Industry

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέχρι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

στα 10

Αυτό δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού σε τηλεοπτική της εμφάνιση το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπτεμβρίου.

Flix Team
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μέχρι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Εμείς μάθαμε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου την ίδια στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η παραίτησή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν σωστό. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι ό,τι αφορούσε το συγκεκριμένο Ειδικό Πρόγραμμα των 2.800.000 ευρώ, που ο στόχος του Υπουργείου είναι να πάνε στον συντομότερο δυνατό χρόνο στην κινηματογραφική κοινότητα, ήταν σε πλήρη συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το ΔΣ. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και ενώ υπήρχε συνεννόηση και συμφωνία για όλες τις κινήσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν, αιφνιδιαστικά το ΔΣ, με τον τρόπο που σας είπα, χωρίς να ενημερώσει, ούτε τον Γενικό Γραμματέα ούτε εμένα, υπέβαλε την παραίτησή του. Εγώ σέβομαι, το είπα και στην ανακοίνωσή μας άλλωστε, το γεγονός ότι θέλησαν να παραιτηθούν. Από εκεί και πέρα, θα βάλουμε το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτή ήταν η αναφορά της Λίνας Μενδώνη στο θέμα της παραίτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στη σημερινή της συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ωρα Μega στο Mega.

Να αναφέρουμε εδώ ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της ως Υπουργός Πολιτισμού, χρειάστηκε τρεις μήνες περίπου για να διορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο που παραιτήθηκε σύσσωμο αυτήν την εβδομάδα. Πώς τώρα υπάρχουν τόσο υπέροχοι, πρόθυμοι άνθρωποι για να αναλάβουν τόσο άμεσα τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου (όταν μάλιστα εκκρεμούν και θέματα νομιμότητας), αναμένουμε με περιέργεια να μάθουμε κι εμείς;

Στην ίδια συνέντευξη η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε - γενικόλογα και χωρίς να δείχνει να γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει για τη λειτουργία θεάτρων και κινηματογράφων από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, όταν σταματάει θεωρητικά η αναστολή παραστάσεων και προβολών σε κλειστά θέατρα και σινεμά.

Ο στόχος μας είναι να έχουμε και θέατρα και σινεμά. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπετε ότι η Αθήνα είναι φορτισμένη αυτό τον καιρό... Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες που γίνονται συνολικά από την Κυβέρνηση, είναι να υπάρχει και θέατρο και κινηματογράφος. Θέλουμε, δηλαδή, το χειμώνα να συμβεί αυτό που συνέβη και το καλοκαίρι, να υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα. Πάντοτε με μέτρα και με πρωτόκολλα. Άλλωστε δεν είμαστε η μόνη χώρα που θα εφαρμόσουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσες χώρες, ευρωπαϊκές τουλάχιστον, έχουν ανοίξει την πολιτιστική τους δραστηριότητα, είναι με ιδιαίτερα αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία και πρέπει να τηρούνται. Κι εδώ πρέπει να το πω: Το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόσαμε ήταν αρκετά αυστηρά, τηρήθηκε απόλυτη τάξη. Και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο και σε όλους τους άλλους χώρους που έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και δεν έχουμε καταγεγραμμένα κρούσματα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα είναι αρκετά φορτωμένη με κρούσματα. Ήδη έχουμε τις τελευταίες ημέρες συνεχώς τριψήφιους αριθμούς. Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αυτό το οποίο συνιστά το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥΥ και η Πολιτική Προστασία, είναι σε αυτή τη φάση, που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, να είμαστε προσεκτικοί. Ήδη από προχθές βγάλαμε ανακοίνωση στο ΥΠΠΟΑ, ότι πιστεύουμε πώς τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν εντός του Οκτωβρίου, επομένως προετοιμάζουμε αντίστοιχα πρωτόκολλα.

Διαβάστε ακόμη: Το ελληνικό σινεμά να υποβάλλει, παρακαλώ, την παραίτησή του


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη στην τηλεοπτική εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega και στους δημοσιογράφους κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο και κ. Ανθή Βούλγαρη:

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Υπουργέ θα έχουμε θέατρα, σινεμά το χειμώνα;

Λίνα Μενδώνη: Ο στόχος μας είναι να έχουμε και θέατρα και σινεμά. Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Βλέπετε ότι η Αθήνα είναι φορτισμένη αυτό τον καιρό... Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες που γίνονται συνολικά από την Κυβέρνηση, είναι να υπάρχει και θέατρο και κινηματογράφος. Θέλουμε, δηλαδή, το χειμώνα να συμβεί αυτό που συνέβη και το καλοκαίρι, να υπάρχει πολιτιστική δραστηριότητα. Πάντοτε με μέτρα και με πρωτόκολλα. Άλλωστε δεν είμαστε η μόνη χώρα που θα εφαρμόσουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Όσες χώρες, ευρωπαϊκές τουλάχιστον, έχουν ανοίξει την πολιτιστική τους δραστηριότητα, είναι με ιδιαίτερα αυστηρά πρωτόκολλα τα οποία και πρέπει να τηρούνται. Κι εδώ πρέπει να το πω: Το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι τα πρωτόκολλα που εφαρμόσαμε ήταν αρκετά αυστηρά, τηρήθηκε απόλυτη τάξη. Και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο και σε όλους τους άλλους χώρους που έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις όλα πήγαν πάρα πολύ καλά και δεν έχουμε καταγεγραμμένα κρούσματα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ανθή Βούλγαρη: Αυτό είναι γεγονός. Από χθες βλέπω πολλούς καλλιτέχνες να λένε γιατί κλείνουν τα θέατρα, τα σινεμά και τις συναυλίες αφού εμείς τηρήσαμε τα πρωτόκολλα όπως έπρεπε.

Λ.Μ.: Αυτή τη στιγμή, η Αθήνα είναι αρκετά φορτωμένη με κρούσματα. Ήδη έχουμε τις τελευταίες ημέρες συνεχώς τριψήφιους αριθμούς. Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αυτό το οποίο συνιστά το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥΥ και η Πολιτική Προστασία, είναι σε αυτή τη φάση, που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, να είμαστε προσεκτικοί. Ήδη από προχθές βγάλαμε ανακοίνωση στο ΥΠΠΟΑ, ότι πιστεύουμε πώς τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν εντός του Οκτωβρίου, επομένως προετοιμάζουμε αντίστοιχα πρωτόκολλα.

Α.Β.: Προετοιμάσετε πρωτόκολλα για το πως θα λειτουργήσουν ξανά τον Οκτώβρη;

Λ.Μ.: Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουν τον Οκτώβρη.

Α.Β.: Τα οποία τι προβλέπουν;

Λ.Μ.: Αυτό το οποίο προβλέπουν είναι όλα τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι, οι αποστάσεις, οι μάσκες, όχι μόνο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης και φυσικά μειωμένη πληρότητα.

Ι.Χ.: Αυτό μετά τις 4 Οκτώβρη ουσιαστικά.

Λ.Μ.: Η απόφαση η οποία ισχύει από χθες είναι μέχρι και την 4η Οκτωβρίου.

Α.Β.: Αυτά τα πρωτόκολλα έτσι κι αλλιώς δεν ισχύουν;

Λ.Μ.: Τα πρωτόκολλα, ως προς τις αποστάσεις, τις μάσκες, τα αντισηπτικά, αυτά βεβαίως είναι σε ισχύ από 1η Ιουλίου που άνοιξε το "ζωντανό" θέαμα ακρόαμα. Όμως από σήμερα υπάρχει περιορισμός και στα ανοιχτά θέατρα.

Ι.Χ.: Μέχρι 4 Οκτωβρίου.

Λ.Μ.: Είναι η χθεσινή κοινή υπουργική απόφαση.

Ι.Χ.: Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν έχουν να ζήσουν. Δεν έχουν να βγάλουν μεροκάματο από κάπου. Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει.

Λ.Μ.: Η φροντίδα και η μέριμνα της πολιτείας υπήρξε συνεχής ήδη από το Μάρτιο, από την αρχή του lockdown. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να διευρύνει όσο το δυνατόν την περίμετρο των μέτρων, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην -οποιαδήποτε ενίσχυση- όσο γίνεται περισσότεροι καλλιτέχνες και άνθρωποι του Πολιτισμού. Πρέπει να πω ότι διευρύνθηκε η πρόνοια και η περίμετρος ειδικά και μόνον για τους καλλιτέχνες. Και αναφέρομαι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή, είναι προφανές, ότι όποια στήριξη ισχύσει για όλους τους άλλους κλάδους, οι οποίοι πλήττονται και ο καλλιτεχνικός κόσμος πραγματικά πλήττεται πολύ, θα ισχύσει και για τους ανθρώπους του Πολιτισμού και προφανώς και για τις επιχειρήσεις.

Α.Β.: Αρκετοί είναι αυτοί που δουλεύουν με μαύρα χρήματα. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Το δεύτερο είναι ότι κάποιοι δουλεύουν περιστασιακά, δεν δουλεύουν όλο το χρόνο, με αυτούς τι γίνεται τώρα;

Λ.Μ.: Στο χώρο του Πολιτισμού, ακριβώς λόγω και της «μαύρης» εργασίας, υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Το καταλαβαίνετε αυτό, το καταλαβαίνει όποιος μας ακούει, ότι όταν κάποιος είναι, επί της ουσίας ακατάγραφος, δεν αποτυπώνεται πουθενά η απασχόλησή του, γιατί κινείται στη μαύρη ή στην γκρίζα εργασία. Εκεί υπάρχει πραγματική δυσκολία. Γι' αυτό είπαμε να εφαρμόσουμε το νέο μέτρο, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι σοβαρό μεταρρυθμιστικό μέτρο, αυτό της δημιουργίας του Μητρώου των Καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, ώστε κάπου να φαίνονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ι.Χ.: Υπουργέ θα μου επιτρέψετε, επειδή κι εσείς έχετε χρόνια και μεγάλη παράδοση και ξέρετε πολύ τον Πολιτισμό, δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αυτό το πράγμα.

Λ.Μ.: Δεν νομίζω ότι κρύβεται η Κυβέρνηση.

Ι.Χ.: Δεν είναι προσωπικό σε σας. Και σας το λέω επειδή έχει πληγώσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν γίνεται επειδή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν όπως δούλευαν και εξακολουθούν, να λέει η Πολιτεία ότι εγώ δεν μπορώ να τους δώσω χρήματα, επειδή δεν είναι δηλωμένος κάπου, ή επειδή δούλευε με μαύρα χρήματα. Αυτό είναι μεγάλη αδικία για πολλούς καλλιτέχνες και πολλούς δημιουργούς.

Λ.Μ.: Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν κρύβεται γι΄ αυτό είπαμε να δημιουργηθεί το Μητρώο, ώστε ακόμη κι αν δεν φαίνεται ο εργαζόμενος κάπου αλλού, σε κάποια από τα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών ή Εργασίας, να μπορεί έστω δια του Μητρώου να αποκτά τη δυνατότητα να επιχορηγηθεί με το ποσόν στο οποίο θα καταλήξει η Κυβέρνηση ότι πρέπει να ενισχυθεί κάθε ένας που είναι εκτός εργασίας. Αυτή τη στιγμή είναι τα 534 ευρώ.

Α.Β.: Καταλαβαίνετε όμως ότι με 534 ευρώ δεν μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει. Και είναι και ένας κλάδος που έχει να δουλέψει από τον Φεβρουάριο. Αν βάλουμε τα θέατρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι συναυλίες δεν έχουν γίνει. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και να ενισχυθούν κάπως αλλιώς αυτοί οι άνθρωποι. Μιλάμε για ολόκληρες οικογένειες.

Ι.Χ.: Ορισμένοι δεν τα δικαιούνται κιόλας.

Λ.Μ.: Δεν τα δικαιούνται διότι δεν μπαίνουν στα πολύ διευρυμένα μέτρα. Από εκεί και πέρα, το είπα και χθες στη Βουλή, το Υπουργείο Πολιτισμού, με το Υπουργείο Οικονομικών, με το Υπουργείο Εργασίας, είναι σε μία διαρκή διαβούλευση για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε.

Α.Β.: Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν και τα κέντρα διασκέδασης και τα θέατρα, με περιορισμένο αριθμό. Τώρα στα κέντρα διασκέδασης ισχύει το ωράριο 8-12. Μπορεί να γίνει μια διεύρυνση στο ωράριο ώστε να δουλέψουν, να μη χρειαστεί να παίρνουν επιδόματα;

Λ.Μ.: Τα κέντρα διασκέδασης εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες και δεν αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού. Σας είπα προηγουμένως ότι αυτή τη στιγμή μελετάμε το πώς θα λειτουργήσουν. Μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Ο καθένας έχει την αρμοδιότητά του. Τα κέντρα διασκέδασης υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι άλλη συζήτηση. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα Υπουργεία, από το Υπουργείο Πολιτισμού κυρίως, να λειτουργήσουν τα θέατρα. Το έχω δηλώσει εγώ, το έχουμε πει προς πάσα κατεύθυνση, μας ενδιαφέρει το χειμώνα, θέατρα και χειμερινοί κινηματογράφοι να λειτουργήσουν -επαναλαμβάνω με μειωμένη πληρότητα και με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα- αλλά να λειτουργήσουν. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Ι.Χ.: Μακάρι μετά τις 4 Οκτωβρίου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ανοίξουν. Πάμε τώρα στα άλλα θέματα που έχουμε Υπουργέ. Μαθαίνω ότι περιμένετε την απόφαση του ΚΑΣ για το Μετρό.

Λ.Μ.: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σήμερα τα ξημερώματα, στις 4.30, έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίασή του από νωρίς το απόγευμα, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Ι.Χ.: Αυτή είναι σημαντική είδηση που μας δίνετε. Τα ξημερώματα λοιπόν, το ΚΑΣ αποφάσισε ότι τα αρχαία θα σηκωθούν, θα ξεμπλοκάρουν οι εργασίες και θα ξανατοποθετηθούν. Το καταλαβαίνω σωστά;

Λ.Μ.: Θα σας πω το εξής. Η βασική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων ελήφθη μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις 18 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε επί της αρχής το ΚΑΣ. Ένας από τους όρους της απόφασης ήταν να κατατεθεί από τους αρμοδίους, από την Αττικό Μετρό δηλαδή, η μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του Μετρό και θα επανατοποθετηθούν. Αυτή η μελέτη απασχόλησε στη χθεσινή συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης.

Ι.Χ.: Άρα ξεμπλοκάρουν οι εργασίες να προχωρήσει εκεί το Μετρό. Είναι μια σημαντική απόφαση.

Λ.Μ.: Πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι έχουν προσφύγει διάφοροι σύλλογοι και συλλογικότητες εναντίον της Υπουργικής Απόφασης με βάση τη γνωμοδότηση του Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου. Η σημερινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν συνιστά εκτελεστή πράξη. Δηλαδή ,θα πρέπει να βγει μία απόφαση, η οποία θα υλοποιεί τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου.

Ι.Χ.: Κυρία Υπουργέ είστε πολύ συγκρατημένη, αλλά θα μας επιτρέψετε να πούμε ότι είναι μια σημαντική απόφαση. Όταν το ΚΑΣ δίνει την άδεια, δεν υπάρχει άλλο πιο ουσιαστικό εμπόδιο.

Λ.Μ.: Με ακούτε συγκρατημένη, διότι ξέρω ότι επίκειται η απόφαση του ΣτΕ. Επομένως, όταν ένα θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, οφείλουμε να αναμένουμε. Συγχρόνως όμως, επειδή το Μετρό είναι ένα ζωτικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσουμε εμείς κατ' αρμοδιότητα τις δικές μας διαδικασίες. Γι' αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που είπατε, ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα -15 άτομα- γνωμοδότησε υπέρ της έγκρισης της συγκεκριμένης μελέτης.

Α.Β.: Επειδή έχουμε μηνύματα για την Καρδίτσα και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Υπάρχουν προβλήματα από την κακοκαιρία. Έχει πλημμυρίσει το Μουσείο.

Λ.Μ.: Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας έχει πληγεί σημαντικά από την κακοκαιρία. Από την Κυριακή που χτύπησε ο Ιανός την πόλη, έχει ξεκινήσει η απάντληση των υδάτων, διότι 2,5 μέτρα νερό κάλυψαν το υπόγειο. Και στο υπόγειο, εκτός από μηχανήματα, υπήρχαν και αρχαιότητες. Όπως επίσης, είναι πάρα πολύ μεγάλη η ζημιά, την οποία έχει υποστεί η Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει αρμοδιότητα στη Δημοτική Πινακοθήκη, εντούτοις από χθες έχω στείλει συνεργεία συντηρητών του Υπουργείου, τα οποία προσπαθούν να διασώσουν τα έργα. Μιλάμε για έναν αριθμό περίπου 3.000 έργων από την Πινακοθήκη, που όπως και οι αρχαιότητες στο Μουσείο της Καρδίτσας, είναι μέσα στη λάσπη. Σήμερα το απόγευμα θα πάω και εγώ στην Καρδίτσα.

Ι.Χ.: Θα πρέπει να δώσετε έκτακτα χρήματα.

Λ.Μ.: Φυσικά, θα διατεθούν έκτακτα χρήματα. Αυτό είναι δεδομένο. Άλλωστε υπάρχει, ούτως ή άλλως, κωδικός στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις θα δοθούν, διότι μας ενδιαφέρει και οι αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο να διασωθούν, μας ενδιαφέρει όμως να διασωθούν και τα περίπου 3.000 έργα τέχνης, τα οποία φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας που, επαναλαμβάνω, δεν ανήκει μεν στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι όμως μια τεράστια κληρονομιά τέχνης, την οποία οφείλει η Πολιτεία να προστατεύσει.

Ι.Χ.: Πριν σας αποχαιρετίσουμε, ήθελα να σας ρωτήσω για το περιστατικό με την παραίτηση του ΔΣ στο Κέντρο Κινηματογράφου. Δόθηκαν κάποια χρήματα, εν πάση περιπτώσει, ήταν μια αιφνίδια παραίτηση όλου του ΔΣ. Τι έγινε μ' αυτό; Είχατε ενημέρωση εσείς;

Λ.Μ.: Εμείς μάθαμε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου την ίδια στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η παραίτησή τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν σωστό. Εάν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη ότι ό,τι αφορούσε το συγκεκριμένο Ειδικό Πρόγραμμα των 2.800.000 ευρώ, που ο στόχος του Υπουργείου είναι να πάνε στον συντομότερο δυνατό χρόνο στην κινηματογραφική κοινότητα, ήταν σε πλήρη συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το ΔΣ. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και ενώ υπήρχε συνεννόηση και συμφωνία για όλες τις κινήσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν, αιφνιδιαστικά το ΔΣ, με τον τρόπο που σας είπα, χωρίς να ενημερώσει, ούτε τον Γενικό Γραμματέα ούτε εμένα, υπέβαλε την παραίτησή του. Εγώ σέβομαι, το είπα και στην ανακοίνωσή μας άλλωστε, το γεγονός ότι θέλησαν να παραιτηθούν. Από εκεί και πέρα, θα βάλουμε το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Α.Β.: Ευχαριστούμε πολύ. Κάντε κάτι για να ξαναβάλουμε το θέατρο στη ζωή μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Είναι σημαντικός ο Πολιτισμός για τους Έλληνες, για την ανθρωπότητα. Έχουμε πολλά μηνύματα από καλλιτέχνες και κυρίως από ηθοποιούς.

Λ.Μ.: Το κατανοώ. Έχουμε την ίδια αγωνία. Είναι πολύ μεγάλες οι προσπάθειες που κάνουμε για να υπάρξει δραστηριότητα πολιτιστική το χειμώνα.