Industry

Μίκι Λι: ποια είναι η γυναίκα που έστειλε τα «Παράσιτα» στα Οσκαρ

στα 10

Aποδέχθηκε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας με έναν ευχαριστήριο λόγο που μάς έκλεψε την καρδιά. Σήμερα μαθαίνουμε ποια είναι. Και είναι... τεράστια.

Μίκι Λι: ποια είναι η γυναίκα που έστειλε τα «Παράσιτα» στα Οσκαρ

Οταν άνοιξε ο φάκελος Καλύτερης Ταινίας κι ακούσαμε την μεγάλη, ευχάριστη ανατροπή, «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, όλη η ομάδα της παραγωγής και των συνεργατών του σκηνοθέτη κατέκλεισαν την σκηνή του Dolby Theater. Ηταν τα τελευταία λεπτά μίας 4ωρης τελετής και όλοι ήμασταν ξαγρυπνισμένοι και κουρασμένοι. Ομως, το μικρόφωνο χαμήλωσε, χαμήλωσε, η ομάδα των «Παράσιτων» έκανε χώρο και μία μινιατούρα γυναίκα έκανε την εμφάνισή της κι άρχισε να μιλάει χαμογελαστά. Και με αυτά που είπε, μάς έκλεψε την καρδιά.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπονγκ. Μου αρέσουν τα πάντα πάνω του. Το χαμόγελό του, η καλοσύνη του, τα τρελά του μαλλιά. Πάνω από όλα πόσο υπέροχος σκηνοθέτης είναι. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στο κοινό της Κορέας που ποτέ δεν δίστασε να μας πει πόσο μίσησε μια ταινία μας, ή σε αυτή την περίπτωση πόσο την αγάπησε. Θα ήθελα επίσης να πω σε όλους να μην σταματήσετε ποτέ να αγωνίζεστε. Κοιτάξτε που φτάσαμε εμείς!

Δείτε αναλυτικά: Oscars 2020 | Δείτε όλους τους ευχαριστηριους λόγους και τις στιγμές που αξίζει να θυμάστε

Miky  Lee 607 1

Γνωρίστε τη Μίκι Λι Την Αντιπρόεδρο της «CJ Group» μίας εταιρίας (αξίας 4.1 δισεκατομμυρών δολαρίων!!!) που κρύβεται πίσω από ό,τι έχει να κάνει με entertainment στην Ν. Κορέα: από την τηλεόραση, μέχρι τις sold-out K-pop συναυλίες κι από την παραγωγή ταινίων που μονοπωλούν την κορυφή του ασιατικού box office. Δεν ξεκίνησε όμως έτσι. Ιδρυτής ήταν ο παππούς της Λι Μπιουνγκ-τσουλ, και η «CJ Group» ήταν μία εταιρία παραγωγής και διακίνησης (ζάχαρη κι αλεύρι). Στα 40 χρόνια που ακολούθησαν η «CJ Group» εξελίχθηκε σε εταιρία τροφίμων και ποτών, μετέπειτα εισχώρησε στο χώρο της τεχνολογίας και τέλος και των φαρμάκων.

Μέχρι που ανέλαβε η Μίκι Λι H εγγονή είχε πάθος με τις τέχνες. Σπούδασε γλώσσες και λογοτεχνία στα καλύτερη πανεπιστήμια της Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας (μιλάει 6 γλώσσες η ίδια) και έκανε τα μεταπτυχιακά της στο Χάρβαρντ πάνω στην ασιατική κουλτούρα. Αποφοιτώντας έβαλε στόχο να κάνει και τον υπόλοιπο κόσμο να τη μάθει. Οταν το 1987 ο παπούς πέθανε, η Μίκι ανέλαβε το τμήμα της εταιρίας στο Νιου Τζέρσεϊ. Πρώτη της πρωτοβουλία; Να επενδύσει στην νέα εταιρία των Σπίλμπεργκ, Γκέφεν και Κάτζεμπεργκ - την DreamWorks. Oλα τα υπόλοιπα αποτελούν κινηματογραφική (κι όχι μόνο) ιστορία...

Miky  Lee 607 2

Η 61χρονη σήμερα παραγωγός επιβλέπει η ίδια τον κινηματογραφικό τομέα της εταιρίας: από την την αγορά δικαιωμάτων, την παραγωγή και τη χρηματοδότηση, μέχρι τη διανομή και την προώθησή τους.

Και δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό: οι δεκαετίες δουλειάς της στο χώρο δημιούργησαν το φιλικό περιβάλλον στήριξης στους νέους κινηματογραφιστές. Υπάρχει δηλαδή μία άμεση σύνδεση του κόπου της με την εμφάνιση κινηματογραφιστών όπως οι Παρκ Τσαν-γουκ και Μπονγκ Τζουν-χο.

Miky  Lee 607 3

Πραγματική σινεφίλ «Η Αντιπρόεδρος Λι είναι τεράστια κινηματογραφική φαν - αγαπά πραγματικά το σινεμά» δηλώνει ο Μπονγκ Τζουν-χο (του οποίου η Λι έκανε τη χρηματοδότηση και διανομή των «Memories of Murder», «Mother», «Snowpiercer» και τώρα των «Παράσιτων»). «Είναι πραγματική σινεφίλ, έχει δει χιλιάδες ταινίες και έχει καταφέρει να μεταφέρει το πάθος της για το σινεμά στον απρόσωπο χώρο των μπίζνες...»

Προσπαθούσα να πείσω το Χόλιγουντ για το Κορεατικό σινεμά «Κουβαλούσα DVDs στα στούντιο της Warner, Universal, Fox - σε όποιον μου έκλεινε ένα ραντεβού και είχε όρεξη να με ακούσει» λέει η Λι. «Τους μιλούσα για το μέλλον: κορεατικό σινεμά, κορεατικό σινεμά, κορεατικό σινεμά. Κανείς δεν έδινε σημασία τότε...»

OldBoy Μέχρι που ο Παρκ Τσαν-γουκ κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες το 2004 με το «Oldboy». Tότε κάτι άρχισε να αλλάζει. Ανοιξε ο δρόμος αλλά χρειάστηκαν δύο ακόμα δεκαετίες για να συμβεί ό,τι συνέβη στα Οσκαρ με τα «Παράσιτα».

Τίποτα δεν σταμάτησε τα «Παράσιτα» Και μεγάλο κομμάτι της προώθησης, της προβολής, της επιβολής και του θριάμβου στην Οσκαρική κούρσα (τα «Παράσιτα» έφτασαν στο Dolby Theater έχοντας κερδίσει Χρυσό Φοίνικα, Χρυσές Σφαίρες, BAFTA και... 175 (!) ακόμα βραβεία πριν τα ρεκόρ των Οσκαρ τους) ανήκει σε αυτήν.

Miky  Lee 607 4

Διαβάστε περισσότερα:

Στο δρόμο για τα Οσκαρ 2020: Ολα τα βραβεία, όλα τα στραβοπατήματα, όλα τα κουτσομπολιά στη διαδρομή των βραβείων, στην ειδική ενότητα του Flix