραφήσεις, θεατρικές πρόβες, δραστηριότητες γύρω από την παραγωγή μιας ταινίας ή μιας θεατρικής παράστασης...) μένουν στον αέρα καθώς δεν υπάρχει για την ώρα καμία πρόβλεψη με το μέλλον των εργαζομένων σε αυτά να προμηνύεται - τουλάχιστον - αβέβαιο.

Με ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες στα αρμόδια Υπουργεία, δράσεις, ανοιχτές επιστολές και συνεχή παρουσία σε δημόσια ή και όχι βήματα, καλλιτέχνες μέσω ή και όχι των σωματείων τους από όλο το φάσμα του Πολιτισμού, επεξεργάζονται και διεκδικούν μέτρα στήριξης μπροστά σε ένα καλοκαίρι - αλλά και ένα φθινόπωρο και ένα χειμώνα - που το σκηνικό, όπως φαίνεται, δεν θα αλλάξει κατά πολύ.


Διαβάστε ακόμη, σχετικά με τη στήριξη της κινηματογραφικής κοινότητας:


Κατά την παρουσία του στη Βουλή, την 30η Απριλίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο θέμα του Πολιτισμού, λέγοντας τα εξής:

«Θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο "και με ποιο τρόπο" και όχι στο "αν" θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες. Ημουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους. Και έχω ζητήσει, επίσης, από την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα.»


support

Διαδικτυακά και υπό το γενικό σύνθημα «Support the Art Workers», συγκεντρώνονται υπογραφές για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο που απευθύνεται στους Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, Υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα:

Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον.

Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς.

Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν "Μένουμε σπίτι" είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας.

Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας.

Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή.

Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας.

Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:

α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.

β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.

γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες.Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.

Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας.

Καλούμε όλούς τους συναδέφους και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν και να υπογράψουν. Να στηρίξουν το ζωντανό πολιτισμό του τόπου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει.

Έχει γίνει η αρχή και συνεχίζoυμε ενωμένοι.


Τις επόμενες μέρες αναμένεται και κορύφωση των διαμαρτυριών αλλά και νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν από το Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης σχετικά με τους κλάδους του Πολιτισμού που πλήττονται και συνεχίζουν να πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Αναμένουμε να δούμε αν θα είναι επαρκείς και προς τη σωστή κατεύθυνση.