Industry

«Mana» είναι μόνο μία! Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ ζητά την βοήθειά σας

στα 10

Η σκηνοθέτης (και ιδρυτής του Exile Room) Βάλερι Κοντάκος, στρέφεται στο crowdfunding για την ολοκλήρωση του νέου της ντοκιμαντέρ για ένα ορφανοτροφείο διαφορετικό από τα άλλα. Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε στο να γίνει το φιλμ πραγματικότητα.

«Mana» είναι μόνο μία! Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ ζητά την βοήθειά σας

Το Παιδικό Ιδρυμα Λύρειο, βρίσκεται στον οικισμό του Νέου Βουτζά στην Αττική και ο σκοπός του είναι η δωρεάν φροντίδα, περίθαλψη και εκπαίδευση απροστάτευτων παιδιών, που στερούνται γονέων, είτε γιατί αυτοί δεν βρίσκονται στη ζωή, είτε γιατί έχουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα.

Το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1967 από τέσσερις νεαρές μοναχές των οποίων η συναρπαστική ιστορία και το «επαναστατικό» πνεύμα, μοιάζουν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας, ένός φιλμ που δεν μιλά απλά για την φιλανθρωπία και το έργο του ιδρύματος, αλλά κυρίως αφηγείται μια ιστορία για την δύναμη μας να ορίζεις μόνος σου τη μοίρα σου.

2

Οι έξι γυναίκες που ίδρυσαν το Λύρειο, ήταν φίλες από τον Πειραιά, που το 1962 αποφάσισαν να το σκάσουν από το σπίτι τους προκειμένου να γίνουν μοναχές. Μόνο που στα 20 τους χρόνια, τότε, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν δίχως την συγκατάθεση των γονιών τους. Τα κορίτσια βρέθηκαν με την βοήθεια της αστυνομίας γύρισαν σπίτια τους και κλειδώθηκαν στα δωμάτιά τους.

Οι γονείς τους ήταν τόσο αποφασισμένοι να τις σταματήσουν που κατόρθωσαν να κάνουν την επίσημη εκκλησία να εκδώσει επίσημη απόφαση που του απαγόρευε να εισέλθουν σε μοναστήρια της Ελληνικής επικράτειας. Από την άλλη κι εκείνες ήταν τόσο αποφασισμένες να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα που θα έφευγαν ξανά από τα σπίτια τους, τρεις συνολικά φορές μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους.

2

Ο οποίος δεν ήταν να γίνουν απλά καλόγριες, μα να ξεκινήσουν το δικό τους τάγμα και να αναλάβουν την φροντίδα παιδιών που είτε ήταν ορφανά είτε οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν. Τους πήρε μερικά χρόνια, μα τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Σήμερα το Λύρειο είναι ένα από τα πιο μακρόβια ιδρύματα φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα που μάλιστα λειτουργεί χωρίς την υποστήριξη του επίσημου κράτους, χωρίς δημόσιες σχέσεις και τις παραδοσιακές οδούς της φιλανθρωπίας των κοσμικών κυριών.

Στο χωριό του φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 65 παιδιά προσφέροντάς τους στεγή τροφή και μόρφωση και τη δυνατότητα να μείνουν μαζί με τις μοναχές τις οποίες όλα αποκαλούν «μάνα», μέχρις ότου κατορθώσουν να σταθούν από μόνα τους στα πόδια τους κί όχι όπως παραδοσιακά συμβαίνει ως την ενηλικίωσή τους.

2

Το ντοκιμαντέρ της Βάλερι Κοντάκος φιλοδοξεί να αφηγηθεί την ιστορία αυτών των γυναικών και του ιδρύματός τους, φωτίζοντας μια διαφορετική πτυχή της ελληνικής κοινωνία που μπορεί να μην βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μα δείχνει μια πλευρά της γεμάτη πνευματικότητα και προσφορά κι ένα παράδειγμα άξιο μίμησης.

2

Για την ολοκλήρωση του φιλμ όμως, η παραγωγή χρειάζεται την βοήθειά σας. Δείτε λοιπόν πιο κάτω το βίντεο της καμπάνιας της ταινίας στο kickstarter και επισκεφθείτε την σελίδα του στο crowdfunding site (ή στο facebook) για να μάθετε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε.