Φεστιβάλ / Βραβεία

O Μάικλ Μουρ θέλει να φέρει πίσω το entertainment στο ντοκιμαντέρ (και δηλώνει απογοητευμένος από τον Ομπάμα)

στα 10

Μιλώντας από το Φεστιβάλ του Τορόντο, όπου βρίσκεται για την επετειακή προβολή του «Roger & Me», ο Μάικλ Μουρ στέλνει μήνυμα προς τους ντοκιμαντερίστες να μην φοβούνται και να αγαπήσουν το entertainment...

O Μάικλ Μουρ θέλει να φέρει πίσω το entertainment στο ντοκιμαντέρ (και δηλώνει απογοητευμένος από τον Ομπάμα)

Υπεύθυνος κατά πολύ για την άνοδο του ντοκιμαντέρ ως είδους τις τελευταίες δεκαετίες, ο Μάικλ Μουρ μπορεί να μην έχει καινούριο πρότζεκτ, αλλά κάθε του δημόσια εμφάνιση δίνει τροφή για σκέψη και προκαλεί σχεδόν όσο και τα κινηματογραφικά του πονήματα.

Από το 39ο Φεστιβάλ του Τορόντο, όπου βρέθηκε για την επετειακή 25 χρόνων προβολή του «Roger & Me» ο Μουρ μίλησε με αυστηρότητα για την πορεία που έχει πάρει το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και για την κακή συνήθεια των δημιουργών να συνδέουν τη διασκέδαση με υποβάθμιση του είδους.

«Ο κόσμος δεν θέλει φάρμακα, θέλει ποπ-κορν. Η διασκέδαση είναι η μεγάλη βρώμικη λέξη στον κόσμο του ντοκιμαντέρ. "Ω, όχι. Διασκέδασα κάποιον. Αυτό σημαίνει ότι έκανα μια φτηνή ταινία." Αν θέλεις να δώσεις λόγο, γίνε μέλος ενός κόμματος. Αν θέλεις να κάνεις κήρυγμα, γίνε ιερέας. Αν θες να κάνεις μάθημα, γίνε δάσκαλος. Αν θέλεις όμως να κάνεις μια ταινία, υπάρχει κόσμος που μπορεί να πάει και να δει το ντοκιμαντέρ σου. Ο κόσμος θέλει να πάει μετά στο σπίτι του και να κάνει σεξ μετά την ταινία. Μην τους κάνεις να νιώθουν "Urgggghhh". Μην το κάνεις αυτό στους ενεργά σεξουαλικούς θεατές. Αν δεν μπορείς να δεχτείς το γεγονός πως είσαι ένας διασκεδαστής, φύγε από τη βιομηχανία. Ας ρίξουμε το φταίξιμο στα στούντιο, στους διανομείς, τους χρηματοδότες, αλλά ας κατηγορήσουμε και τους εαυτούς μας για ένα λεπτό.»

O Μάικλ Μουρ, όμως, είχε να πει και κάτι για τον Πρόεδρο Ομπάμα σε συνέντευξή του από το Τορόντο στο Hollywood Reporter: «Οταν θα γραφεί η ιστορία αυτής της εποχής, έτσι θα σε θυμούνται: Ηταν ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος. Καθόλου κακό κατόρθωμα, αλλά μόνο αυτό. Ετσι είναι κύριε Ομπάμα. Οκτώ χρόνια από τη ζωή σου και αυτό είναι το μόνο που θα θυμούνται από σένα. Αλλά έχω την αίσθηση, επειδή σας γνωρίζω, πως μάλλον θα θέλατε να σας θυμούνται και για μερικά ακόμη πράγματα, για μερικά ακόμη πράγματα που θα μπορούσατε να είχατε κάνει. Οπότε, ναι σε αυτό το επίπεδο, είναι μια μεγάλη απογοήτευση.»

Δείτε εδώ το βίντεο με το απόσπασμα της συνέντευξης του Μάικλ Μουρ στο The Hollywood Reporter:

Διαβάστε ακόμη: