Buzz

«Μαθήματα Χημείας»: Τόσο απολαυστικό όσο... τα καλύτερα λαζάνια που έφαγες ποτέ

στα 10

Το ντεμπούτο της Μπόνι Γκάρμους στη λογοτεχνία είναι ένα παραπλανητικά ελαφρύ, βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μόλις έγινε σειρά στο AppleTV+.

«Μαθήματα Χημείας»: Τόσο απολαυστικό όσο... τα καλύτερα λαζάνια που έφαγες ποτέ

Στην Αμερική του ’50, η Ελίζαμπεθ Ζοτ φιλοδοξεί να γίνει χημικός - και είναι κι εξαιρετική! Ομως η ανδροκρατία στον χώρο της επιστήμης, μαζί και μια απρόβλεπτη εγκυμοσύνη, την οδηγούν σ’ ένα άλλο μονοπάτι. Η Ελίζαμπεθ θα γίνει διάσημη τηλεπαρουσιάστρια εκπομπής μαγειρικής και σωστής διατροφής, μόνο που εκεί θα προσπαθήσει να επιβάλει τους δικούς της όρους!

Αυτή είναι μια σύντομη σύνοψη του μυθιστορήματος της Μπόνι Γκάρμους που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Σύντομη γιατί, ακολουθώντας την ηρωίδα της στη διάρκεια δυο δεκαετιών όπου η θέση της γυναίκας στην επιστήμη, στην καριέρα, ακόμα και στην οικογένεια και την ορατότητα της σεξουαλικότητας, άλλαξαν καθοριστικά, η Γκάρμους χωρά στις 600 περίπου σελίδες της μια πολύπλοκη ιστορία που αποδεικνύεται, ταυτόχρονα, διασκεδαστική, ερωτική, επιστημονικά... εκπαιδευτική, νοστιμότατη στις μαγειρικές της, φιλοζωική, μια κομψή παρατήρηση των ορίων ανάμεσα στην αυθυπαρξία και τη μοναξιά κι ένα προφίλ τής γυναικείας χειραφέτισης τυπικά ρετρό και ουσιαστικά καίριο. Ποια είναι η συνταγή; Παρακάτω τα έξι κύρια συστατικά της.

lessons in chemistry

Η ανορθόδοξη δημοσιότητα Το βιβλίο «Μαθήματα Χημείας» της Μπόνι Γκάρμους δεν ήρθε στα λογοτεχνικά πράγματα σαν πυροτέχνημα. Αντίθετα, ήρθε σαν ένα ευχάριστο πιάτο που σιγομαγειρεύεται και νοστιμίζει από το word of mouth όσων το δοκιμάζουν. Σταδιακά έγινε εκδοτικό φαινόμενο, παραμένοντας πάνω από 50 εμβδομάδες στο Top3 της λίστας των best sellers των New York Times. Από τη στιγμή που η Γκάρμους το ολοκλήρωσε και ξεκίνησε να το στέλνει σε εκδότες, εισέπραξε σχεδόν 100 απορρίψεις, μια και κανείς δεν πίστευε ότι είχε εμπορική προοπτική. Και όμως, το στοίχημα κερδίζει η ευθύτητα της γραφής και η αυθεντικότητα των συναισθημάτων: παρότι ζει σε μια άλλη εποχή από την ακόμα πιο απαγορευτική τής ηρωίδας της, η συγγραφέας βάσισε την ιστορία της σε δικά της βιώματα. Δουλεύοντας ως copy σε διαφημιστικές εταιρίες, εισέπραξε πολλές φορές την απόρριψη ή τον αποκλεισμό από προβιβασμούς λόγω του φύλου της, είδε μία ιδέα της να υλοποιείται με την υπογραφή άνδρα συναδέλφου της, έζησε από πρώτο χέρι την επαγγελματική ανισότητα. Ταυτόχρονα, χάρισε στην Ελίζαμπεθ του βιβλίου της δικά της χαρακτηριστικά, όπως την αγάπη της για την κωπηλασία, αλλά κι ένα κλείσιμο ματιού στον δικό της σκύλο, τον 99. Αλλά και αντίστροφα, η Ελίζαμπεθ «έγινε» χημικός επειδή η Γκάρμους έχει τη χημεία ως αυτοδίδακτο χόμπι, έχοντας δοκιμάσει όλα τα πειράματα στο The Golden Book of Chemistry Experiments, το κλασικό αμερικανικό παιδικό βιβλίο χημείας.

lessons in chemistry

Η ακαταμάχητη, όσο και αλλόκοτη, Ελίζαμπεθ Ζοτ Είναι μια ηρωίδα που δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις παρά εθιστική. Οχι ακριβώς συμπαθής, σίγουρα σπιρτόζα κι ιδιαίτερη, τόσο που γρήγορα την αγαπάς κι αγωνιάς για τον επόμενο κύκλο τής ζωής της. Δεν έχει φίλτρο, δεν είναι κοινωνική, αντίθετα, η κοινωνική αδεξιότητά της βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, μπορεί ακόμα και η Ελίζαμπεθ να ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Είναι γοητευτική, μ' ένα δικό της χαμηλότονο χιούμορ κι έμπρακτα δυναμική ενάντια στην καταπίεση κάθε είδους. Είναι μια γυναίκα μοναδική, αλλά και τόσο οικεία που μπορεί να ταυτιστεί μαζί της κάθε αναγνώστρια και αναγνώστης, ακόμα κι αν ποτέ δεν αγαπούσε τη χημεία. Ή τη μαγειρική.

lessons in chemistry

Ενας σκύλος που τον λένε Εξίμισι Είναι ο σκύλος που βρίσκει η Ελίζαμπεθ (ή... ο οποίος βρίσκει την Ελίζαμπεθ), ένα πρώην σκυλί εργασίας που ανίχνευε εκρηκτικά υλικά. Τώρα είναι εγκαταλελειμμένος, αλλά όχι για πολύ. Η Ελίζαμπεθ θα τον κάνει οικογένειά της, εκείνος θα γίνει, άθελά του, υπαίτιος για τη μεγαλύτερη τραγωδία της ζωή της, αλλά η αγάπη τους δεν θα μειωθεί στο ελάχιστο. Είναι ο σύντροφός της, περισσότερο από τους συντρόφους της, ο καλύτερος δάσκαλος για την κόρη της και το μόνιμο ξυπνητήρι της: κάθε πρωί την ξυπνά στις εξίμισι ακριβώς.

Χιούμορ σε μικρές, ισοπεδωτικές δόσεις Τα «Μαθήματα Χημείας» δεν είναι δράμα, παρότι έχει πολλές δραματικές στιγμές, δεν είναι κομεντί, παρότι ο αέρας που αναπνέει είναι ανάλαφρος. Είναι ό,τι είναι και η ζωή, γεμάτο συναισθηματικές ανατροπές και κωμικές στιγμές που δεν φέρνουν τρανταχτό γέλιο, αλλά ένα μικρό, ενδοσκοπικό χαμόγελο αναγνώρισης.

lessons in chemistry

Το βιβλίο που έγινε σειρά Ξεκίνησε να προβάλλεται στις 13 Οκτωβρίου στο AppleTV+, στην πλατφόρμα υπάρχουν ήδη τα δύο πρώτα επεισόδια από τα οκτώ συνολικά. Γράφει ο Λι Αϊζενμπεργκ, της φήμης και του χιούμορ των «The Office», «Year One» και «Little America». Στο ρόλο της Ελίζαμπεθ Ζοτ πρωταγωνιστεί η Μπρι Λάρσον, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ερμηνευτική γκάμα της, το πώς μπορεί να συνδέει την ψυχρότητα με τη ζεστασιά, το αγέρωχο με το συνεσταλμένο, τη χημεία με τη μαγειρική!

Τα καλύτερα λαζάνια που έφαγες ποτέ Το γιατί είναι σημαντικό θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο, βλέποντας τη σειρά. Το πώς γίνονται, όμως, μπορείτε να το μάθετε αμέσως τώρα. Στο microsite του AppleTV+ για τη σειρά «Lessons in Chemistry» μπορείτε να βρείτε αυτή κι άλλες λιγουρευτές συνταγές τής Ελίζαμπεθ Ζοτ, με καθησυχαστικές λεπτομέρειες!

Το μυθιστόρημα «Μαθήματα Χημείας» της Μπόνι Γκάρμους κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο instagram του Flix σάς περιμένουν τρία αντίτυπα του βιβλίου, δώρο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο! Διεκδικήστε τα γρήγορα, ο διαγωνισμός λήγει στις 23 Οκτωβρίου.

lessons in chemistry